Publicat

14

februarie

2010

21:23

24

vizualizări

Boc îi transmite cumnatului lui Geoană să renunţe la salariul de 21.000 de euro. Cât pierde statul dacă Ionuţ Costea va fi schimbat

Boc îi transmite cumnatului lui Geoană să renunţe la salariul de 21.000 de euro. Cât pierde statul dacă Ionuţ Costea va fi schimbat

Indemnizaţiile de zeci de mii de euro de la Fondul Proprietatea şi plăţile compensatorii de sute mii de euro în caz de revocare din funcţie au readus în prim-plan beneficiile de care se bucură directorul EximBank, Ionuţ Costea, cumnatul social-democratului Mircea Geoană. Mai nou, după ce el a rămas pe post în ciuda ieşirii PSD de la guvernare, premierul Emil Boc îi sugerează să ceară singur Consiliului de Administraţie o tăiere consistentă de salariu, de la 21.000 de euro la 1.000.

În caz contrar, procedurile de revocare din funcţie pentru Ionuţ Costea vor fi declanşate, chiar dacă "este şi acolo o procedură extrem de complicată până schimb un director de bancă". "Poate ar fi un gest elegant de a repeta ceea ce a făcut Ionuţ Popescu, tocmai pentru a da un semn de solidaritate în aceste vremuri grele cu toţi românii. Dacă nu, vom face la un moment dat acest lucru, dacă nu se va lua şi acolo decizia de a avea salariu redus conform unor salarii de la stat", a spus prim-ministrul, la postul OTV.

Spinos subiect de campanie, Costea este mai bine plătit ca Isărescu

Dar cine este Ionuţ Costea. Cunoscut opiniei publice pentru relaţia de rudenie cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, directorul EximBank este, de aproximativ un an, unul dintre cei mai bine plătiţi angajaţi la stat din România. La stat, deoarece peste 95% din acţiunile Eximbank sunt deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Din această cauză, Costea a ajuns una dintre temele de atac în campania electorală pentru Preşedinţie, fiind considerat unul dintre punctele vulnerabile ale liderului social-democrat.

Astfel, în octombrie, Traian Băsescu declara că EximBank, ar fi trebuit să rămână în regimul instituţiilor statului şi să fie supusă legii unice de salarizare a funcţionarilor publici, fiind o bancă alimentată cu bani de la buget. "Am un sentiment de revoltă că s-a scăpat la EximBank, la domnul Costea s-a scăpat. Nu e vorba numai de domnul Costea. Într-o bancă a statului care trebuie să dea garanţii pentru operaţiuni de comerţ exterior se duce un domn politic acolo şi are circa 25.000 de euro salariu pe lună", declara atunci şeful statului.

În cursul acelei luni s-a aflat, de altfel, că Ionuţ Costea este chiar mai bine remunerat decât guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, conform declaraţiilor consilierului Adrian Vasilescu. "La banca centrală nu există niciun salariu de zeci de mii de euro (…) Până şi guvernatorul BNR are cu mult sub 10.000 de euro", spunea Vasilescu.

Ce beneficii mai are Ionuţ Costea

Directorul Eximbank câştigă 89.062 de lei pe luna fără alte stimulente, respectiv 20.760 de euro, după cum rezultă din contractul de mandat, care a fost semnat în aprilie 2009 de către fostul preşedinte AVAS, Mircea Ursache (membru PSD). Dar salariul este numai o cotă parte din avantajele pe care le presupune deţinerea acestei funcţii. Astfel, Costea mai are dreptul la o prima de vacanţă egală cu salariul lunar, la primă de Crăciun, la o primă de ziua EximBank, la al 13-lea salariu, decontarea oricăror cheltuieli făcute în interes de serviciu, echivalentul a nu mai mult de trei salarii lunare, în cazul în care Adunarea Generală a Acţionarilor decide să acorde alte prime.

Mai mult, EximBank încheie pentru administrator şi familia sa o poliţă de asigurare privată internaţională în valoare de un salariu brut lunar, remuneraţia lunară netă îi va fi majorată cu procentul cu care se majorează fondul de salarii pentru angajaţii băncii, la care se adaugă un bonus anual în cuantum de minim o remuneraţie lunară brută şi maximum trei conform deciziei AGA, pentru îndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor.

Dar cea mai importantă prevedere a contractului de mandat al lui Costea, încheiat pe o perioadă de patru ani şi şapte luni, se referă la compensaţia pe care EximBank o va plăti în cazul revocării sale din funcţie înainte de termen. Aceasta va fi egală cu valoarea remuneraţiilor lunare stabilite prin contract, datorate până la data expirării duratei mandatului, dar nu mai puţin de şase remuneraţii brute". Asta ar înseamna că, dacă premierul Boc îl va concedia de astăzi pe Ionuţ Costea, va trebuie să-i mai plătească circa 670.000 de euro. (M.T.)

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | Vestea care a luat prin surprindere tenisul românesc: a rămas însărcinată şi se retrage temporar

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info