Mihaela STOICA
6710 vizualizări 15 ian 2014

Un fenomen inexplicabil dă bătăi de cap de aproape două decenii primăriei din Galaţi. În fiecare an, mâna cu făclie din ansamblul sculptural dedicat lui Mihai Eminescu dispare. Misterul nu a fost lămurit până acum. Cu toate camerele de supraveghere amplasate, un sigur lucru e clar: ”siluetele surprinse dansau obscen, făceau gesturi obscene în faţa monumentului”. Una peste alta, până acum s-au făcut 26 de copii ale mâinii cu făclie, din care preventiv s-au păstrat două care sunt montate la ocazii speciale, una dintre ele pe 15 ianuarie, când se sărbătoreşte naşterea poetului. În rest, doar apelul repetat al primăriei ”la a bunul simţ al gălăţenilor, că doar este Mihai Eminescu”.

De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la 15 ianuarie - aceeaşi zi cu cea a lui Mihai Eminescu, miercuri, la ora 9 şi jumătate, oficialii şi oamenii de cultură din Galaţi au depus flori şi au ţinut discursuri de omagiere la monumentul  poetului naţional. Acesta este prima lucrare dedicată poetului, fiind realizată în 1911 de sculptorul Frederic Storck, şi este amplasată în Parcul Central. Monumentul îl reprezintă pe poet însoţit de muza creatoare, o tânără ce poartă o făclie într-o mână. Cu ocazia momentului festiv, monumentul a trecut printr-o schimbare de look, mai precis mâna şi făclia muzei - care an de an sunt furate de gălăţeni - au întregit lucrarea ca şi cum nu ar fi lipsit niciodată de pe soclu.

„Statuia lui Mihai Eminescu a fost vandalizată de mai multe ori. Cred că s-au făcut până acum circa 26 de replici. Este vorba  de fapt de mâna unei muze care se află pe statuia poetului”, a precizat pentru gândul  Emanuela Turcu, şefa de cabinet a primarului Marius Stan.

După ce Primăria a înlocuit mâna muzei în repetate rânduri, s-a luat decizia ca două replici ale piesei lipsă să fie păstrate şi montate doar la evenimente: „După diversele evenimente ţinute în jurul statuii lui Mihai Eminescu, această replică este conservată în depozitele Primăriei la Direcţia Tehnică şi atunci când avem solicitare că se întâmplă ceva de ziua naşterii, de comemorarea poetului sau alte manifestări, atunci noi o montăm cu o zi înainte, pentru ca monumentul să fie în integritatea lui”, a explicat Emanuela Turcu.

Poliţiştii locali din Galaţi patrulează acum intens pe lângă monumentul lui Mihai Eminescu

Sculptura înfăţişându-l pe Mihai Eminescu de la Galaţi este vandalizată de mai bine de 16 ani, aproape în fiecare an. Autorii nu au fost niciodată aceeaşi şi acţionau, potrivit autorităţilor din Galaţi, de regulă în preajma datelor de 15 ianuarie şi 15 iunie – naşterea şi moartea poetului naţional.

„De 15-16 ani se tot fac operaţii de restaurare pentru că mâna cu făclia a fost ruptă. Ultima dată când  fost vandalizată mâna, camerele de luat vederi au surprins momentul, dar nu au reuşit pe deplin pentru că era noapte. În tot cazul, siluetele surprinse dansau obscen, făceau gesturi obscene în faţa monumentului”, a spus pentru gândul Gheorghe Andreescu, specialist în artă monumentală şi artistul plastic care a restaurat "mâna” cu făclie.

Anul trecut a realizat ultimele „mâini” pentru statuie. „Prima dată am făcut-o în gips, că a fost aşa de ieri pe astăzi, după care am făcut-o în marmură, a dispărut şi aia. Ulterior, am făcut una pe care am turnat-o în marmură artificială şi astfel am făcut mai multe exemplare, să fie”, povesteşte artistul plastic premiat în mai multe rânduri pentru contribuţia adusă culturii naţionale româneşti.

Conform autorităţilor locale, „mâna şi făclia muzei lui Eminescu va mai sta unde îi este locul” câteva zile. „Mai patrulează poliţia locală pe acolo mai intens, aşa să nu se întâmple să dispară. Fiind şi ziua Culturii Naţionale, manifestările dedicate lui Mihai Eminescu sunt de mai lungă durată şi dacă se mai întâmplă ceva peste două zile ceva, nu putem să scoatem iar mâna să o punem”, a precizat Emanuela Turcu, şefa de cabinet a primarului Marius Stan.

După ce a reparat-o de peste 20 de ori, au montat camere de luat vederi, anul trecut, şi acum o ţin „sub protecţie”, reprezentanţii Primăriei Galaţi au ajuns să facă un apel disperat şi la „bunul simţ al oamenilor” pentru a nu mai distruge monumentul. „Să ne mai respectăm un pic şi valorile, că nicăieri în lumea asta civilizată, nu rupe nimeni mâna lui Galileo Galilei sau a lui Mozart. În altă ordine de idei, nici nu ne putem permite să punem un paznic la fiecare statuie, avem un număr limitat de poliţişti locali. De asta facem apel şi la bunul simţ al gălăţenilor, că doar este Mihai Eminescu”, mai spune reprezentanta primarului Marius Stan.

Avertisment: Bustul lui Mihai Eminescu din Galaţi se va prăbuşi în următorii doi ani

În urmă cu aproape 103 ani, în 16 octombrie 1911, în parcul municipal din Galaţi, o copie pe atunci a Cişmigiului, era dezvelită cu mare fast prima statuie din ţară a lui Mihai Eminescu. Printre cei 75 de semnatari ai actului se inaugurare se numără Nicolae Iorga, Duiliu Zamfirescu, C.C. Arion, ministrul culturii pe atunci, Mihail Sadoveanu, Jean Bart, Emil Gârleanu, Ion Minulescu, Frederic Storck, actriţa Maria Filotti sau episcopul Nifon al Dunării de Jos.

Din cauza mutărilor repetate ale monumentului şi a condiţiilor meteorologice – viscol, zăpezi, grindină- întreaga statuie se află într-o stare avansată de degradare, având fisuri înclusiv în fundaţie.

„Dacă era un moment de apreciere pentru Eminescu, (monumentul n.r.) era adulat şi pus la cald, dacă  (Eminescu n.r.) era într-o semiumbră, era pus mai dosnic. În orice caz, statuia a fost mutată de câteva ori în diferite locaţii din Galaţi. Mutarea asta făcută de neprofesionişti a dus la unele probleme de conservare pentru lucrare. „Repunerea acestei mâini este un lucru de care este nevoie, dar starea de sănătate a lucrării, mă îngrijorează. Actualmente, starea monumentului din punct de vedere al conservării este precară. Dacă rămâne aşa, încă un an sau doi, ea o să cadă pentru că intră apa în crăpăturile existente, îngheaţă şi măreşte fisurile şi pericolul este mare. Această poziţionare a crăpăturilor favorizează căderea operei de artă”, atrage atenţia Gheorghe Andreescu, specialist în artă monumentală.

Reprezentanţii primăriei afirmă că există un proiect de reabilitare a întregului parc, care include şi restaurarea în întregime a statuii. „Este un monument care trebuie restaurat serios. Trebuie făcută o analiză, nu poate fi restaurat la voia întâmplării, nu ne dă voie legea, nu este o operă de artă oarecare. Este un monument, poartă semnătura unui sculptor renumit. Specialiştii trebuie să ne spună cum putem să reconstituim partea care a fost vandalizată. Dorinţa noastră este să restaurăm tot monumentul. O să propunem Consiliului Local să aloce bani anu acesta pentru a începe chiar din acest an reabilitarea. Dacă se aprobă în Consiliu, vom merge cu proiectul mai departe, cu analiză, experiză, tot ce presupune”, a declarat Emanuela Turcu, precizând că la acest moment nu se poate vorbi despre costurile pe care le-ar presupune restaurarea.

Specialistul în artă monumentală speră, însă, că statuia va fi restaurată pentru că are o „valoarea artistică inestimabilă, la  dublată şi de valoarea sentimentală şi culturală”.

„A fost prima statuie a lui Eminescu ridicată în România. O lucrare artistică excepţională executată de un sculptor de referinţă pentru cultura artistică ante şi interbelică”, a conchis Gheorghe Andreescu.

Citește și: