781 vizualizări 19 oct 2009

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Radu Timofte, a încetat din viaţă, luni dimineaţă, la vârsta de 60 de ani, au declarat surse din apropierea acestuia, citate de MEDIAFAX. Fostul director al SRI suferea de leucemie.

Alexandru-Radu Timofte s-a născut la data de 7 aprilie 1949, în comuna Horia (judeţul Neamţ). a absolvit Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti, Facultatea de Comandă şi Stat Major, fiind ofiţer activ în Ministerul Apărării Naţionale până în anul 1988, când a fost trecut în rezervă, ca urmare a rămânerii ilegale în străinătate a surorii sale.

În perioada Revoluţiei din decembrie 1989, Radu Timofte a făcut parte din conducerea comitetului FSN din municipiul Roman.

În legislaturile 1990-2004, el a fost ales ca senator de Neamţ pe listele FSN, FDSN şi PDSR. În această calitate a îndeplinit funcţiile de preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru cercetarea evenimentelor violente desfăşurate în zilele de 23-28 septembrie 1991 în Valea Jiului, Bucureşti şi alte localităţi din ţară (1991-1992), vicepreşedinte al Comisiei Parlamentare a României la Adunarea Parlamentară a NATO (1992-1996), membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (1992-2001) şi preşedinte al aceleiaşi comisii, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii Serviciului de Informaţii Externe. Ca parlamentar, a iniţiat peste 15 proiecte de lege adoptate de Parlamentul României. El a demisionat din Parlament la data de 12 februarie 2001, fiind înlocuit de Tudor-Marius Munteanu.

La data de 7 februarie 2001, a fost numit în funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, nominalizarea sa de către preşedintele României fiind confirmată prin votul camerelor reunite ale Parlamentului. Colonelul (r) Alexandru-Radu Timofte din Ministerul de Interne a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea) în rezervă la 29 noiembrie 2001.

La data de 20 iulie 2006, Alexandru Radu Timofte şi-a prezentat demisia din funcţia de director al SRI, ca urmare a situaţiei create de eliberarea şi dispariţia lui Omar Hayssam (acuzat de terorism), împreună cu el demisionând şi Gheorghe Fulga, directorul SIE şi chestorul Virgil Ardelean, directorul Direcţiei generale de informaţii şi protecţie internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Citește și: