Versiunea Beta

Buletinele biometrice. Cum vor fi luate amprentele şi ce poze vor avea românii în noile cărţi de identitate

Cărţile de identitate electronice care vor fi eliberate după 1 iulie 2013 vor conţine mai multe informaţii decât cele actuale, inclusiv amprentele de la ambele degete arătătoare ale posesorilor. Într-o anexă a proiectului normativ, se arată cum vor fi realizate pozele pentru noile buletine şi care va fi procedura de recoltare a amprentelor.

Vezi Anexa Nr. 16 la OUG Nr.82/2012 >>>

Imaginea de pe viitoarele cărţi de identitate trebuie să îndeplinească anumite cerinţe: solicitantul nu trebuie să aibă capul acoperit şi ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună. Fotografia se poate face, totuşi, cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bărbiei şi până la frunte, să fie vizibilă în mod clar şi să nu prezinte umbre de lumină. Ochelarii sunt acceptaţi în fotografii doar dacă lentilele nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii.

În ceea ce priveşte fundalul utilizat pentru preluarea imaginii faciale, acesta trebuie să fie neutru, deschis la culoare, astfel încât fotografia preluată să reprezinte cât mai fidel trăsăturile şi fizionomia celui în cauză.

Cum se iau amprentele

Amprentele se recoltează de la degetele arătătoare ale ambelor mâini. În cazul în care calitatea amprentelor este necorespunzătoare şi/sau degetele arătătoare prezintă răni, se preia amprenta plană, de bună calitate, a degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului.

Amprentele şi poza sunt incluse în mediul de stocare electronică (cipul) al cărţii de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor şi în bazele de date de producţie. După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

 


 

 

26 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Mesianic 2.04.2013 18:02

Trebuie ca expresia feţei să arate o stare comună?...

Asta îmi aminteşte de faptul că la un moment dat, o fetiţă este dusă la medic de părinţii ei, care-i spun doctorului:

- Domnul doctor, nu ştim ce s-a întâmplat cu fiica noastră, de vreo două săptămâni afişează rânjetul ăsta larg şi nefiresc...

Medicul se apropie de fetiţă, o examinează scurt şi întreabă:
- Hm... Aţi încercat să slăbiţi puţin strânsoarea codiţelor fetiţei?...

 
#2 Moldoveanu 2.04.2013 18:24

Dar de ce trebuie sa ma amprenteze ca pe puscariasi?Daca nu vreau ce face< imi traga 10 la *?

 
#3 Maria 2.04.2013 18:41

In afara de faptul ca aceasta carte de identificare biometrica aduce o dracovenie, ceea ce nu spun ei este ca dupa aceea te pot identifica prin satelit dupa datele fetei tale, de oriunde din lume si nu te vei mai putea ascunde nici cu masca nici cu nimic. Oricand un stapan va dori sa te gaseasca te va identifica prin camerele de luat vederi de pe strada, din institutii.
Fiti cu luare aminte ca nu stiti ce faceti daca le luati. Ei va masoara fata si va fac dosar.

 
#4 io 2.04.2013 18:52

pai sa-ti faca dosar daca ai furat:))
persoanele cinstite cred ca nu au o problema ca sunt identificate mai usor raufacatorii

 
#5 FARA CIP 2.04.2013 18:53

DE CE NU SPUNETI CA EXISTA OPTIUNEA PENTRU CARTEA DE IDENTITATE VECHE??? PENTRU CA PE CELE NOI LE ARUNCAM LA GUNOI. NU FACEM JOCUL OCULTEI SATANICE IUDEOMASONICE.

 
#6 satanism occidental iudeomasonic 2.04.2013 19:03

@io. da asta e capcana si viclenia satanica. motivatia cresterii infractionalitatii. dar de ce nelegiuitii promoveaza faradelegea, imoralitatea.... prin toate mijloacele de indobitocire in masa, si nu actioneaza la limitarea infractiunilor, faradelegii, prin educatie, prin moralitate???
Sigur, cel care e cinstit si corect nu ar trebui sa se teama. dar tocmai aici e problema, ca acest sistem actioneaza in special impotriva celor cinstiti care nu achieseaza la profilul lor.

 
#7 elena 2.04.2013 19:48

Datorita protestelor credinciosilor poti sa optezi si pentru un buletin normal.

 
#8 alexandru 2.04.2013 19:54

@elena
Aiurea..., va fi mai usor ca oricand sa se fraudeze. Mai mult...se va putea sti si cine cum a votat.

 
#9 www_yoo 2.04.2013 19:55

vai vai , cata frica sa iti fie ? de ce sa te caute pe tine ? daca nu ai facut nimic ? crezi tu ca daca vor sa te caute prin satelit nu poate acum ? vai vai cat de limitata poti fi , ideea este ca alea sunt foarte bune , pentru ca multi fura /sparg case , talharesc si tot asa , o simpla ampreta poate sa le spuna cine este direct raspunzator .. eu unul spun pentru , atat timp cat nu imi baga un cip in piele ...aia este o bucata de plastic si atat , nimic mai mult , asa ca vrei nu vrei :) vei avea nevoie de plasticul ala ! asa ati fost limitat si cu cardurile de salari ! ! ! .. atat timp cat este atent de unde scoti bani , ca nu faci cine stie ce prosti pe net cu el ! ai mereu bani acolo ( nu ii mai ti in casa la ciorap) ..hai spor la treaba

 
#10 Aida 2.04.2013 19:58

@FARA CIP
De acord!!!!!!!!!!!!!

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE