6688 vizualizări 8 apr 2016

Surse judiciare au afirmat că unul dintre cei doi ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că a accesat conturile de e-mail ale tatălui şefei DNA, Codruţa Kovesi şi ale încă două dintre rudele acesteia de unde a copiat mai multe date şi informaţii. Pe lângă acestă operaţiune Ron Wiener si David Geclowicz ar fi strâns date sensibile şi despre alte 20 de persoane apropiate Guvernului.

Despre cei doi angajati ai firmei Black Cube, Ron Weiner, cetăţean israelian şi David Geclowicz care este cetăţean belgian, ziarul  Israel Hayom a scris pe data de 7 aprilie că “şi-au facut stagiul militar în unitatea de intelligence 8200 a armatei israeliene si au lucrat cu Mossad-ul în trecut”.

Unitatea 8200 a Tzahal, aşa cum este numită armata israeliană este o unitate de intelligence de elita care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor, colectarea de informaţii din mediul online şi dar şi cu criptarea şi decriptarea acestora. 8200 are câteva mii de angajaţi şi este replica israeliană a mai cunoscutei NSA, din Statele Unite şi face parte din ”Israel Defense Forces”.

Firma Black Cube nu acţionează din proprie iniţiativă în România au mai afirmat sursele citate, iar cei suspectaţi de achetatori că s-ar afla în spatele acestei operaţiuni secrete sunt în principal unii dintre cei anchetaţi de DNA.

Compania la care erau angajaţi Ron Wiener si David Geclowicz a trimis  puncte de vedere presei israeliene în care au apărut însă diferenţe importante în mesaj. Astfel dacă pentru o publicaţie Black Cube a precizat că  "recent, compania a preluat un contract în Romania de strângere de probe legate de fapte grave de corupţie în interiorul guvernului României şi al agenţiilor sale ", pentru Jerusalem Telegraph Agency mesajul firmei este diferit şi afirmă că ” în ultimele săptămâni, compania noastră a desfăşurat un proiect în numele unor agenţii guvernamentale din România, pentru a strânge dovezi cu privire la fapte de corupţie grave în interiorul guvernului României”. În ulmimul mesaj Black Cube sugerează că o instituţie guvernamentală română ar fi apelat la seviciile firmei de detectivi. Guvernul infirmă această posibilitate.

La rândul său Ambasada Israelului  a precizat că  "autorităţile israeliene nu sunt implicate în acest caz.

 

Citește și: