Versiunea Beta

Cantemir după Spiru: masterate înfiinţate doar în baza legilor gramaticale

Cantemir după Spiru: masterate înfiinţate doar în baza legilor gramaticale

Interpretând legile după bunul plac, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” a înfiinţat cu de la sine putere 34 de programe de master ce nu au aviz legal

Mecanismul „Spiru Haret” prin care au fost deschise zeci de programe de studiu ilegale este folosit şi de bastionul profesorilor-politicieni, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti (UCDC). Spre deosebire însă de universitatea-mamut „Spiru”, care s-a folosit de studiile la distanţă pentru a-şi umfla cifra de şcolarizare, Universitatea Creştină a folosit tactica masteratelor.

Astfel, în perioada martie-iunie 2008, conducerea UCDC a înfiinţat cu de la sine putere 34 de programe de master pe care le-a pus pe piaţă în anul universitar 2008-2009, fără să ceară niciun aviz legal. Printre acestea se numără şi vechile specializări ale ciclului II de studii, care au fost transformate prin intermediul hotărârilor de senat în noi programe adresate celor care tocmai terminaseră studiile în noul sistem de învăţământ ce presupune cursuri de trei ani la nivelul licenţei.

Prin ce pârghii a deschis Universitatea „Cantemir” masterate neacreditate

Dacă Universitatea „Spiru Haret” a deschis după bunul plac programe de învăţământ la distanţă considerând că din moment ce a primit autorizare sau acreditare pentru cursurile derulate la zi poate să înfiinţeze în cadrul respectivelor specializări şi programe la distanţă şi la frecvenţă redusă, fără a le mai supune evaluării, conducerea Universităţii „Cantemir” a fost ceva mai precaută. În primul rând, universitatea nu a riscat nimic la nivelul studiilor de licenţă, acreditându-şi toate programele de studiu. Apoi, a aşteptat apariţia unei legi ce lăsa frâu liber universităţilor care au fost evaluate la nivel instituţional să-şi înfiinţeze programe masterale. După trei luni de la intrarea în vigoare a respectivului act, Universitatea „Dimitrie Cantemir” a înfiinţat prin patru tranşe cele 34 de masterate, cu toate că nu trecuse prin filtrul evaluării instituţionale.

Pretextul folosit de rectorat a fost interpretarea textului de lege, rectorul Corina Dumitrescu considerând că sintagma „universitate acreditată supusă periodic evaluării instituţionale” echivalează cu faptul că instituţia poate să-şi facă respectiva evaluare şi după ce a dat drumul pe piaţă masteratelor: „În lege este vorba de un prezent continuu, pe analiza gramaticală morfologico-sintactică. Adică nu mă obligă să fi fost evaluat, se referă în general la evaluarea instituţională, adică eu pot fi evaluat şi după aceea. «Care se supun» înseamnă că se supun azi, mâine sau poimâine. Deci poate fi şi poimâine. Formularea este improprie limbii române, e proprie limbii engleze”. Întrebată de Gândul de ce nu a demarat niciodată procedurile de evaluare, şefa Universităţii Creştine a răspuns: „Asta e problema dumneavoastră, de ce nu m-am supus evaluării până acum? Cine sunteţi să mă întrebaţi asta? Aşteptăm ca în septembrie să plece cei care sunt în conducerea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS)- (n.r. organismul însărcinat cu evaluarea şi acreditarea), care sunt corupţi şi care au decredibilizat instituţia şi să vină alţii. Atunci poate că vom depune dosarele de evaluare instituţională la ei”, nedorind să dea niciun detaliu despre programul la care predă Elena Udrea, ministrul Turismului: „Ce treabă aveţi cu doamna Udrea? Toate masteratele sunt legale. Nu nominalizez nimic”.

ARACIS şi Mircea Miclea: „Masteratele sunt ilegale”

De cealaltă parte, vicepreşedintele ARACIS, Oprea Călin, respinge acuzaţiile rectorului, confirmând pentru Gândul că universitatea a deschis ilegal programele de masterat: „Doamna rector face asemenea afirmaţii pentru că se simte în culpă că a făcut ilegalităţi şi nu le poate justifica. Universitatea nu a fost evaluată instituţional şi nu a depus niciun dosar pentru masterat, deci face acele programe ilegal. Scandalul diplomelor false este valabil şi în acest caz. Ministerul nu trebuie să acorde diplome pentru aceste programe, trebuie să meargă pe aceeaşi linie pe care a mers şi cu Universitatea «Spiru Haret»”.

Cele precizate de ARACIS sunt întărite de către preşedintele comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, Mircea Miclea, care a declarat pentru Gândul că Universitatea Creştină nu avea dreptul să deschidă cu de la sine putere programe masterale în condiţiile în care nu a făcut dovada capacităţii instituţionale şi a competenţelor pe domeniu: „Nu e vorba despre niciun prezent continuu. Pentru a putea să înfiinţeze masterate, universitatea trebuie să aibă evaluarea instituţională. Nu are evaluare instituţională şi nici nu şi-a acreditat programele, atunci e ilegal. Nu va putea emite diplome pentru masterat. Este o iluzie pentru studenţi, care fac masteratele degeaba. Universitatea ar trebui să depună dosarele pentru acreditarea acelor programe iar ministerul ar trebui să-i atragă atenţia în acest sens”. Cu toate acestea, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu şi-a exprimat un punct de vedere tranşant, declarându-ne că, în funcţie de ceea ce vor spune juriştii MECI, va lua o decizie în privinţa universităţii: „Trebuie să confruntăm problema împreună cu juriştii. Dacă nu aveau acest drept, atunci le vom atrage atenţia că trebuie să-şi acrediteze aceste masterate. Este evident faptul că nu există legi diferenţiate. Şi eu am participat la discutarea acestei legi şi nu am avut în vedere ca cineva să interpreteze cum vrea textul. Avem nevoie de o legislaţie clară şi de aceea sperăm să înaintăm Parlamentului noul pachet de legi”.

Cine se află în spatele Universităţii Creştine

Cea de-a doua universitate privată din ţară, atât ca vechime cât şi ca cifră de şcolarizare, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir, găzduieşte, la catedrele sale, o serie de politicieni şi oameni cu funcţi- cheie în Parlament şi Guvern. Printre profesorii universităţii care a fost înfiinţată în 1990 şi a primit acreditarea în 2002 se numără, pe lângă Elena Udrea, fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, şi fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc. De asemenea, soţul rectorului Corina Dumitrescu, Cristian Dumitrescu, el însuşi profesor la „Cantemir”, este preşedintele Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, postură din care a avut un cuvânt greu de spus în privinţa proiectelor de lege care vizează studiile masterale. La aceeaşi universitate predă şi şeful Corpului de Control al Ministrului Educaţiei, Gabriel Ispas, unde, din funcţia de lector predă studenţilor cursuri de drept comercial.

Deşi, având în vedere postul pe care îl ocupă la nivelul MECI, ar fi trebuit să poată preciza care este statutul legal al masteratelor deschise de Universitatea „Cantemir”, Ispas ne-a spus că nu ne poate da detalii, precizând totodată că nu se află în conflict de interese: „Am o normă întreagă, adică douăsprezece ore pe săptămână. Funcţia mea din minister nu este incompatibilă cu faptul că predau la această universitate şi nu pot să spun că universitatea are probleme legale. Predau din 2003 neîntrerupt, iar pe atunci nu aveam nicio funcţie în minister”. De altfel, Gabriel Ispas nu este singura persoană care se află şi în slujba ministerului, şi în cea a Universităţii Creştine, întrucât chiar rectorul Corina Dumitrescu ocupă postul de consilier al ministrului. Întrebată de Gândul de ce a ales-o pe Corina Dumitrescu pentru această funcţie, Ecaterina Andronescu ne-a răspuns că avea nevoie de un reprezentant al universităţilor private, iar şefa de la „Cantemir” a fost persoana cea mai potrivită deoarece ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor.

Mircea Miclea, şeful Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie - Nu va putea emite diplome pentru masterat. Este o iluzie pentru studenţi, care fac masteratele degeaba.

Citiţi şi:

Andronescu dă o săptămână de gândire Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi

Mircea Geoană anunţă că Ecaterina Andronescu va primi „doar un avertisment”

Andronescu, aşteptată de liderii PSD cu „soluţia politică” pentru „Spiru Haret”


 

 

94 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 gandul.info 19.07.2009 21:40

Mecanismul „Spiru Haret” prin care au fost deschise zeci de programe de studiu ilegale este folosit şi de bastionul profesorilor-politicieni, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti (UCDC).

 
#2 felicitari 19.07.2009 21:40

doamnei minsitru; tineti-o tot asha; trebuia ca cineva sa inceapa curatenia .. de vara in invatamant; daor sa fiti lasata in pace.. mira-m-as

 
#3 asd 19.07.2009 21:45

cantemirul nu cade,are spate politic prea puternic

 
#4 omega 19.07.2009 21:48

nu se gasea o universitate mai reprezentativa pentru a da vicepresedintele consiliului national al rectorilor? unde-i universitatea din bucuresti? unde-s clujul si iasul?

 
#5 cum sa faci bani uso 19.07.2009 21:48

cum sa faci bani multi repede, usor si legal cea mai noua metoda de a face bani pentru romani! bani rapid si sigur pe internet. testat! eu am facut 3000.00 de lei in 3 saptamani!!! e randul tau!!!!!! functioneaza!!!! singurul care functioneaza cu adevarat!!! nu risti nu cistigi. nu este nici o gluma,crede-ma! depinde numai de tine daca vrei sa citesti pagina asta sau nu, eu nu pot spune decat ca 10 min. de citit iti pot schimba viata (si portofelul!), depinde numai de tine "poti face bani usor si repede" crede-ma: am incercat toate metodele posibile (si legale).aceasta este cea mai usoara si mai rapida cale. poti sa faci o gramada de bani, repede si legal. merge! e testat! tot ce trebuie sa faci deocamdata este sa citesti cu atentie si pana la final textul. eram sceptic, totusi... in urma cu ceva vreme navigam aiurea pe internet (probabil la fel cum faci si tu acum) cand am descoperit un articol asemanator cu acesta in care se spunea ca pot sa castig milioane in doar cateva saptamani cu o investitie de numai 6 lei. imediat m-am gandit "chestia asta trebuie sa fie vreo escrocherie". dar, curios fiind, am continuat sa citesc. articolul spunea ca trebuie sa trimiti cate 1.00 leu la fiecare din cele 6 adrese mentionate in articol . apoi sa iti treci numele si adresa la sfarsitul listei in pozitia a 6-a si sa publici articolul la minim 200 de forum-uri/adrese cu anunturi pe internet sau prin mail la cat mai multe adrese. pur si simplu! dupa ce am analizat chestiunea si dupa ce am discutat cu cativa prieteni m-am hotarat sa incerc. la urma urmei ce aveam de pierdut in afara de 6.00 lei si 6 timbre? cum este si normal, la inceput eram sceptic si chiar ingrijorat in privinta aspectului legal. asa ca m-am interesat la pttr si mi-au confirmat ca intr-adevar e legal! deci am facut infima investitie de 6.00 lei. surpriza!...ghiciti ce s-a petrecut !!! .. intr-un interval de 7 zile am inceput sa primesc bani in cutia postala. eram uluit! m-am gandit ca probabil se va opri curand, dar banii au continuat sa vina! in prima saptamana am primit 37.00 de lei .la sfarsitul celei de-a doua aveam 109.00 lei . in a treia saptamana stransesem 2547.00 lei ! si banii continua sa vina cu repeziciune. in mod cert a meritat sa cheltui cei 6.00 lei si cele 6 timbre (am cheltuit mult mai mult jucand la loto si la bingo!). sa va spun cum functioneaza si mai ales de ce functioneaza. in primul rand va sfatuiesc sa salvati pe hard sau sa printati articolul ca sa il aveti la indemana. cum? pasul 1: iei 6 coli de hartie si scrii pe fiecare din ele : "m-am adaugat la lista ta", astfel incat cel ce primeste plicul sa te adauge la listele pe care urmeaza sa le posteze si asa adresa ta va aparea pe alte sute si sute multiplicate de forumuri, apoi impaturesti fiecare coala (cat sa intre in plic). acum iei 6 bancnote de 1.00 leu si pui cate una in fiecare din cele 6 coli (ca sa nu se vada prin plic si sa nu se fure), apoi pui fiecare coala in cate un plic si inchizi plicurile. ar trebui sa ai acum 6 plicuri sigilate, cu numele si adresa ta pe ele (la expeditor, pentru a ajunge in continuare pe forumuri!), fiecare dintre ele continand o coala de hartie si o bancnota de 1.00 leu. acum trimiti plicurile la urmatoarele adrese: 1) dancu ioan jr –str g cosbuc, nr 44, tapu, jud sibiu cod : 557147 2) iordachioaia marian, str splaiul independentei, nr 290, p21, ap 314, sector 6 bucuresti 3) op 1 cp 4 ->urziceni; jud. ialomita; cod:925300 4) belba andreea laura str.albastrelelor nr.3 cod : 300320 timisoara jud. timis 5) baiasu marian danut strada aleea mioritei, nr. 2, bl. n5, sc. a, ap. 19, cod postal 240226 ramnicu valcea, jud valcea...6) barbucenescu alexandru marian strada aleea gladiolelor, nr. 2, bl. c19, ap. 14 sc. a, cod postal 240086, ramnicu valcea, jud. valcea.. pasul 2: acum tai din lista pe numarul 1 si muti celelalte adrese cu o pozitie mai sus (6 devine 5, 5 devine 4,etc...). astfel numarul 6 devine liber : completezi cu numele si adresa ta aceasta pozitie.trebuie foarte clar sa intelegi ca daca te vei pune in alta pozitie decit cea de-a 6-a, vei primi cu mult mai putini bani, pentru ca factorul de multiplicare se diminueaza. pentru a intari increderea in joc, trebuie sa nu trisezi si sa trimiti plicurile, deoarece altminteri, te excluzi singur din circuit semanind neincrederea. pasul 3: schimba ce doresti dar, pe cat se poate, incearca sa mentii articolul cat mai aproape de original. acum publica anuntul la cit mai multe forum-uri/newsgroup-uri (sunt o groaza). 200 este atat cat iti trebuie dar cu cat publici in mai multe locuri cu atat mai multi bani vei castiga! nu e nevoie sa scrii din nou tot acest articol; poti sa selectezi textul cu cursorul mouse-ului si sa il copiezi in memoria calculatorului('copy' din meniul 'edit'); deschizi un fisier gol cu 'notepad'('file'...'new') si inserezi textul ca sa iti adaugi numele in pozitia a 6-a ('edit'... paste'); salvezi fisierul cu extensia .txt. acum cauti pe internet newsgroup-uri (forum-uri on-line, message board-uri, site-uri de chat, de discutii) romanesti bineinteles, sau la diverse adrese e-mail pe care le cunosti si publici articolul. va sugerez sa treceti ca subiect un titlu cat mai atractiv pentru ca acesta il vor vedea cei ce viziteaza aceste site-uri gata! felicitari... nu ar trebui sa iti ia mai mult de 30 de secunde pentru fiecare newsgroup! tine minte : mai multe newsgroup-uri inseamna mai multi bani! tot ce trebuie este un minim de 200! calcule...vei incepe sa primesti bani in cutia postala in cateva zile! daca vrei poti sa iti inchiriezi o casuta postala din cauza numarului mare de scrisori pe care le vei primi. de ce? din cele minim 200 de publicari pe care le-am facut sa spunem ca primesc 5 raspunsuri (un exemplu foarte-foarte mic). deci am castigat 5.00 lei cu numele meu pe pozitia a 6- a. acum fiecare din cele 5 persoane care tocmai mi-au trimis cate o scrisoare, publica la randul lor minimul de 200 de articole cu numele meu pe pozitia a 5-a si primesc si ei cate 5 lei.eu primesc astfel 5*5*5 lei = 25.00 de lei. continuand exemplul cu acest numar mic (5) de persoane care raspund la articol, castig 125.00 de lei(vechi) cu numele meu pe pozitia a 4-a, 625.00 de lei cu numele meu pe pozitia a 3-a, 3125.00 de lei pe pozitia a 2-a si ... da! 15625.00 de lei cu numele meu pe pozitia intai. uimitor! daca fiecare participant publica articolul de minim 200 de ori! si totul cu o investitie initiala de 6.00 lei si 6 timbre. cand numele tau nu se mai afla in lista poti sa repeti procedura : iei ultima varianta a articolului si trimiti cate 1 leu la adresele care se afla in lista, punandu-ti numele pe pozitia a 6-a acum publici articolul din nou de minim 200 de ori. va dati seama ca in fiecare zi mii de oameni intra pe internet si citesc aceste articole asa cum citesti tu acum !! asa ca iti poti permite 6.00 lei sa vezi daca merge cu adevarat? cred ca da... unii au spus "dar daca lumea se satura si nu mai trimite nimeni nici un ban?" ce sanse sunt sa se intample asta cand zilnic se alatura 20- 50.000 de useri noi la internet dintre care foarte multi citesc astfel de anunturi si sunt dispusi sa incerce ? jucati cinstit si corect si adresa ta va ajunge pe mii de forumuri, astefel vei primi mii de plicuri. in fiecare zi intra sute sau mii de oameni pe forum! veti avea numai de castigat!!! jocul se bazeaza pe o binecunoascuta lege din economie si anume legea multiplicarii pe care cred ca poti sa o intelegi. cred ca marile magazine se imbogatesc pt ca tu ai cumparat o sticla de vin. nu... se cumpara industrial .. deci daca joci corect si trimiti plicuri adresa ta va parea pe mult mai multe site-ri si vrei primi cu muuult mai multi bani! bafta! !!!!!!!! p.s. foarte important: o sa inalnesti oameni care nu sunt de acord cu asta si care nu au curaj sa incerce sa se imbogateasca inteligent. acestia se multumesc doar sa injure (mai mult nu pot). trebuie doar sa-i ignori asa cum fac eu, joaca si o sa vezi cum plicurile incep sa soseasca. daca ai incredere si perseverezi o sa-mi multumesti cat pentru cei care nu joaca... va raciti gura degeaba, eu primesc zeci de plicuri cu bani si o sa continui sa joc... bafta!!!

 
#6 prostanaci 19.07.2009 21:50

bai felicitari,cu tine ar trebui inceputa curatenia ,agramatule...

 
#7 oblomov 19.07.2009 21:51

cad toate ca sunt de doi bani, unitati comerciale, pulimea prostimea e la drept, apoi ministru...ce retardati tupeisti...ce tara tembelizata, unul nu stie sa conjuge un verb, alta e agramata notorie , amandoi politicieni, e loc pentru toti aici, romanii e sufletisti...scoala scoate si ******* dar si tampite...

 
#8 mihai 19.07.2009 21:54

aceste universitati particulare care scot pe banda rulanta analfabeti cu diplome de licenta si de master sunt sustinute de jigodii politice. se scot multi bani de la prostii care urmeaza cursurile, bani care merg in conturile asa-ziselor partidelor politice. felicitari ministrului ca a inceput un asemenea demers, desi va plati cu functia pentru indrazneala de a atrage atentia si de a sanctiona

 
#9 ULB SIBIU=JAF 19.07.2009 22:00

****://***.realitate asibiu.ro/index.php accesati adresa de mai jos ****://***.realitateasibiu.ro/ind ex.php si apoi selectati butonul educatie si din fereastra din dreapra urmatorul buton venituri uriase – venituri uriase la universitatea lucian blaga din sibiu unde **** = h t t p si *** = 3w

 
#10 diversiune ush 19.07.2009 22:03

daca prin presiuni, amenintari si santaj, gifii si bondrasii ush, incearca sa traga in cloaca lor si pe altii.geoana, actiunea legala si morala a dnei ministru iti poate aduce 5% in plus la voturi, dar tu cum faci tandem cu almanahe, ma indoiesc ca nu o s.o arunci din mers pe dna ministru pt a dovedi inteligenta de a pierde.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Dacia next-gen! FOTO | Noul Duster arată incredibil. Maşina cu care Dacia dă din nou lovitura în Europa