Publicat

15

martie

2017

23:52

246

vizualizări

Povestea dramatică a unui jucător de tenis din Yemen: Uneori îmi ţiuie urechile de la bombe. Atunci este clar că trebuie să plecăm de pe teren

Alhassan Ishaq, un jucător de tenis din Yemen în vârstă de 13 ani, s-a antrenat vreme de câteva luni, a folosit economiile familiei şi a traversat o zonă de război pentru a participa la un turneu din Qatar, notează Reuters.

Povestea dramatică a unui jucător de tenis din Yemen: Uneori îmi ţiuie urechile de la bombe. Atunci este clar că trebuie să plecăm de pe teren

Alhassan Ishaq, un jucător de tenis din Yemen în vârstă de 13 ani, s-a antrenat vreme de câteva luni, a folosit economiile familiei şi a traversat o zonă de război pentru a participa la un turneu din Qatar, notează Reuters.

Săptămâna trecută, tânărul tenismen a păşit pentru prima dată pe un teren mare, cu nocturnă, şi a participat la Campionatele Asiei pentru juniori, în Qatar. Alhassan Ishaq a trecut de calificări şi s-a oprit în optimi, ajungând pe locul 126 în clasamentul mondial pentru jucătorii sub 14 ani.

Republica Yemen este o ţară din Orientul Mijlociu situată în Peninsula Arabă, în sud-vestul Asiei. Cu o populaţie de circa 24 de milioane de locuitori, Yemenul este mărginit de Arabia Saudită la nord, Marea Roşie la vest, Marea Arabă şi Golful Aden la sud, şi Oman la est.

În ultimii doi ani, ţara a fost măcinată de războaie şi s-a confruntat cu foamete. Războiul dintre alianţa saudită şi forţele şiite Houthi pentru controlul capitalei yemenite Sana'a a provocat peste 10.000 de decese, inclusiv 1.500 de copii, potrivit Naţiunilor Unite. Unii locuitori au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, iar alţii sunt vizaţi pentru radicalizare de către Al-Qaeda.

Tinerii din Yemen care vor să-şi facă o carieră în sport trebuie să depăşească obstacole precum condiţiile precare ale bazelor de antrenament, afectate de atacuri aeriene şi bombardamente.

"Este imposibil să ignori războiul, dar trebuie să mă concentrez la ce vreau să fac...şi anume să câştig meciuri de tenis. O dată, am găsit şrapnel pe teren, o bucată de metal carbonizat, de un braţ lungime. Totodată, furtunile de nisip şi căderile de curent întrerup meciurile, iar unele suprafeţe de joc sunt pline de gropi. Uneori, bombardamentele sunt atât de puternice, încât îmi ţiuie urechile şi trebuie să evacuăm baza de pregătire. Dar a doua zi tot revin cu poftă de joc", a spus Alhassan Ishaq pentru Reuters.

Alhassan Ishaq şi antrenorul său, Osama al-Maqaleh, nu au putut să zboare din Sana'a spre Qatar, întrucât aeroportul a fost puternic afectat de un bombardament în 2015. Prin urmare, cei doi au făcut 21 de ore cu autocarul către un aeroport din oraşul estic Seyoun.

"Am traversat o zonă presărată cu mine, am văzut clădiri în flăcări şi oraşe controlate de militanţi Al-Qaeda. Autocarul nostru a fost oprit la un punct de control, iar rebeli Houthi au interogat pasagerii şi au căutat arme în bagaje. Un bărbat a fost întrebat de unde este şi apoi a fost coborât din autocar, pur şi simplu. Nouă ne-au spus că ar trebui să rămânem şi să luptăm", a povestit Osama al-Maqaleh, pentru sursa citată.

Alhassan Ishaq şi alţi câţiva juniori din Yemen au primit sprijin din partea Federaţiei Internaţionale de Tenis pentru a participa la turnee regionale şi a urca în clasamentele mondiale.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
ULIMA ORĂ | Accident teribil petrecut pe autostradă: un fotbalist celebru, implicat! Poliţiştii au fost şocaţi când l-au testat cu etilotestul

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info