626 vizualizări 26 nov 2009

UPDATE Întrebat de MEDIAFAX, vineri dimineaţă, la momentul la care, în jurul orei 3.30 , părăsea sediul său de campanie, dacă imaginile reprezintă un trucaj şi cum va demonta înregistrarea, Băsescu a răspuns: "Eu am văzut deja demontată scena pe un calculator, probabil că mâine o să o vadă şi publicul".

Băsescu a continuat arătând că "mâine" (vineri, n.n.) fi dată publicităţii o "demonstraţie" în acest sens făcută "de un specialist".

Întrebat dacă respectiva demonstraţie va demonta înregistrarea, Băsescu a răspuns: "Nu vreau să fac niciun fel de afirmaţie înainte. Veţi vedea mâine. Eu am văzut deja".

Filmul care îl prezintă pe Traian Băsescu lovind un copil. Explicaţie 1- "Poate m-a înjurat". Explicaţie 2- "Niciodată în viaţa mea nu am lovit un copil"

Un filmuleţ cu Traian Băsescu lovind peste faţă un băiat a apărut, ieri, la mai puţin de 24 de ore după ce omul de afaceri Dinu Patriciu a relatat că a existat un astfel de incident în campania electorală din 2004. "L-am văzut dând un pumn unui copil, care, din greşeală, strigase «Trăiască Iliescu»", spune Patriciu, plasând momentul la un miting electoral la Ploieşti. Acesta a spus că doar el şi nişte membri ai PD-L au văzut incidentul, dar că democrat-liberalilor le e frică să recunoască. Ieri seară, Băsescu a fost pus faţă în faţă cu imaginile în care se observă o busculadă în faţa unei scene, cu o femeie strigând că are un copil handicapat.

În imaginile publicate de Gardianul, lângă scenă, un băiat strigă ceva din care se aude clar doar "Iliescu" şi este lovit brusc peste faţă de Băsescu. Nimeni nu intervine. Întrebat, la Realitatea TV, dacă imaginile sunt reale, preşedintele a spus că nu ştie şi nici nu îşi aminteşte. "O să mă uit, nu pot afirma că e trucaj. Trebuie văzut, poate m-a înjurat, poate a vorbit urât, poate i-a vorbit urât femeii. Nu ştiu, voi da o explicaţie acestui episod", a afirmat Băsescu.

Patriciu: "Băsescu a lovit copilul de două ori, în plex şi peste faţă"

După filmuleţul în care preşedintele pare să fi lovit un copil peste faţă, omul de afaceri Dinu Patriciu, cel de la care a pornit povestea, a venit din nou la Realitatea TV să povestească mai pe larg incident. "Sunt un martor lipsit de credibilitate datorită adversităţii pe care o resimt faţă de Traian Băsescu", a spus magnatul, care a avut grijă să repete, de patru-cinci ori, că nu are nicio contribuţie la apariţia bruscă a imaginilor, care au zăcut undeva, într-o arhivă, timp de cinci ani.

Patriciu a susţinut că secvenţa a fost mai lungă decât cea difuzată de televiziuni, Băsescu lovindu-l de două ori: "Acel copil, care nu era un aurolac, era în faţa scenei şi, fâstâcindu-se, a strigat peste un om de linişte «Trăiască Iliescu», lumea a râs şi au trecut câteva zeci de secunde până la acest episod (în care Băsescu loveşte băiatul). Nu se poate spune că a fost lipsit de premeditare, că a fost un gest întâmplător. Traian Băsescu l-a lovit de două ori, prima dată în plex, cu dosul mâinii, abia apoi peste faţă". Întrebat de ce a râs copilul după această lovitură, Patriciu a răspuns: "Ca şi la prima lovitură, cred că acel copil nu prea ştia bine ce i se întâmplă. Prima lovitură a fost cu dosul mâinii, ceva mai uşoară".

Magnatul liberal a spus că a tot încercat să facă rost de casetă, că nu a reuşit şi că a relatat incidentul miercuri seara, la Realitatea TV, în speranţa că imaginile vor apărea. "Mă bucur foarte tare că a apărut (caseta - n.red.), pentru că dă o anumită imagine despre acest scelerat. (...) Aveam convingerea că un astfel de om nu poate fi preşedinte, nu-l vor vota oamenii, un tip rudimentar şi lipsit de calităţi, eram convins că nu câştiga".
Patriciu i-a indicat drept martori la incident pe fostul preşedinte al CJ Prahova Florin Anghel (acum membru PD-L), un fost senator Severin, tot de la PD-L şi liberalii Teodor Meleşcanu şi Călin Popescu-Tăriceanu, împreună cu soţia, toţi aflaţi pe scenă, în spatele lui Băsescu.

Patriciu a mai susţinut că le-a povestit scena mai multor prieteni, inclusiv lui Sorin Roşca Stănescu, alături de care se afla în vacanţă în Mauritius, şi care i-a cumpărat cadou lui Băsescu o machetă cu "Bounty".

Roberta Anastase: "Nu arată a copil agresat. Se uită cu admiraţie"

Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a fost şi ea martoră la incident, fiind parlamentar de Prahova. Cum a văzut ea toată povestea: "Era un copil care a fost pe scenă, a tot încercat să ia microfonul. (...) Preşedintele, dorind să-i acorde atenţie femeii, l-a dat la o parte. Nu arată a copil agresat, are zâmbetul pe buze se uită la preşedinte admirativ". Cascadorul şi actorul Szoby Czeh a susţinut că imaginile sunt trucate, astfel încât să pară că baiatul a dat capul pe spate în urma unei lovituri.

Cum s-a căciulit Băsescu la Grivco

Preşedintele Traian Băsescu a părut lipsit de instinct şi de reacţie în cel puţin două momente la emisiunea de la Realitatea TV. La episodul loviturii, confruntat cu imaginile, Băsescu a venit cu justificarea incredibilă că este posibil ca băiatul să-l fi înjurat sau să o fi înjurat pe femeia cu care vorbea.

Înainte de acest episod, preşedintele a fost întrebat dacă a fost vreodată la Grivco, la firma lui Dan Voiculescu. Iniţial, şeful statului a fost derutat, apoi a recunoscut: "Eu nu m-am ascuns, eu acuz lipsa de transparenţă, m-am dus cu căciula în mână pentru majorate. Era nevoia compromisului pe care trebuia să-l fac, n-a fost nimic secret"

Băsescu, după 4 ore: "Nu fac comentarii asupra calităţii casetei. Niciodată nu am lovit un copil. Eu iubesc copiii"

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit, la patru ore după ce imaginile cu copilul i-a fost prezentate în direct, să nege că ar fi lovit vreodată un copil. "Niciodată în viaţa mea nu am lovit un copil, pe ai mei sau ai altora, nu mi-am lovit soţia", a spus Băsescu, la sediul său de campanie. El a precizat că s-a uitat cu atenţie la imagini şi că a văzut "o femeie disperată" cu care vorbea şi în faţa căreia statea aproape în genunchi şi "un copil râde după ce se dă înapoi". "Nu cred că un copil lovit în plex şi peste faţă râde şi nu îşi pune mâinile la plex sau la faţă", a afirmat Băsescu, adăugând că "s-a ajuns prea departe cu campania murdară şi asta arată disperare".

Preşedintele s-a lansat într-un atac la adresa lui Dinu Patriciu, cel care "dă lecţii de moralitate" deşi a fost iertat de Adrian Năstase de o datorie de 600 de milioane de dolari, bani cu care s-ar fi putut face multe pentru copii. În schimb, el, Băsescu, a dovedit că iubeşte copiii: "Din dragoste pentru copii, am sacrificat un hotel al Metrorex pentru un adăpost". Preşedintele a mai spus că refuză să facă comentarii asupra "calităţii casetei".

Citeşte şi:

Editorial Cristian Tudor Popescu: Am primit un pumn în faţă

Copilul care susţine că el ar fi eroul imaginilor: "S-a enervat că spusesem o prostie"

Băsescu şi-a adus propriul expert să dovedească falsul casetei. Expertiza a fost contestată pentru că regizorul a lucrat pentru PD-L Sector 2

Citește și: