Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
259 vizualizări 8 mar 2011

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, marţi, la un forum de afaceri român-arab, un adevărat exerciţiu de seducţie pentru investitorii din zona Golfului. "În România se poate investi în orice" - a fost leitmotivul discursului prezidenţial, Traian Băsescu subliniind în mai multe rânduri că principalul atu al României este subdezvoltarea. Cu alte cuvinte, România are un potenţial "uriaş" de dezvoltare tocmai pentru că este atât de mult în urma celorlalte ţări europene. "În România se poate investi eficient în orice domeniu dintr-un motiv foarte simplu: decalajul de dezvoltare dintre România şi restul Europei".

Energia, agricultura, infrastructura şi turismul sunt, în opinia preşedintelui, cele mai atractive domenii în care se poate investi în România. Referindu-se la turism, Băsescu i-a invitat pe şeici să ne descopere ţara din elicoper, pentru a se convinge de potenţialul natural.

  • "România are munte, mare, deal. Avem o infrastructură de turism depăşită, dar avem potenţial de dezvoltare. Dacă vreţi să vedeţi România, nu mergeţi pe şosele. Vă recomand un elicopter. Am circulat pe şoselele din România foarte mult, dar niciodată n-am descoperit România aşa cum am descoperit-o din elicopter - nişte imagini excepţionale: munţi cu păduri, apa minerală curge pe marginea drumurilor ... se poate face turism balnear sau turism pur şi simplu". Pe urmă, preşedintele a oftat: "Ne lipseşte infrastructura de turism sau cea rutieră..."

"Aici verdele e de la natură"

Traian Băsescu a încercat să le capteze interesul afaceriştilor arabi, amintind că ştie "cât efort e necesar în ţările din Golf să ai un pom verde": "Aici verdele e de la natură, de la Dumnezeu!" Prin urmare, preşedintele i-a poftit pe afaceriştii din Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Kuwait să-şi investească banii în agricultura verde, în condiţiile în care România - tot datorită subdezvoltării mai sus amintite - are şansa să posede terenuri "eco", netratate cu chimicale din motivul foarte simplu că sunt nelucrate. "România are un potenţial agricol capabil să satisfacă nevoile a 80 de milioane de locuitori. România poate să devină un mare exportator de alimente. Avem nevoie de irigaţii şi de o industrie alimentară modernă care să valorifice producţia agricolă. Oricine va face investiţii va avea succes. România are 4 milioane de hectare de teren ecologic. Suntem ţara cu doua suprafaţă de teren ecologic din UE, după Franţa".

"Sunt avocatul dezvoltării bazate pe investiţii, cunoaştere, educaţie şi cercetare", a mai spus Traian Băsescu, amintind că România aren o forţă de muncă "relativ bine calificată" şi "o tradiţie prietenoasă pentru lumea arabă", mulţi specialişti ai ţărilor din Golf fiind şcoliţi de-a lungul timpului aici.

Forumul, descris de Traian Băsescu drept "cel mai important eveniment economic al anului 2011" a ajuns la Bucureşti "în urma unor eforturi politice şi diplomatice importante": "Am făcut un număr impresionant de deplasări în zona Golfului în ultimii şase ani. Se materializează azi efortul de a aduce împreună oameni de afaceri şi politicieni din zona Golfului şi România".

Citește și: