Maria TOADER
Maria TOADER
72 vizualizări 17 oct 2010

Doamnele n-au şanse la Cotroceni şi la şefia PD-L

Din start, şeful statului a descalificat posibila candidatură a vreunei doamne de pe scana politică românească atât la Preşedinţia României, cât şi la preşedinţia PD-L. "Exclud un candidat femeie şi la preşedinţia partidului şi la Preşedinţia României. Nu exclud candidatura, exclud şansa", a spus Băsescu, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la Pro TV, răspunzând întrebărilor puse de moderatorul emisiunii, Cristian Leonte, şi cei doi ziarişti invitaţi, Cristian Hoştiuc, director editoral al Ziarului Financiar, şi Claudiu Pândaru, redactor-şef gândul.

În acest context, preşedintele a ţinut să clarifice faptul că ar susţine-o pe Elena Udrea, actualul titular al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi preşedinte interimar al fialialei PD-L Bucureşti, pentru un post mai mare în Guvern sau în partid. El a apreciat că Udrea nu are experienţa nici pentru a prelua conducerea PD-L şi nici pentru funcţia de premier sau pentru a accede la şefia statului.

"Funcţiile înalte de tip prim-ministru, de preşedinte, implică o experienţă de viaţă. Nu e suficient să fii inteligent, aici v-o descriu pe doamna Udrea... Inteligent, ambiţios, capabil de negociere, extrem de rezistent în bătălia politică... Deci, aş spune, la vârsta dânsei, 36, 37 de ani, un politician, unul dintre cele mai bune produse ale politicii în PDL în ultimii ani. Dar de aici şi până la funcţia de prim-ministru sau de preşedinte este cale lungă", a explicat şeful statului.

Trei prezidenţiabili şi un politician puternic

Traian Băsescu a lansat câteva nume care, din punctul său de vedere, respectiv cel de "preşedinte-jucător", ar putea să se muleze pe noile cerinţe ale românilor. El i-a menţionat pe Teodor Baconschi, Cristian Preda şi Liviu Negoiţă. "De ce spun: Baconschi ar putea fi un candidat la Preşedinţie? S-ar putea ca românii să vrea alt tip de preşedinte. Au avut tipul Ion Iliescu, omul cu privirea către înapoi, către socialismul cu faţă umană, au avut preşedinte tipul Emil Constantinescu... (Eu sunt - n.r.) jucător şi poate românii nu mai vor un jucător. Poate vor un intelectual cu viziune. Dar acest lucru trebuie analizat foarte bine", a explicat şeful statului.

Preşedintele a spus că printre aceşti prezidenţiabili s-ar putea regăsi şi Vasile Blaga, unul dintre politicienii "foarte puternici" ai PD-L şi care poate câştiga alegerile din cadrul partidului. Cu toate acestea, el a declarat că nu l-ar sfătui să candideze la Preşedinţie, deoarece nu ştie dacă ar putea câştiga în afara partidului.

Un bobârnac întârziat pentru Berceanu

Preşedintele Băsescu nu s-a putut abţine, duminică, să-i arunce o săgeată democrat-liberalului Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor. El a explicat că acesta a fost remaniat de premierul Emi Boc deoarece instituţia pe care o conducea nu a reuşit să atragă fonduri. "(...) Eu am cerut atragere de fonduri, ce a decis domnul prim-ministru a fost remanierea ministrului", a spus şeful statului.

Cum s-a reformat Oprea din "şef al mafiei personale" a lui Năstase

Băsescu a ţinut, duminică, să justifice actuala colaborare politică cu cei de la UNPR, al căror preşedintele executiv este nimeni altul decât Gabriel Oprea, acelaşi om pe care preşedintele îl înfiera, în 2004, cu eticheta de "şef al mafiei personale a lui Adrian Năstase". Răspunsul şefului statului: Oprea este un om pe care l-a "reevaluat". El a recunoscut că, atunci când acesta a fost impus de PSD ca ministru de Interne, avea mari semne de întrebare, dar şi-a schimbat părerea după ce Oprea a refuzat să numească oamenii lui Vanghelie în minister şi a demisionat.

O nouă centură de siguranţă de la FMI

Având în vedere apropiata vizită a delegaţiei FMI la Bucureşti pentru a discuta semnarea unui nou acord, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este un susţinător fără rezerve al acestuia, mai ales că el nu va viza împrumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit la dispoziţie. Şeful statului nu a vrut să spună în jurul cărei cifre se învârte linia de credit, ci doar a explicat că suma este necesară pentru plata pensiilor şi salariilor, "ca să fim asiguraţi dacă economia globală revine la un derapaj".

Traian Băsescu a dat asigurări că vizita celor de la FMI nu va avea vreun impact asupra Taxei pe Valoare Adăugată. "(TVA . n.r.) nu are cum să crească. În orice caz, în UE taxă pe valoarea adăugată mai mare de 25% nu e posibil", a spus preşedintele, adăugând că nici scăderea cotei unice nu este o soluţie pentru România, ci mai degrabă o micşorare a contribuţiilor salariaţilor.

Ordonanţa 50 e corectă, dar păcătoasă prin neclarităţi

Ordonanţa 50, aşa cum a fost emisă, este corectă, dar "a păcătuit" printr-o lipsă de claritate, ceea ce a permis băncilor o interpretare în favoarea lor, a spus şeful statului, criticând băncile care nu vor să reia creditarea.

El a spus că aşteaptă actul normativ la promulgare ca să-şi dea cu părerea asupra lui. În acest context, el a criticat din nou băncile care au uitat apelurile guvernatorului BNR şi apelurile sale din perioada în care dădeau credite cu buletinul. "Au uitat, iar acum se uita în traistă şi constată că tot mai multe credite au devenit neperformante. Până la urmă, prudenţa lor este de înţeles, slavă Domnului că au devenit prudenţi", a spus preşedintele.

CFR Marfă, vârf de lance în privatizări

O sursă de bani pentru bugetul de stat deloc de neglijat o reprezintă şi privatizările, susţine şeful statului. El a explicat că este un adept al vânzării pe Bursă a societăţilor de stat sau a unor părţi din acţiunile companiilor, spunând că ar începe cu CFR Marfă şi ar continua cu pachete mici de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, estimând veniturile la buget la 6-7 miliarde.

"Aş începe cu Compania de Transport Marfă la Calea Ferată. Dar privatizări pe bursă, atenţie! Avem nevoie de consolidarea bursei. Avem nevoie să facem o economie care se alimentează de pe piaţă. Aş continua cu pachete mici de privatizare de la Transelectrica, de la Transgaz şi Romgaz, aş privatiza RA-APPS", a declarat Traian Băsescu, explicând că nu este nevoie de toţi banii odată pentru a nu fi cheltuiţi pe pensii şi salarii.

În ceea ce priveşre RA-APPS, el a spus că privatizarea este blocată doar de o "problemă demagogică". "Foarte mulţi vor spune: dar cei care n-au fost scoşi din casă şi nu mai au dreptul ... ce facem? N-o să ne împiedicăm la sfârşit de povestea asta. Pentru că, într-adevăr, se duc în instanţă şi nu poţi să-l evacuezi, n-o poţi vinde la licitaţie. Dacă stă acolo, să o cumpere, la preţul pieţei, dacă vrea să rămână acolo. Are prima opţiune. Ăsta-i preţul pieţei, cumpăr-o, nene (...) n-o cumperi, te evacuez şi o vând, oricum o vând la licitaţie", a conchis şeful statului.

Citește și: