2275 vizualizări 13 iun 2015

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Laura Bradu, un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Maramureş, a fost reţinut, sâmbătă, pentru 24 de ore pentru profanare de morminte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Poliţiştii hunedoreni au identificat un bărbat de 45 de ani din Maramureş, care a fost surprins în timp ce săpa o groapă pe mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru profanare de morminte. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg", a declarat Laura Bradu.

La ieşirea din sediul Poliţiei oraşului Haţeg, înainte să fie dus în arest, bărbatul a ţinut sub bărbie o icoană cu Iisus Hristos şi a strigat: "Am profanat mormântul ca să fie canonizat! Cel mai mare sfânt al Ardealului e sfântul mare preacuvios părinte Arsenie Boca! Sfântul mi-a poruncit în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh să sap! Preafericite părinte patriarh, convoacă membrii Sinodului de urgenţă pentru că sfântul aştepta să iasă afară din groapă!".

Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei, de care aparţine Mănăstirea Prislop, consideră totul un incident neplăcut.

Ei susţin că bărbatul a fost observat de paznicul de noapte care făcea turul mănăstirii în timpul cât lăcaşul de cult era închis publicului.

"Un incident neplăcut, nefericit care s-a întâmplat la mormântul părintelui Arsenie Boca, respectiv unul dintre pelerini, după ce pelerinajul s-a terminat, a început să efectueze săpături la mormântul părintelui şi a reuşit să sape zeci de centimetri până a fost surprins de omul de pază", a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.

Bărbatul a fugit în pădure şi a fost urmărit de poliţişti, care l-au prins câteva ore mai târziu în parcarea Mănăstirii Prislop, în timp ce aştepta să se deschidă lăcaşul de cult pentru a ajunge în incintă.

"Este un gest cu totul imoral, care nu se cade să se facă la mormântul niciunei persoane pentru că cimitirele şi locurile de înhumare sunt considerate locuri speciale, de aceea avem grijă de mormintele adormiţilor noştri. Cu atât mai mult nu se cuvenea să se întâmple un astfel de incident la mormântul părintelui Arsenie Boca", a declarat preotul Gabriel Miricescu.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, maicile de la Mănăstirea Prislop au refăcut mormântul, astfel că sâmbătă dimineaţa, când s-a deschis mănăstirea, pelerinii s-au putut din nou închina la crucea de la căpătâiul părintelui Arsenie Boca.

Sâmbătă dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Laura Bradu, spunea că poliţiştii din Haţeg au deschis un dosar penal pentru profanare de morminte după ce măicuţele de la Mănăstirea Prislop au anunţat că o persoană a încercat să sape o groapă peste mormântul părintelui Arsenie Boca.

Groapa avea o lungime de 2,4 metri, o lăţime de un metru şi o adâncime de 50 de centimetri.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 şi nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colţurile ţării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga. Cei mai mulţi credincioşi ajung aici în 28 noiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar şi cu ocazia unor sărbători religioase.

Citește și: