222 vizualizări 29 apr 2010

Încăperea e plină ochi. Toată lumea a luat poziţia drepţi şi ascultă "Deşteaptă-te române". În total sunt 309, majoritatea tineri, cu toţii basarabeni. Unii gânguresc câteva versuri, altora le e suficient să afişeze un zâmbet. S-au strâns cu toţii în aula Institutului Naţional al Magistraturii din Bucureşti pentru a depune jurământul şi a primi certificatul ce atestă că au devenit cetăţeni români. O formalitate care le va aduce în primul rând garanţia că vor putea învăţa şi munci în România, fără a mai apela la consulate sau ambasadă.

Tatiana are 23 de ani şi este din Donduşeni, localitate aflată la 74 de kilometri de Bălţi. Şi-a luat certificatul şi părăseşte grăbită sala pentru că a întârziat la unul dintre examenele pe care le are de susţinut la masterat. A venit în România în urmă cu patru ani pentru a studia contabilitatea şi de atunci a decis că nu mai vrea să se întoarcă în Basarabia: "Vreau să mă stabilesc aici, în România şi pentru a mă angaja cu contract de muncă am nevoie de cetăţenie. Mă simt bine şi în Moldova, dar acolo sunt salarii mai mici. Termini facultatea acolo şi când vrei să te angajezi ai un salariu care nu îţi permite să te descurci. Părinţii m-au încurajat, chiar dacă lor le va fi mai greu".

La fel ca Tatiana, Vadim a depus dosarul pentru obţinerea cetăţeniei în iunie, anul trecut. Dorinţa de a primi cetăţenia o are, însă, de multă vreme. A plecat din localitatea transnistreană Râbniţa, pe când era licean. A venit la Oradea, unde îl aştepta unchiul său şi şi-a continuat studiile. Acum are 29 de ani, stă cu chirie şi se pregăteşte să-şi susţină licenţa în Drept. "Sunt avantaje să primeşti cetăţenia. Aici e mai puţină sărăcie, te angajezi mai uşor, salariile sunt mai mari. Facultatea e mai bună. Atât am aşteptat şi eu: să se simplifice procedura pentru acordarea cetăţeniei. Cinci ani am aşteptat. Acum voi mai merge în Moldova doar în vacanţe". Vadim nu are planuri de viitor, dar primul lucru pe care îl va face când se va întoarce în Oradea va fi să petreacă împreună cu prietenii pe care şi i-a făcut în noua sa ţară.

Băsescu vrea să rezolve 10000 de cereri într-o lună

Migrarea tinerilor basarabeni către România este deja un fenomen. Dacă, în 2009, Bucureştiul a acordat cetăţenie pentru 36000 de moldoveni, doar în primele trei luni ale acestui an statul român a dat undă verde pentru alte 12000 de cereri. Şi cât se rezolvă acum într-un trimestru, se va face în viitor într-o singură lună. Este promisiunea lui Traian Băsescu, care l-a asigurat pe omologul său moldovean că susţine dreptul la liberă circulaţie a locuitorilor de peste Prut: "Mă uitam pe ce se-ntâmplă la Ministerul Justiţiei în evoluţia de la modificarea legii şi luna trecută s-a ajuns la acordarea de 5.300 de cetăţenii.

Aparatul nou pus în funcţiune nu este încă suficient de eficient pentru că obiectivul nostru este să satisfacem 10.000 de cereri pe lună. Vă asigur că până la sfârşitul anului vom ajunge la aceste cifre pentru că avem toate resursele să o facem", a spus şeful statului, miercuri seară, la Iaşi, precizând că înlesnirea procedurilor de acordare a cetăţeniei române pentru basarebeni nu-i va deranja cu nimic pe oficialii de la Bruxelles: "Oamenii din Republica Moldova sunt la fel de îndreptăţiţi ca şi oamenii din România să circule liber în Europa, în România, să circule liber acolo unde poate circula un european. Sigur, acest drept pe care statul român încearcă să-l transfere către cetăţenii Republicii Moldova este un lucru acceptat în toată Uniunea Europeană".

Citeşte şi Nicu Covaci, după ce a redevenit cetăţean român: "Nu mai puteam să tot vin în propria ţară ca turist"

Citește și: