Publicat

27

februarie

2013

10:59

77556

vizualizări

A murit Naarghita, cântăreaţa care a adus muzica şi cultura indiană în România

A murit Naarghita, cântăreaţa care a adus muzica şi cultura indiană în România

Cântăreaţa şi dansatoarea româncă Naarghita, cunoscută pentru piesele sale în limba indiană, a murit la vârsta de 74 de ani.

-----------------------------------------------

PLUS: Decizia care SCHIMBĂ TOTUL. Anunţul de ultimă oră pe care McDonald's l-a făcut pentru România

----------------------------------------------

Naarghita a fost găsită moartă marţi seara, în apartamentul său din Bucureşti, conform presei mondene. Trupul cântăreţei va fi depus miercuri la cimitirul Bellu.

Naarghita, pe numele său real Maria Amarghioalei, s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în judeţul Vrancea. Iubitoare a muzicii şi a coregrafiilor din filmele indiene, Naarghita s-a specializat pe acest repertoriu şi a devenit cunoscută atât în România, cât şi în lume.

Naarghita, surpanumită "Cenuşăreasa din Vrancea", a studiat la Palatul Pionerilor din Bucureşti (actualul Palat al Copiilor), apoi a intrat în baletul teatrului de revistă "Constantin Tănase", luând în paralel şi lecţii de canto.

După ce a urmărit pelicula indiană "Vagabondul", în regia lui Raj Kapoor, Naarghita a început să manifeste interes faţă de cultura indiană. Românca a învăţat toate cântecele de pe coloana sonoră a filmului, pe care l-a urmărit de 50 de ori, iar apoi s-a înregistrat pe un magnetofon cântând respectivele melodii, rostind cuvintele indiene după cum se aud.

Ulterior, Amarghioalei învaţă limba hindi prin corespondenţă şi începe să strângă melodii, filme şi veşminte tradiţionale indiene. Tot în această perioadă, cântăreaţa şi-a ales şi pseudonimul care a făcut-o celebră, Naarghita (care se scrie şi Narghita). Naarghita este un joc de cuvinte, însemnând în indiană atât "cântul spiritului etern", cât şi "cântecul tulpinii de lotus". Întrebată la un moment dat de unde vine pseudonimul său, Naarghita a răspuns cu umor: "Există Harghita, există Marghita (n.r. oraş în Bihor), m-am găndit să existe şi Narghita".

În 1967, Naarghita s-a întâlnit cu prim-ministrul indian Indira Gandhi, venită într-o vizită la Bucureşti, care a invitat-o pe româncă să cânte şi să danseze în India. Ajunsă la New Delhi, Naarghita face cunoştinţă cu idolul său, Raj Kapoor.

De-a lungul carierei, Naarghita a scos şapte albume, apărând pe multe alte compilaţii cu melodii indiene.

ULTIMA ORĂ
BOMBĂ la Roland Garros. A ieşit de pe teren cu lacrimi în ochi

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info