Maria TOADER
72 vizualizări 17 oct 2010

Doamnele n-au şanse la Cotrocenişi la şefia PD-L

Din start, şeful statului a descalificatposibila candidatură a vreunei doamne de pe scana politicăromânească atât la Preşedinţia României, cât şi la preşedinţiaPD-L. "Exclud un candidat femeie şi la preşedinţia partidului şi laPreşedinţia României. Nu exclud candidatura, exclud şansa", a spusBăsescu, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la Pro TV,răspunzând întrebărilor puse de moderatorul emisiunii, CristianLeonte, şi cei doi ziarişti invitaţi, Cristian Hoştiuc, directoreditoral al Ziarului Financiar, şi Claudiu Pândaru, redactor-şefgândul.

În acest context, preşedintele a ţinut să clarifice faptul că arsusţine-o pe Elena Udrea, actualul titular al MinisteruluiDezvoltării Regionale şi Turismului şi preşedinte interimar alfialialei PD-L Bucureşti, pentru un post mai mare în Guvern sau înpartid. El a apreciat că Udrea nu are experienţa nici pentru aprelua conducerea PD-L şi nici pentru funcţia de premier sau pentrua accede la şefia statului.

"Funcţiile înalte de tip prim-ministru, de preşedinte, implică oexperienţă de viaţă. Nu e suficient să fii inteligent, aici v-odescriu pe doamna Udrea... Inteligent, ambiţios, capabil denegociere, extrem de rezistent în bătălia politică... Deci, aşspune, la vârsta dânsei, 36, 37 de ani, un politician, unul dintrecele mai bune produse ale politicii în PDL în ultimii ani. Dar deaici şi până la funcţia de prim-ministru sau de preşedinte estecale lungă", a explicat şeful statului.

Treiprezidenţiabili şi un politician puternic

Traian Băsescu a lansat câtevanume care, din punctul său de vedere, respectiv cel de"preşedinte-jucător", ar putea să se muleze pe noile cerinţe aleromânilor. El i-a menţionat pe Teodor Baconschi, Cristian Preda şiLiviu Negoiţă. "De ce spun: Baconschi ar putea fi un candidat laPreşedinţie? S-ar putea ca românii să vrea alt tip de preşedinte.Au avut tipul Ion Iliescu, omul cu privirea către înapoi, cătresocialismul cu faţă umană, au avut preşedinte tipul EmilConstantinescu... (Eu sunt - n.r.) jucător şi poate românii nu maivor un jucător. Poate vor un intelectual cu viziune. Dar acestlucru trebuie analizat foarte bine", a explicat şeful statului.

Preşedintele a spus că printre aceşti prezidenţiabili s-ar putearegăsi şi Vasile Blaga, unul dintre politicienii "foarte puternici"ai PD-L şi care poate câştiga alegerile din cadrul partidului. Cutoate acestea, el a declarat că nu l-ar sfătui să candideze laPreşedinţie, deoarece nu ştie dacă ar putea câştiga în afarapartidului.

Unbobârnac întârziat pentru Berceanu

Preşedintele Băsescu nu s-a pututabţine, duminică, să-i arunce o săgeată democrat-liberalului RaduBerceanu, fostul ministru al Transporturilor. El a explicat căacesta a fost remaniat de premierul Emi Boc deoarece instituţia pecare o conducea nu a reuşit să atragă fonduri. "(...) Eu am cerutatragere de fonduri, ce a decis domnul prim-ministru a fostremanierea ministrului", a spus şeful statului.

Cums-a reformat Oprea din "şef al mafiei personale" a luiNăstase

Băsescu a ţinut, duminică, săjustifice actuala colaborare politică cu cei de la UNPR, al cărorpreşedintele executiv este nimeni altul decât Gabriel Oprea,acelaşi om pe care preşedintele îl înfiera, în 2004, cu eticheta de"şef al mafiei personale a lui Adrian Năstase". Răspunsul şefuluistatului: Oprea este un om pe care l-a "reevaluat". El a recunoscutcă, atunci când acesta a fost impus de PSD ca ministru de Interne,avea mari semne de întrebare, dar şi-a schimbat părerea după ceOprea a refuzat să numească oamenii lui Vanghelie în minister şi ademisionat.

Onouă centură de siguranţă de la FMI

Având în vedere apropiata vizită adelegaţiei FMI la Bucureşti pentru a discuta semnarea unui nouacord, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este un susţinătorfără rezerve al acestuia, mai ales că el nu va viza împrumutareaunei sume anume, ci va constitui o linie de credit la dispoziţie.Şeful statului nu a vrut să spună în jurul cărei cifre se învârtelinia de credit, ci doar a explicat că suma este necesară pentruplata pensiilor şi salariilor, "ca să fim asiguraţi dacă economiaglobală revine la un derapaj".

Traian Băsescu a dat asigurări că vizita celor de la FMI nu vaavea vreun impact asupra Taxei pe Valoare Adăugată. "(TVA . n.r.)nu are cum să crească. În orice caz, în UE taxă pe valoareaadăugată mai mare de 25% nu e posibil", a spus preşedintele,adăugând că nici scăderea cotei unice nu este o soluţie pentruRomânia, ci mai degrabă o micşorare a contribuţiilorsalariaţilor.

Ordonanţa 50 e corectă, darpăcătoasă prin neclarităţi

Ordonanţa 50, aşa cum a fost emisă, estecorectă, dar "a păcătuit" printr-o lipsă de claritate, ceea ce apermis băncilor o interpretare în favoarea lor, a spus şefulstatului, criticând băncile care nu vor să reia creditarea.

El a spus că aşteaptă actul normativ la promulgare ca să-şi deacu părerea asupra lui. În acest context, el a criticat din noubăncile care au uitat apelurile guvernatorului BNR şi apelurilesale din perioada în care dădeau credite cu buletinul. "Au uitat,iar acum se uita în traistă şi constată că tot mai multe credite audevenit neperformante. Până la urmă, prudenţa lor este de înţeles,slavă Domnului că au devenit prudenţi", a spus preşedintele.

CFRMarfă, vârf de lance în privatizări

O sursă de bani pentru bugetul de stat delocde neglijat o reprezintă şi privatizările, susţine şeful statului.El a explicat că este un adept al vânzării pe Bursă a societăţilorde stat sau a unor părţi din acţiunile companiilor, spunând că arîncepe cu CFR Marfă şi ar continua cu pachete mici de laTranselectrica, Transgaz, Romgaz, estimând veniturile la buget la6-7 miliarde.

"Aş începe cu Compania de Transport Marfă la Calea Ferată. Darprivatizări pe bursă, atenţie! Avem nevoie de consolidarea bursei.Avem nevoie să facem o economie care se alimentează de pe piaţă. Aşcontinua cu pachete mici de privatizare de la Transelectrica, de laTransgaz şi Romgaz, aş privatiza RA-APPS", a declarat TraianBăsescu, explicând că nu este nevoie de toţi banii odată pentru anu fi cheltuiţi pe pensii şi salarii.

În ceea ce priveşre RA-APPS, el a spus că privatizarea esteblocată doar de o "problemă demagogică". "Foarte mulţi vor spune:dar cei care n-au fost scoşi din casă şi nu mai au dreptul ... cefacem? N-o să ne împiedicăm la sfârşit de povestea asta. Pentru că,într-adevăr, se duc în instanţă şi nu poţi să-l evacuezi, n-o poţivinde la licitaţie. Dacă stă acolo, să o cumpere, la preţul pieţei,dacă vrea să rămână acolo. Are prima opţiune. Ăsta-i preţul pieţei,cumpăr-o, nene (...) n-o cumperi, te evacuez şi o vând, oricum ovând la licitaţie", a conchis şeful statului.

Citește și: