Adrian MACARIE
Adrian MACARIE
471 vizualizări 20 ian 2011

Transparenţa financiară este un termen necunoscut pentru majoritatea echipelor de fotbal din România şi, de cele mai multe ori, sumele de transfer ale unor fotbalişti români plecaţi în străinătate ori nu sunt făcute public, ori sunt cu mult mai mici decât cele reale.

În ceea ce priveşte clubul Steaua se poate vorbi despre o oarecare transparenţă, dacă aşa pot fi catalogate declaraţiile patronului Gigi Becali. În 2009, când Al Hilal din Arabia Saudită l-a cumpărat pe Mirel Rădoi, s-a vorbit despre o sumă de transfer de 6 milioane de dolari, apoi de 6 milioane de euro, apoi iar de dolari şi aşa mai departe. Pentru că nimeni nu a văzut niciun act oficial, ne putem baza doar pe date din Arabia Saudită. În cartea "Liderul. Povestea liderului Rădoi", scrisă de Abdullah Al-Hajere, un fan al fostului internaţional român, la suma de transfer se spune că Al Hilal a plătit 11,4 milioane de euro, respectiv 4,2 milioane de euro salariul jucătorului pe trei ani şi 7,2 milioane de euro pentru Steaua, suma aceasta reprezentând cele 6 milioane de euro vehiculate în presa română, plus 1,2 milioane de euro TVA-ul.

Bogdan Stancu, salariu anual de 2 milioane de euro

Şi în ceea ce îl priveşte pe Bogdan Stancu nu avem date oficiale din partea vreunui club, dar presa turcă a avansat, deja, primele cifre: 5,6 milioane de euro pentru Steaua şi 7 milioane de euro salariul fotbalistului pentru cei trei ani şi jumătate de contract. Aceste informaţii au fost oferite de cotidianul turc Fanatik care povesteşte şi cum au decurs negocierile.

Astfel, sursa citată notează că la negocierile ce au avut loc miercuri seară reprezentanţii Stelei au cerut 6 milioane de euro pentru Stancu, însă în urma insistenţelor directorului sportiv Adnan Sezgin au acceptat ca suma să fie redusă la 5,6 milioane de euro. Apoi, se pare că Sezgin ar fi negociat cu impresarul lui Stancu şi l-a convins pe fotbalist să accepte un contract de 7 milioane de euro pe trei ani şi jumătate, aproape de zece ori mai mult decât are internaţionalul român în acest moment la Steaua.

Gigi Becali primeşte doar 3,5 milioane de euro

Dacă Bogdan Stancu va fi "îngropat" în bani, finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, nu va primi la fel de mulţi bani. Cel puţin aşa susţine el când declară că din suma de transfer lui îi revin 3,5 milioane de dolari, restul urmând să intre, foarte probabil, în conturile verilor săi Ioan şi Victor Becali.

"Nu vă pot spune nimic acum, veţi afla în câteva ore din conferinţa de presă pe care o va avea Galatasaray. Este un club cotat la bursă şi asta e pretenţia lor. Giovanni (n.r. - Ioan Becali) va pleca acum cu un avion privat la Istanbul şi cred că am spus destule. Am convenit să nu spun mai multe. Partea mea e de trei milioane şi jumătate, mai puţin nu accept. Acum nu ştiu, să vedem", a spus Gigi Becali la începutul zilei de joi, ocazie cu care a recunoscut că, dacă Stancu pleacă, atunci îl transferă pe brazilianul Junior Moraes: "Dacă aş spune ce atacant vine la Steaua înseamnă că aş spune şi de transfer. Oricum venea un atacant la Steaua. Moraes a fost de actualitate tot timpul, nu doar acum că pleacă Giovanni la Istanbul".

BANI Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc

1. Mirel Rădoi - 6 mil. euro de la Steaua la Al Hilal

2. Cristian Săpunaru - 6 mil. euro de la Rapid la Porto

3. Bogdan Stancu - 5,6 mil euro de la Steaua la Galatasaray

4. Ştefan Radu - 5,4 mil. euro de la Dinamo la Lazio

5. Ionuţ Mazilu - 3,5 mil. euro de la Rapid la Dnepr

Citește și: