Publicat

29

ianuarie

2013

17:50

31358

vizualizări

Biserica spune "NU" pohtei Olguţei Vasilescu. Capul lui Mihai Viteazul nu va fi deshumat

Biserica spune "NU" pohtei Olguţei Vasilescu. Capul lui Mihai Viteazul nu va fi deshumat

Capul domnitorului Mihai Viteazul nu va fi mutat de la Mânăstirea Dealu, deoarece aici a fost adus încă de la început, a anunţat Ahiepiscopia Târgoviştei, în ciuda unui proiect al primarului de Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, de a dezgropa osemintele voievodului şi a le muta în Bănie.

Potrivit Bisericii, „capul Voievodului martir Mihai Viteazul se cuvine să rămână pe veci la Mânăstirea Dealu, deoarece aici a fost adus, încă de la început, şi a intrat în conştiinţa naţională ca loc de veşnică odihnă a voievodului martir”.

Arhiepiscopia mai transmite că locul nu a fost ales întâmplător, “căci Mihai Viteazul a domnit aici, la Târgovişte, iar de Mânăstirea Dealu sunt legate numeroase demersuri politice şi diplomatice ale voievodului”.

Incredibila pohtă a Olguţei dezgroapă o enigmă uriaşă a istoriei românilor: UNDE E MIHAI VITEAZUL!

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române vorbesc şi despre momentul în care a fost adus capul lui Mihai Viteazul la Mânăstirea Dealu.

“După tragica şi martirica moarte a marelui voievod, la 9/19 august 1601, pe Câmpia Turzii, aşa cum afirmă întreaga noastră istoriografie, corpul i-a rămas la locul asasinatului, fără a se cunoaşte, din nefericire, până astăzi, ceva referitor la locul în care se află. Însă, capul voievodului a fost luat de Radu Buzescu Clucerul şi adus, în anul 1603, la Mânăstirea Dealu, importantă necropolă voievodală a Ţării Româneşti. Aici a rămas, de atunci, pe vecie, ca un important loc de pelerinaj naţional pentru toţi românii. De atunci, când a fost repusă sub piatra de mormânt, relicva nu a mai fost văzută”.

............................................................................................................

PLUS: Descoperire neaşteptată în judeţul Argeş. Ce au găsit arheologii români sub podeaua Mânăstirii Valea. GALERIE FOTO


.............................................................................................................

Singurul moment în care craniul domnitorului a fost scos din Mânăstirea Dealu a avut loc în timpul Primului Război Mondial, pentru a nu fi profanat de ocupaţia germană.

“În anul 1920, prin intermediul unei procesiuni impresionante a fost readusă la Mânăstirea Dealu, iar Nicolae Iorga a cerut, în mod expres, ca “niciodată această preţioasă relicvă să nu mai părăsească sfântul locaş în care a fost depusă”.

“Speculaţiile superficiale, fanteziste şi hazardante privitoare la mutarea capului voievodului Mihai Viteazul de la Târgovişte nu au vreun fundament spiritual, cultural, ori istoric”, este concluzia reprezentanţilor Bisericii.

gândul a scris la sfârşitul săptămânii trecute despre intenţia primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, de a aduce osemintele lui Mihai Viteazul la Craiova, de unde ar fi plecat, în opinia ei, "ideea unirii" din anul 1600. Propunerea primarului i-a făcut să zâmbească însă pe istorici şi a stârnit reacţii printre preşedinţii de consilii judeţene Cluj, Dâmboviţa şi Prahova, din moment ce doar capul domnitorului se păstrează la Mânăstirea Dealu, restul corpului fiind îngropat într-un loc rămas neidentificat. Citeşte aici materialul integral!

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
El are 30, ea 42, dar nu le pasă! FOTO | Cel mai neaşteptat cuplu din showbiz loveşte din nou

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info