Versiunea Beta

Aproape 2.000 de persoane au protestat în Bucureşti faţă de exploatarea gazelor de şist: "Pungeşti şi Roşia, vine revoluţia". Gândul a transmis LIVE TEXT. VIDEO

de Andreea OFIŢERU

Sursa foto: Facebook/Adi Cochino

Câteva mii de oameni au protestat miercuri seară în Bucureşti faţă de exploatarea gazelor de şist. Potrivit estimărilor jandarmilor aflaţi la faţa locului numărul manifestanţilor a depăşit 2.000 de persoane. Iniţial protestatrii  au manifestat în Piaţa Universităţii, în faţa Ministerului de Interne şi a Guvernului, împotriva exploatării gazelor de şist, dar şi a proiectului de la Roşia Montană. Cu tobe şi lozinci, ei au ajuns la Arcul de Triumf, pentru ca de acolo să se deplaseze spre TVR şi înapoi spre Romană şi Universitate.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfăşurarea evenimentelor

UPDATE 0.00 Protestul s-a încheiat la miezul nopţii după ce manifestanţii au părăsit Piaţa Universităţii.

UPDATE 23.33 Circulaţia dinspre Unirii spre Piaţa Romană a fost reluată. În Piaţă se mai află 200-300 de manifestanţi. Jandarmii încearcă să-i împărştie.

UPDATE 23.20 Protestatarii au ajuns la Universitate. Circulaţia pe ambele sensuri ale Bd Nicolae Bălcescu este blocată.

UPDATE 23.08 Bulevardul Magheru este blocat în întregime de protestatari. Ploaia torenţială i-a determinat să-şi adapteze scandările. "Plouă, ninge, uniţi vom învinge"

UPDATE 22.50 Protestatarii au blocat intersecţia Ştefan cel Mare cu Calea Dorobanţi. Tramvaiele sunt oprite. Se scandează cu putere, iar trecătorii aflaţi în zona Perla aplaudă manifestanţii. Coloana se deplasează spre Piaţa Romană.

UPDATE 22:47 De la Televiziune grupul se deplasează pe Calea Dorobanţi, înapoi spre Universitate. Manifestanţii scandează "Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti" şi "Pungeşti şi Roşia, vine revoluţia".

UPDATE 22:28 Protestatarii au ajuns acum la Televiziune unde s-au oprit şi strigă:  "TVR, TVR, plină de mizerie" şi "Presa română, plină de minciună"

UPDATE 22:20 Traficul este acum blocat în Piaţa Aviatorilor unde cei peste 2.000 de protestatari s-au oprit şi scandează:  "Nu corporaţia face legislaţia" şi "Roşia şi Pungeşti, două inimi Româneşti"

UPDATE 22:10 Protestatarii au plecat de la Arcul de Triumf, circulaţia fiind acum blocată pe Bulevardul Aviatorilor.

UPDATE 21:55 Coloana a ajuns la Arcul de Triumf. Protestatarii trec pe sub monumentul care, în mod normal, este închis circulaţiei. S-au aşezat pe jos şi se pregătesc să cânte Imnul şi să spună "Tatăl Nostru".

Mediafax Foto// Octav Ganea// La Arcul de Triumf manifestanţii s-au aşezat pe stradă

UPDATE 21:33 Protestatarii se află în marş pe Kiseleff înspre sediul PSD. Aici au strigat lozinci anti PSD şi împotriva lui Ponta, spunându-le jandarmilor aflaţi încolonaţi în faţa clădirii PSD că apără un drac.

UPDATE 21:29 Incidente între protestatari şi jandarmi în zona Pieţei Victoria. Aceştia s-au îmbrâncit. O femeie a leşinat.

UPDATE 21:09 Manifestanţii au ajuns în faţa Guvernului. Piaţa Victoriei este blocată. Se strigă "Demisia" şi "Ponta judecat pentru sângele vărsat".  După ce Claudiu Crăciun, unul dintre mnifestanţii care strigau la portavoce, le-a spus să ţină un moment de reculegere pentru bătrânul mort la Pungeşti, oamenii au tăcut aproape un minut. Apoi, au început să strige din nou: „Jos Guvernul”, „Ponta, nu uita a venit şi vremea ta”, „Ponta, ieşi the fuck out”, „Asasinii, asasinii”.

 

UPDATE 21:02 Protestatarii au ajuns în faţa Academiei Române şi scandează "Academia salvează România".

UPDATE 20:56 Numărul protestatarilor a ajuns la aproape 2.000.  În acest moment ei se află în faţa Ministerului Economiei.

UPDATE 20:46 Protestatarii au plecat spre guvern. Calea Victoriei este blocată. Manifestanţii cer demisia primarului din Pungeşti şi a şefului Jandarmeriei Vaslui. Ei scandează "Asasinii!" , "Uniţi, salvăm toată România", "Ponta nu rezişti nici cu mii de securişti", "Demisia"..

UPDATE 20:35 După ce au scandat în Piaţa Universităţii împotriva gazelor de şist şi au cerut demisia primarului din Pungeşti şi a şefului Janrmeriei de la Pungeşti, manifestanţii au plecat spre Ministerul de Interne. Aici, i-au strigat ministrului de Interne, Radu Stroe: „Stroe ieşi the fuck out”, ”Ieşi afară javră ordinară” şi„Trădătorii”.

Sursa foto: Andreea Ofiţeru, Gândul

Sursa foto: Andreea Ofiţeru, Gândul

Sursa foto: Andreea Ofiţeru, Gândul

Oamenii s-au strâns în Centrul Capitalei pentru a fi solidari cu protestatarii din judeţul Vaslui, unde miercuri aproximativ 500 de persoane din satul Siliştea, comuna Pungeşti au manifestat  pentru a treia zi consecutiv, în perimetrul unde compania Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Portestul de la Bucureşti a fost anunţat pe pagina de Facebook „Solidaritate cu Pungeşti”, unde în această după amiază  a fost pus un anunţ scurt: „Indignaţi-vă! Ieşim urgent în Piaţa Universităţii (la fântână) pentru a fi solidari cu cei din Pungeşti”.

 

Andreea Ofiţeru este reporter special al ziarului Gândul

 


 

 

72 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Haiducul 16.10.2013 19:26

HAIDUCIA SALVEAZA ROMANIA!

 
#2 radu 16.10.2013 19:49

@Haiducul
Haiducule pe cine servesti tu Ramania sau Gazpromul?
Secatura KGB-ista!!

 
#3 * de protestatari... 16.10.2013 19:54

Toate protestele astea sunt nisite facaturi facute de ONG-uri... Oameni cumparati pe 10 lei sau in strada si striga fara sa aiba habar,,,, niste idioti de protestatari..

 
#4 Tokyo 16.10.2013 20:01

@de protestatari
Sigur, sigur, fiecare ONG e cumparat pe zece lei si 280 de cutremure...Galatiul stie...iar Vasluiul nu vrea sa fie un nou Galati.

 
#5 constantin (un moldovean) 16.10.2013 20:16

ROMÂNI, APĂRAȚI-VĂ ȚARA !
NU AVEȚI PRIETENI !
CONDUCĂTORII VOȘTRI VĂ SUNT CEI MAI MARI DUȘMANI !

 
#6 florin 16.10.2013 20:21

sute de ONG si zeci de pagini de facebook pentru proteste si blocat orasul... efecte concrete? 0
strangere de semnaturi pentru un proiect legislativ impotriva exploatarilor... pentru un referendum ceva? NU

 
#7 de ce? 16.10.2013 20:26

cel mai mare
dusman al romanilor
este chiar "statul "roman"!
de ce?

(inca de ppe vremea tradatorului Carol the first
care v-a tzinut in subdezvoltare aprope jumatate de secol, in timp ce toti progresau - Revolutia industriala reverbera peste tot, iar voi traiatzi in gheto rural peste 90% si "statul roman" tragea cu tunul in voi cand va rasculati?

 
#8 IN TOATA TARA SE IESE IN STRADA IMPOTIRVA TUTUROR POLITICIENILOR TRADATORI 16.10.2013 20:30

SA LE LUAM CETATENIA TRADATORILOR TARII,SA LE CONFISCAM AVERILE CELOR CARE NE-AU FURAT SI AFARA DIN TARA.
NE VAND PE LA SPATE VIITORUL COPIILOR,VOR SA NE DEA MULTIPLE FORME DE CANCER,NE OTRAVESC PAMANTUL.
II INVITAM AFARA DIN TARA LA CEI CARE LE DAU SA NE DISTRUGA.

 
#9 gigel 16.10.2013 20:32

peppagina de facebook sau anuntat aproape 1000 si tu spui de cateva zeci?

 
#10 CB 16.10.2013 20:33

Ce va tot vaiicariti ca nu se vad efectele dupa atatea proteste?! Guvernantilor li se rupe de noi, isi bat joc de noi. Asadar, ofensiva in forta e singura cale de succes. Terorizati tradatorii de tara, intampinati cu topoare, furci si ce avem la indemana... Rascoala radicala sau deloc. Semintele nemerniciei trebuie starpite.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Scandalul care ne va face de râs în întreaga lume. O franţuzoaică de culoare a venit în România pentru a-şi îndeplini visul, dar trăieşte o dramă: "Nu se mai poate opri din plâns!"