Publicat

18

februarie

2010

17:06

198

vizualizări

ANALIZĂ GÂNDUL Pensia medie din magistratură va scădea de 5 ori după recalculare. Care va fi situaţia la militari, aviatori, diplomaţi şi parlamentari

ANALIZĂ GÂNDUL Pensia medie din magistratură va scădea de 5 ori după recalculare. Care va fi situaţia la militari, aviatori, diplomaţi şi parlamentari

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan nu a putut preciza, ieri, care este cifra exactă a beneficiarilor de pensii speciale cu valoarea mai mare de 3.000 de lei - pragul sub care se consideră că diminuarea datorată recalculării nu va fi semnificativă. Şeitan a oferit însă unele date statistice referitoare la pensionarii din magistratură, diplomaţie, aviaţie civilă şi Parlamentul României. Astfel, în cazul judecătorilor şi procurorilor, pensia medie este, în prezent, 8.599 de lei, din care doar 1.709 lei este plătită de la Bugetul Asigurărilor Sociale (Fondul public de pensii), diferenţa fiind suportată de Bugetul de Stat.

Aceasta înseamnă că, în urma recalculării, pensia medie a foştilor magistraţi va fi de 1.709 lei - de cinci ori mai mică decât în prezent. În cazul pensionarilor aviatori şi al altor foşti angajaţi din aviaţia civilă, scăderea va fi şi mai spectaculoasă - de la 9.185 de lei, în prezent, la 1.812 lei după recalculare. Pensiile foştilor diplomaţi vor fi 1.961 de lei, de la 4.291 de lei în prezent, iar ale foştilor parlamentari - de 2.124 de lei, de la 3.645 de lei.

Revolta "soft" a Ministerului Apărării

La solicitarea Gândul de a-şi preciza punctul de vedere faţă de ultimele modificări aduse proiectului legii unitare a pensiilor din sistemul public, Ministerul Apărării a evitat criticile directe, dar şi-a apărat punctul de vedere defavorabil la adresa înglobării pensiilor militare în masa pensiilor din sistemul public cu câteva argumente de ordin legal, istoric şi statistic. "Pensia militară medie este de aproximativ 1.700 lei. În prezent, 72% dintre pensiile militare sunt sub plafonul de 2.000 lei, iar 90,2 % sunt sub 3.000 lei. În categoria pensiilor de peste 5.000 lei sunt cuprinse doar două pensii ale foştilor şefi ai Statulul Major General, restul fiind pensii ale magistraţilor militari si ale cadrelor militare care au fost detaşate in afara MApN.

Pensia militară se stabileşte pe baza soldei lunare, care nu cuprinde primele, sporurile, indemnizaţiile şi premiile acordate în conformitate cu legislaţia din domeniul salarizării, spre deosebire de sistemul public unde aceste drepturi băneşti sunt luate în calcul". De asemenea, ministerul ne-a transmis că "izvoarele istorice menţionează existenţa sistemului de pensii militare încă din anii 1829-1830 când s-a organizat armata pământeană atât în Muntenia, cât şi în Moldova (primul regulament ostăşesc cuprindea principii pentru organizarea armatei şi în legătură cu "drepturile băneşti ale ofiţerilor, pensii şi socoteli bugetare").

Situaţia numerică pe tranşe valorice a pensiilor militare de stat plătite în luna februarie 2010 este următoarea:

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | Vestea care a luat prin surprindere tenisul românesc: a rămas însărcinată şi se retrage temporar

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info