Publicat

8

noiembrie

2010

21:48

2169

vizualizări

Arhitectul Dorin Ştefan rezolvă, pentru cititorii Gândul, misterul „petalelor” plutitoare de pe turnul SF din Taiwan. Clădirea va revoluţiona şi arhitectura ecologică

Arhitectul Dorin Ştefan rezolvă, pentru cititorii Gândul, misterul „petalelor” plutitoare de pe turnul SF din Taiwan. Clădirea va revoluţiona şi arhitectura ecologică

"Gogoşi", "aripioare", "petale" sau "vezicule gonflabile"? Apariţia în gândul a imaginilor proiectului cu care arhitectul Dorin Ştefan a câştigat concursul Taiwan Tower i-a făcut pe cititori să pună întrebări şi să găsească răspunsuri în legătură cu cea mai spectaculoasă parte a clădirii - zepelinele plutitoare legate discret de corpul turnului.

Interesul enorm stârnit de succesul înregistrat în Taiwan, de echipa de arhitecţi români coordonată de Dorin Ştefan, şi numeroasele întrebări venite de la cititori ne-au determinat să solicităm câteva detalii ale proiectului pe care se va baza construirea turnului de 350 de metri din Taichung.

Astfel, am aflat că turnul propriu-zis va fi folosit mai mult ca spaţiu de tranzit, având scări, coridoare, lifturi şi doar circa 10.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri (foarte puţin, raportat la înălţimea construcţiei şi prin comparaţie cu alte mega-turnuri). Explicaţia este în faptul că Turnul Taiwan va avea rolul de marcă a oraşului, de obiectiv turistic. Cele mai populate for fi cele 8 zepeline.
"Imaginaţi-vă un copac uriaş, pe care vor glisa "frunzele" - opt zepeline de 60-100 de metri lungime, în ale căror restaurante, cafenele, spaţii de privit vor putea sta între 50 şi 80 de oameni", explică Dorin Ştefan. Legătura zepelinelor cu turnul se va face prin articulaţii care vor glisa în câmp electromagnetic - pe principiul trenurilor de mare viteză.
Ca orice zepelin, şi cele ale turnului Taiwan vor avea nacele - din aluminiu şi sticlă, iar deasupra va fi balonul din heliu, învelit într-o folie de tetraetilenă, despre care Dorin Ştefan spune că e foarte rezistentă.

PLUS: Imagini spectaculoase cu Turnul Taiwan, construcţia SF proiectată de un român. Interviu Gândul cu Dorin Ştefan, arhitectul futurist al "navei spaţiale" de peste 300 de metri
Vederea din nacelele zepelinelor va fi panoramică, îngrădită doar în partea de comunicare cu turnul. "Am încercat să creăm toate condiţiile pentru ca turnul să fie încărcat la minim, să fie doar o şină de glisare. Greutatea nacelelor va fi anulată de portabilitatea baloanelor cu heliu. Zepelinele vor fi adăpostite la sol, într-un fel de "cuib" şi vor fi ridicate doar atunci când condiţiile meteorologice vor fi favorabile", mai spune arhitectul român.

Apa de ploaie va fi reciclată, vântul şi soarele vor da energie

Turnul Taiwan va fi şi un model de construcţie ecologică: "Energia solară şi energia eoliană vor fi utilizate pentru a asigura alimentarea cu energie electrică. Se vor folosi utilaje cu consum energetic minim. Apa de ploaie va fi reciclată, folosită la încălzire şi furnizare de apă caldă".

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS! Serena Williams l-a făcut praf pe Ilie Năstase: ”Cam asta e tot!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info