Cărţile de identitate electronice care vor fi eliberate după 1 iulie 2013 vor conţine mai multe informaţii decât cele actuale, inclusiv amprentele de la ambele degete arătătoare ale posesorilor. Într-o anexă a proiectului normativ, se arată cum vor fi realizate pozele pentru noile buletine şi care va fi procedura de recoltare a amprentelor.

Vezi Anexa Nr. 16 la OUG Nr.82/2012 >>>

Imaginea de pe viitoarele cărţi de identitate trebuie să îndeplinească anumite cerinţe: solicitantul nu trebuie să aibă capul acoperit şi ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună. Fotografia se poate face, totuşi, cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bărbiei şi până la frunte, să fie vizibilă în mod clar şi să nu prezinte umbre de lumină. Ochelarii sunt acceptaţi în fotografii doar dacă lentilele nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii.

În ceea ce priveşte fundalul utilizat pentru preluarea imaginii faciale, acesta trebuie să fie neutru, deschis la culoare, astfel încât fotografia preluată să reprezinte cât mai fidel trăsăturile şi fizionomia celui în cauză.

Cum se iau amprentele

Amprentele se recoltează de la degetele arătătoare ale ambelor mâini. În cazul în care calitatea amprentelor este necorespunzătoare şi/sau degetele arătătoare prezintă răni, se preia amprenta plană, de bună calitate, a degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului.

Amprentele şi poza sunt incluse în mediul de stocare electronică (cipul) al cărţii de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor şi în bazele de date de producţie. După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

Citește și: