Publicat

27

ianuarie

2011

18:22

813

vizualizări

50.000 DE CÂINI FĂRĂ STĂPÂN PE STRĂZILE BUCUREŞTIULUI. Situaţia din Iaşi, Oradea, Craiova, Timişoara. Plus: Programul Boc de numărat maidanezi la Braşov

50.000 DE CÂINI FĂRĂ STĂPÂN PE STRĂZILE BUCUREŞTIULUI. Situaţia din Iaşi, Oradea, Craiova, Timişoara. Plus: Programul Boc de numărat maidanezi la Braşov

Miercuri dimineaţă, o femeie de 49 de ani, a fost găsită zăcând într-o baltă de sânge, sfâşiată de câinii comunitari. După ce femeia a fost transportată la spital în stare critică, la faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de hingheri. Contactat de ziarul gândul, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Robert Antonio Lorentz , a declarat că echipajele n-au găsit nici un câine. "Imediat după incident am trimis mai multe echipaje. Nu au găsit nici un câine. Gardul, care împrejmuieşte curtea fostei clădiri a ADP sector 5, este spart în mai multe locuri. Se pare că maidanezii provin de la o biserică aflată în apropiere unde sunt hrăniţi de iubitorii de animale. Probabil că, după ce au văzut ce s-a întâmplat cu femeia, câinii au fost ascunşi de cei care le dădeau mâncare". Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, este categoric şi susţine că astfel de tragedii se pot repeta oricând. "Pentru mine este important că pe domeniul public al Bucureştiului o femeie a fost sfâşiată şi mutilată de câinii fără stăpân. Este rezultatul politicii Primăriei Capitalei de sterilizare şi realocare pe domeniul public a câinilor comunitari. Astfel de tragedii se pot repeta oricând şi din această cauză am cerut Primăriei Capitalei să strângă de pe străzi câinii şi să-i ducă în adăposturi. Chiar şi pe actuala legislaţie municipalitatea are obligaţia să strângă câinii de pe străzi", a declarat pentru gândul prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie.

8.000 de euro, chiria pe lună la adăpostul din Fundulea

Directorul ASPA, Robert Antonio Lorentz, spune că adăposturile municipalităţii sunt pline ochi de câini comunitari. La adăpostul din Theodor Palady sunt doar 14 locuri iar la cel din Mihăileşti încap doar 226. "Am închiriat un adăpost în Fundulea. Aici vor fi cazaţi pe viaţă 20.000 de câini comunitari. Chiria este de 8.000 de euro pe lună. Între 200.000 şi 300.000 de euro mai costă cuştile mobile în care stau animalele. Amenajarea adăpostului de la Mihăileşti va costa aproximativ un milion de euro. După amenajare numărul câinilor ce vor putea fi adăpostiţi va creşte la 2.000" a mai explicat directorul ASPA, Robert Antonio Lorentz. El susţine că în paralel cu amenajarea adăposturilor municipalitatea continuă programul de sterilizare. Ba chiar a şi explicat de ce căţeii castraţi după operaţie nu-şi pierd "podoabele" dintre picioare. "Operaţia se face doar pe burtă. Masculii îşi păstrează testiculele în urma sterilizării. Operaţia nu este mutilantă", a spus Robert Antonio Lorentz.

Un ieşean ajunge în fiecare zi la spital din cauza maidanezilor

În Iaşi sunt în acest moment peste 6.000 de câini vagabonzi. Cei mai mulţi împânzesc străzile din cartierele Dacia, Ale¬xan¬dru, Canta şi Păcurari. Şefii Salubris SA, societatea care are în subordine hingherii, susţin că în ultimii 4 ani au fost prinse peste 35.000 de patrupede. Lunar, de la bugetul local sunt alocaţi 80.000 de lei pentru activităţi legate de hingherit. Cu toate acestea rezultatele nu se văd. Statisticile arată că cel puţin un ieşean ajunge zilnic la Spitalul de Urgenţe, muşcat de câinii comunitari.

Oradea are 500 de maidanezi pe străzi

"Noi nu avem evenimente gen muşcat sau sfâşiat. Situaţia e incomparabilă cu ce se întâmplă la Bucureşti. La noi nu mai sunt haite, care să atace orădenii. Pe străzi mai avem aproximativ 4-500 de câini, marea majoritate în zonele limitrofe ale oraşului, dar şi din aceştia circa 80% sunt sterilizaţi. Există un control permanent în ce îi priveşte", a declarat pentru gândul Lazar Carol, directorul SOS Dogs.

Craiova are o singură echipă de ecarisaj

Câinii maidanezi sunt pe străzile Craiovei ca la ei acasa. Serviciul Public de Salubritate are o singură echipa de ecarisaj, care este complet depăşită de situaţie. O plimbare pe jos prin cartierele Craiovei este o adevarată aventură. Cea mai afectată este însă liniştea locatarilor, iar Primăria Craiova nu face nimic. "Cel mai rău este noaptea, pentru că în faţa blocului este o haită de 15 - 20 de câini care latră toată noaptea şi nu pot să mă odihnesc. Fac o gălăgie înfiorătoare, aşa am ajuns la doctor să-mi recomande pastile de somn şi dorm cu vata băgată în urechi", a povestit Silviu B din cartierul Rovine.

Braşov demarează programul BOC de numărat câinii


De câteva luni de zile, în Braşov nu s-a mai înregistrat nici o agresiune gravă a maidanezilor, deşi aceştia continuă să "patruleze" pe străzi şi prin parcuri, în pofida încercărilor edililor de a-i împuţina. Care este numărul lor, nimeni nu poate spune nici măcar cu aproximaţie iar pentru o numărătoare cu precizie edilii Braşovului au anunţat, la începutul acestei săptămâni, demararea programului BOC - Braşovul, Oraş Civilizat - un parteneriat între SPGA, Asociaţia "Milioane de Prieteni", DSVSA şi Poliţia Braşov. Pentru numărul mare al câinilor care îşi fac veacul pe străzi, viceprimarul Adrian Gabor a avut urmăroarea explicaţie: "Asta e din cauză că tot mai mulţi braşoveni îşi abandonează câinii, mai ales puii. Plus că, aproape în fiecare noapte, ne trezim cu dube de la firme, atât din Braşov, cât şi din alte oraşe, mai ales din judeţul Covasna, care descarcă zeci de câini pe câmp, la marginea oraşului".

Timişoara, oraşul cu 12.000 de câini pe străzi

În Timişoara, în iunie 2009,.două femei au fost muşcate cu sălbăticie de
o haită de 30 de câini. Pe atunci existau pe străzile capitalei Banatului circa 10.000 de câini. Acum numărul lor a ajuns la 12.000. Patronul societăţii care se ocupă de ecarisajul câinilor din Timişoara, Ion Puşcaş, a declarat joi că "zonele preferate ale maidanezilor sunt cele de la periferiile Căii Aradului, Căii Torontalului, cartierele Freidorf, Ciarda Roşie, strada Polonă, platformele industriale". În 2010 au fost înregistrate 780 de sesizări ale timişorenilor referitoare la câinii fără stăpân, cu 125 mai multe decât în 2009.

Declaraţie Mihai Atănăsoaie, prefectul Capitalei:
"Astfel de tragedii se pot repeta oricând şi din această cauză am cerut Primăriei Capitalei să strângă de pe străzi câinii şi să-i ducă în adăposturi."

Maria Manoliu, Gruia Ursu, Dan Coclici, Raluca Avram, Ionuţ Pârvulescu, Adrian Popescu

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Reacţia total neaşteptată a Garbinei Muguruza după ce a UMILIT-O pe Simona Halep. Ce a declarat

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info