822 vizualizări 22 oct 2010

Curăţătoria chimică "Bob de rouă", deţinută de ArhiepiscopiaBucureştiului prin firmele "Misionarul Ortodox SRL" şi "ChivotulMare SRL", deschisă doar un sfert pentru preoţi şi restul pentru"mireni", va fi sfinţită, joi, odată cu altă afacere sub acelaşipatronaj, atelierul de croitorie "Reverenda".

Cele două business-uri vor funcţiona în două sedii aflate încentrul Bucureştiului, în imediata vecinătate a Patriarhiei.

Curăţătoria "Bob de Rouă" este operată de firma "ŢarinaPăstorului". Acţionarii ei sunt "Misionarul Ortodox SRL" şi"Chivotul Mare SRL", deţinute la rândul lor de ArhiepiscopiaBucureştiului.

O hârtie lipită pe uşă anunţă că se va deschide pentru clienţiluni, 25 octombrie. Cu toate astea, vineri după-amiază, douăangajate lucrau la o presă industrială unde călcau mai multeaşternuturi albe, proaspăt spălate şi curăţate. Lângă acestea eraustivuite alte câteva zeci, poate sute, de lenjerii albe,imaculate.

"Nu am deschis pentru public, abia de luni încolo", răspunde unadintre ele atunci când este abordată, prin geamul întredeschis, deun potenţial client care ar dori să-i fie curăţat un costum dehaine pe care să-l poată purta în 24 de ore. Una dintre ele aproapear fi cedat şi ar fi acceptat lucrarea, pentru preţul ce ar urma săfie perceput de luni încolo, însă timpul i-a părut preascurt.

Cea de-a doua, amabilă şi ea, a ucis însă orice speranţă,recomandând zâmbind viitoarea concurenţă, sediul central al uneicunoscute firme cu puncte de lucru în majoritatea centrelorcomerciale din Bucureşti. "Acolo vă rezolvaţi problema foarterepede, noi nu vă putem ajuta acum, ne pare rău. De luni încolo",conchide aceasta, şi revine la presa industrială din care ieşeaucerceafurile scrobite.

Deschiderea curăţătoriei ecologice "Bob de rouă" a fost anunţatăîncă din iunie. Cu acea ocazie, ierodiaconul Ioachim Bejenariu,inspector în cadrul Serviciului Colportaj şi Atelier Icoane, anunţacă aceasta va fi atât la dispoziţia preoţilor, cât şi a publiculuilarg.

Cum hainele preoţeşti nu pot fi spălate alături de cele ale"mirenilor" nici măcar acasă, preoţii au apreciat iniţiativa, dupăcum afirma în iunie părintele Stoica, purtătorul de cuvânt alPatriarhiei.

"Organizarea unei astfel de spălătorii ecologice cu un utilajspecial pentru straie preoţeşti este chiar necesară", declaraatunci Stoica, anunţând că unul dintre cele patru utilaje alespălătoriei va fi rezervat hainelor preoţeşti, iar alte trei vor fifolosite pentru a curăţa hainele clienţilor de rând.

Spălătoria, deja dotată şi funcţională, va fi sfinţită în ziua dejoi, 28 octombrie. Cu mai puţin de o săptămână înainte, sub firmaverde pe care scrie mare "Bob de rouă", peste drum de cafeneaua"Antique", în intrândul care adăposteşte una din uşi, o femeie astrăzii stă culcată pe nişte cartoane. Un bărbat îmbrăcat în hainede stradă o ocoleşte şi intră, ţinând în mână o sutană atârnată peun umeraş, nu înainte de aschimba două vorbe cu femeile dinăuntru,prin geamul întredeschis. Iese fără straiele pe care le-a adus lacurăţat după două minute.

Tot joi, atelierul de croitorie "Reverenda" va fi şi el sfinţit.Aflat la câţiva paşi de curăţătoria "Bob de rouă", atelierul"Reverenda" va fi adăpostit de o anexă aflată pe proprietateaPatriarhiei, după bariera de intrare în domeniul din DealulMitropoliei.

Înăuntru, preoţi în straie bisericeşti şi muncitori în haine delucru mută de zor utilaje noi şi moderne de croitorie. Unul dintrepreoţi, cu un uşor accent moldovenesc, refuză mânios orice dialogcu presa şi recomandă "calea de comunicare instituţională".

Uşile şi geamurile sunt deschise şi înăuntru miroase a nou, aproaspăt renovat. Pe uşă nu scrie încă nimic. Nicio firmă, niciunanunţ, semn că mai e ceva de lucru până la deschidere, inaugurareşi sfinţire.
(Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)

Citește și: