no author
no author
Andreea Traicu
Oana Despa
4401 vizualizări 17 feb 2017

"Am fost chemat aici în calitate de suspect în vânzarea unor case naţionalizate în perioada în care am fost primar. Reproşul este clasic: abuz în serviciu. Nu ştiu valoarea prejudiciului. Primăria a vândut 1300 de locuinţe şi acum e vorba de 60 de locuinţe. Nu am obţinut nimic. Cei care au încheiat contractele au apreciat că şi eu mi-am însuşit punctele lor de vedere pentru că aveau toate vizele şi viza de specialitate", a declarat Gheorghe Ciuhandu.

Şi primarul Timişoare, Nicolae Robu, a declarat, vineri, la ieşirea de la DNA, că nu va demisiona din funcţia de edil şi că legea privind abuzul în serviciu trebuie corectată pentru ca infractorii să fie condamnaţi, dar cei de bună-credinţă să nu fie expuşi atunci când iau decizii.

"Nu am motive să demisionez, n-am chiar niciun motiv", a declarat Nicolae Robu vineri, la ieşirea de la DNA.

Legat de modificarea prevederilor ce reglementează abuzul în serviciu, Robu a spus că legea trebuie corectată. "În lege să nu mai fie ambiguităţi. Legea trebuie să fie aspră cu infractorii şi să nu expună persoanele de bună-credinţă care iau decizii în mod onest şi loial", a afirmat Robu.

Şi Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timişoarei, a declarat că e nevoie de reglementări clare. "Trebuie reanalizat ceea ce se întamplă. Nu e în folosul nici administraţiei, nici al oamenilor şi cred că ar trebui reanalizat la modul foarte serios sub forma unei legi foarte clare pentru că acum sunt improvizaţii. Cu tot respectul şi regretul trebuie să constat ca unii sunt cu OUG 13 şi 14 cu un punct de vedere, alţii sunt cu un alt punct de vedere. Asta derivă din faptul că legislaţia nu este consecventă, atunci trebuie un punct de vedere prin Parlament şi făcut sub forma unei legi", a spus Ciuhandu.

Prejudiciu de 40 de milioane de euro

Procurorii DNA anunţă că în dosarul în care este cercetat actualul primar din Timişoara, Nicolae Robu, precum şi fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, alături de alte persoane, se investighează modalitatea în care statul român a fost deposedat de 967 imobile, prejudiciul fiind estimat la 40 milioane euro.

Nicolae Robu, primar al municipiului Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, fost primar şi Martin Staia, fost director în cadrul instituţiei, sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. În aceeaşi cauză, Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timişoara, şi Traian Stoia, fost viceprimar, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

"În perioada 1996 - 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului", transmit procurorii DNA printr-un comunicat de presă.

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist, act normativ care le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată, explică procurorii.

"Cu toate acestea, funcţionarii publici din cadrul primăriei Timişoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timişoara care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu aveau nici o aplicabilitate în privinţa acelor persoane. Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro", arată DNA.

În dosar sunt cercetate şi alte persoane care, la data faptelor, erau funcţionari în cadrul Primăriei Timişoara.

Citește și: