Publicat

14

aprilie

2011

14:52

148

vizualizări

Băsescu îi sare în ajutor lui Berlusconi, asaltat de imigranţii din Nordul Africii: România va găzdui 200 de tunisieni. Premierul italian, emoţionat de gest

Băsescu îi sare în ajutor lui Berlusconi, asaltat de imigranţii din Nordul Africii: România va găzdui 200 de tunisieni. Premierul italian, emoţionat de gest

UPDATE DEUTSCHE WELLE - România ar putea primi 200 de refugiaţi la Timişoara sau Galaţi

Deutsche Welle, despre locul unde vor fi cazaţi tunisienii în România: "

Putem presupune că este vorba, în primul rând, de Centrul de Refugiaţi de la Timişoara, care a fost deschis anul trecut şi pe care preşedintele Traian Băsescu l-a evocat în mai multe rânduri ca pe o remarcabilă reuşită. Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă Timişoara are o capacitate de exact 200 de locuri, instituţia fiind înfiinţată în urma acordului tripartit dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat ONU şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Dar mai există şi alte centre de refugiaţi, ca acela de la Galaţi, de exemplu, deschis în 2004 şi finanţat parţial din fonduri europene".Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a telefonat premierului italian, Silvio Berlusconi, pentru a exprima disponibilitatea României de a găzdui 200 de imigranţi tunisieni, conform unui comunicat publicat miercuri pe site-ul Guvernului italian.

"În cursul convorbirii telefonice cordiale, preşedintele român, exprimând apropierea ţării sale de Italia în ceea ce priveşte criza legată de afluxul masiv de imigranţi din Nordul Africii, i-a oferit preşedintelui (Consiliului de miniştri italian - n.red.) găzduirea în România a 200 de imigranţi tunisieni, ca gest simbolic de solidaritate concretă", se arată în comunicatul Guvernului de la Roma.

În replică, Berlusconi şi-a exprimat aprecierea pentru "acest gest simbolic, dar de mare prietenie şi solidaritate europeană din partea Guvernului şi poporului român".

Confruntată cu un val de imigranţi veniţi din Tunisia după înlăturarea regimului condus de preşedintele Zine El Abidine Ben Ali, Italia a făcut apel în repetate rânduri la solidaritatea europeană pentru a face faţă crizei. La începutul lunii aprilie, Ministerul de Interne italian a anunţat că va acorda permise de sejur temporar pentru imigranţii tunisieni, în baza unui acord preliminar încheiat cu autorităţile de la Tunis.

Decizia italiană privind acordarea permiselor de sejur temporar a provocat tensiuni în interiorul UE, Franţa, Germania şi Austria anunţând că nu le vor permite acestora accesul pe teritoriul lor.

De la începutul anului, în Italia au ajuns cel puţin 20.000 de tunisieni.


Departamentul Externe, externe@mediafax.ro

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | Vestea care a luat prin surprindere tenisul românesc: a rămas însărcinată şi se retrage temporar

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info