Robert VERESS
Robert VERESS
8888 vizualizări 3 mai 2011

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că pentru început la fosta baza aeriană de la Deveselu vor fi dislocaţi 200 de militari americani, subliniind că baza aeriană de la Deveselu rămâne în continuare sub comanda Forţelor Aeriene Române.

"Practic, din luna februarie a anului trecut, când România a răspuns pozitiv invitaţiei Statelor Unite ale Americii de a fi parte a acestui program de securitate, s-au desfăşurat analize cu privire la locaţia optimă pentru acest sistem de apărare, au fost analizate mai multe locaţii. Vă pot spune că sunt circa 120 de parametri care trebuie îndepliniţi de o astfel de locaţie pentru ca sistemul să fie în deplină siguranţă. În cele din urmă, s-a optat şi noi am aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt", a declarat Traian Băsescu.

El a precizat că s-a discutat cu autorităţile locale din judeţul Olt, care şi-au dat acordul în acest sens.

"Ne-am dat acordul de principiu, în limita competenţelor noastre", a declarat pentru gândul primarul din Deveselu, Beciu Gheorghe, care a precizat că, luni seară, a fost invitat la Palatul Cotroceni, împreună cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Preşedintele Băsescu i-a informat în legătură cu deciziile CSAT şi le-a cerut acordul pentru amplasarea rachetelor americane la Deveselu.

În cursul zilei de azi, va avea loc o şedinţă la Slatina, unde vor fi discutate detalii legate de amplasarea scutului antirachetă. Primarul din Deveselu mai spune că aeroportul militar din Deveselu, deşi închis în 2002, are o infrastructură bună. "Acolo este încă o mică unitate militară, care a conservat aeroportul", explică Beciu. Şi infrastructura comunei este acceptabilă, în opinia edilului: "Drumurile principale din cele 3 sate aparţinătoare sunt asfaltate, betonate, iar drumurile secundare sunt pietruite".

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE LUI TRAIAN BĂSESCU. gândul a transmis LIVE:

"CSAT a aprobat utilizarea Aeroportului Kogălniceanu şi a Portului Constanţa către Irak şi Afganistan".

"Temporar, având în vedere că, una din bazele din Mediterană este într-un proces de modernizare, pe Kogălniceanu vor putea staţiona patru avioane cisternă SUA şi patru avione C17. Acestea sunt doar temporar".

"Astăzi voi transmite Parlamentului scrisorile prin care îi informez".

"Cel de-al doilea subiect discutat ieri a fost legat de locaţia pentru amplasarea rachetelor din scutul antirachetă american".

"Din luna februarie, când România a răspuns pozitiv invitaţiei de a participa, s-au desfăşurat analize cu privire la locaţia optimă".

"Au fost analizate mai multe locaţii: sunt 120 de parametri care trebuie îndepliniţi".

"În cele din urmă, s-a optat şi am aprobat ca locul de amplasare să fie în fosta bază aeriană de la Deveşelu, din judetul Olt".

"Baza rămâne sub comandă românească".

"Comandatul este ofiţer român, nu este vorba de o bază americaă, ci de o bază a forţelor române parţial utilizată şi de sistemul antirachetă".

"Pentru utilizarea sistemului, la Deveselu vor fi aduşi în medie 200 de militari americani, iar cifra maximă care poate fi atinsă este de 500. Din puct de vedere al informării, după ce am adoptat decizia de amplasare la Deveselu, am invitat reprezentanţii administraţiei locale din judeţul Olt. I-am informat şi am obţinut acordul lor".

"Acum, în drum către Slatina, se află o delegaţie romano-americană, care va prezenta în detaliu condiţiile de funcţionare a bazei."

"I-am informat ieri seară şi pe prefect şi pe preşedintele consiliului judeţean".

"Sistemul antirachetă american este un sistem defensiv, nu este destinat ofensivei. Este un sistem defensiv de apărare a teritoriului şi a Statelor Unite".

"De eficacitatea sistemului beneficiază şi alte ţări, dar realizarea sistemului este o înţelegere bilaterală".

"La momentul în care statele membre NATO vor dezvoltare scutul antirachetă, şi componenta din ţara noastră va fi integrată în acest sistem".

"Aş face o menţiune: în opinia mea, cu realizarea acestei componente, România se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei. Din acest punct de vedere, putem spune că România şi-a atins un obiectiv important. Şi-a garantat securitatea".

"Încă o precizare: elementele de scut antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse".

"Nivelul de alertă în România rămâne pe nivelul precaut, culoarea albastră. Nu este nevoie să ridicăm nivelul de alertă".

Citește și: