665 vizualizări 19 iul 2009

Mecanismul „Spiru Haret” prin care au fost deschise zeci de programe de studiu ilegale este folosit şi de bastionul profesorilor-politicieni, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti (UCDC). Spre deosebire însă de universitatea-mamut „Spiru”, care s-a folosit de studiile la distanţă pentru a-şi umfla cifra de şcolarizare, Universitatea Creştină a folosit tactica masteratelor.

Astfel, în perioada martie-iunie 2008, conducerea UCDC a înfiinţat cu de la sine putere 34 de programe de master pe care le-a pus pe piaţă în anul universitar 2008-2009, fără să ceară niciun aviz legal. Printre acestea se numără şi vechile specializări ale ciclului II de studii, care au fost transformate prin intermediul hotărârilor de senat în noi programe adresate celor care tocmai terminaseră studiile în noul sistem de învăţământ ce presupune cursuri de trei ani la nivelul licenţei.

Prin ce pârghii a deschis Universitatea „Cantemir” masterate neacreditate

Dacă Universitatea „Spiru Haret” a deschis după bunul plac programe de învăţământ la distanţă considerând că din moment ce a primit autorizare sau acreditare pentru cursurile derulate la zi poate să înfiinţeze în cadrul respectivelor specializări şi programe la distanţă şi la frecvenţă redusă, fără a le mai supune evaluării, conducerea Universităţii „Cantemir” a fost ceva mai precaută. În primul rând, universitatea nu a riscat nimic la nivelul studiilor de licenţă, acreditându-şi toate programele de studiu. Apoi, a aşteptat apariţia unei legi ce lăsa frâu liber universităţilor care au fost evaluate la nivel instituţional să-şi înfiinţeze programe masterale. După trei luni de la intrarea în vigoare a respectivului act, Universitatea „Dimitrie Cantemir” a înfiinţat prin patru tranşe cele 34 de masterate, cu toate că nu trecuse prin filtrul evaluării instituţionale.

Pretextul folosit de rectorat a fost interpretarea textului de lege, rectorul Corina Dumitrescu considerând că sintagma „universitate acreditată supusă periodic evaluării instituţionale” echivalează cu faptul că instituţia poate să-şi facă respectiva evaluare şi după ce a dat drumul pe piaţă masteratelor: „În lege este vorba de un prezent continuu, pe analiza gramaticală morfologico-sintactică. Adică nu mă obligă să fi fost evaluat, se referă în general la evaluarea instituţională, adică eu pot fi evaluat şi după aceea. «Care se supun» înseamnă că se supun azi, mâine sau poimâine. Deci poate fi şi poimâine. Formularea este improprie limbii române, e proprie limbii engleze”. Întrebată de Gândul de ce nu a demarat niciodată procedurile de evaluare, şefa Universităţii Creştine a răspuns: „Asta e problema dumneavoastră, de ce nu m-am supus evaluării până acum? Cine sunteţi să mă întrebaţi asta? Aşteptăm ca în septembrie să plece cei care sunt în conducerea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS)- (n.r. organismul însărcinat cu evaluarea şi acreditarea), care sunt corupţi şi care au decredibilizat instituţia şi să vină alţii. Atunci poate că vom depune dosarele de evaluare instituţională la ei”, nedorind să dea niciun detaliu despre programul la care predă Elena Udrea, ministrul Turismului: „Ce treabă aveţi cu doamna Udrea? Toate masteratele sunt legale. Nu nominalizez nimic”.

ARACIS şi Mircea Miclea: „Masteratele sunt ilegale”

De cealaltă parte, vicepreşedintele ARACIS, Oprea Călin, respinge acuzaţiile rectorului, confirmând pentru Gândul că universitatea a deschis ilegal programele de masterat: „Doamna rector face asemenea afirmaţii pentru că se simte în culpă că a făcut ilegalităţi şi nu le poate justifica. Universitatea nu a fost evaluată instituţional şi nu a depus niciun dosar pentru masterat, deci face acele programe ilegal. Scandalul diplomelor false este valabil şi în acest caz. Ministerul nu trebuie să acorde diplome pentru aceste programe, trebuie să meargă pe aceeaşi linie pe care a mers şi cu Universitatea «Spiru Haret»”.

Cele precizate de ARACIS sunt întărite de către preşedintele comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, Mircea Miclea, care a declarat pentru Gândul că Universitatea Creştină nu avea dreptul să deschidă cu de la sine putere programe masterale în condiţiile în care nu a făcut dovada capacităţii instituţionale şi a competenţelor pe domeniu: „Nu e vorba despre niciun prezent continuu. Pentru a putea să înfiinţeze masterate, universitatea trebuie să aibă evaluarea instituţională. Nu are evaluare instituţională şi nici nu şi-a acreditat programele, atunci e ilegal. Nu va putea emite diplome pentru masterat. Este o iluzie pentru studenţi, care fac masteratele degeaba. Universitatea ar trebui să depună dosarele pentru acreditarea acelor programe iar ministerul ar trebui să-i atragă atenţia în acest sens”. Cu toate acestea, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu şi-a exprimat un punct de vedere tranşant, declarându-ne că, în funcţie de ceea ce vor spune juriştii MECI, va lua o decizie în privinţa universităţii: „Trebuie să confruntăm problema împreună cu juriştii. Dacă nu aveau acest drept, atunci le vom atrage atenţia că trebuie să-şi acrediteze aceste masterate. Este evident faptul că nu există legi diferenţiate. Şi eu am participat la discutarea acestei legi şi nu am avut în vedere ca cineva să interpreteze cum vrea textul. Avem nevoie de o legislaţie clară şi de aceea sperăm să înaintăm Parlamentului noul pachet de legi”.

Cine se află în spatele Universităţii Creştine

Cea de-a doua universitate privată din ţară, atât ca vechime cât şi ca cifră de şcolarizare, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir, găzduieşte, la catedrele sale, o serie de politicieni şi oameni cu funcţi- cheie în Parlament şi Guvern. Printre profesorii universităţii care a fost înfiinţată în 1990 şi a primit acreditarea în 2002 se numără, pe lângă Elena Udrea, fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, şi fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc. De asemenea, soţul rectorului Corina Dumitrescu, Cristian Dumitrescu, el însuşi profesor la „Cantemir”, este preşedintele Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, postură din care a avut un cuvânt greu de spus în privinţa proiectelor de lege care vizează studiile masterale. La aceeaşi universitate predă şi şeful Corpului de Control al Ministrului Educaţiei, Gabriel Ispas, unde, din funcţia de lector predă studenţilor cursuri de drept comercial.

Deşi, având în vedere postul pe care îl ocupă la nivelul MECI, ar fi trebuit să poată preciza care este statutul legal al masteratelor deschise de Universitatea „Cantemir”, Ispas ne-a spus că nu ne poate da detalii, precizând totodată că nu se află în conflict de interese: „Am o normă întreagă, adică douăsprezece ore pe săptămână. Funcţia mea din minister nu este incompatibilă cu faptul că predau la această universitate şi nu pot să spun că universitatea are probleme legale. Predau din 2003 neîntrerupt, iar pe atunci nu aveam nicio funcţie în minister”. De altfel, Gabriel Ispas nu este singura persoană care se află şi în slujba ministerului, şi în cea a Universităţii Creştine, întrucât chiar rectorul Corina Dumitrescu ocupă postul de consilier al ministrului. Întrebată de Gândul de ce a ales-o pe Corina Dumitrescu pentru această funcţie, Ecaterina Andronescu ne-a răspuns că avea nevoie de un reprezentant al universităţilor private, iar şefa de la „Cantemir” a fost persoana cea mai potrivită deoarece ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor.

Mircea Miclea, şeful Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie - Nu va putea emite diplome pentru masterat. Este o iluzie pentru studenţi, care fac masteratele degeaba.

Citiţi şi:

Andronescu dă o săptămână de gândire Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi

Mircea Geoană anunţă că Ecaterina Andronescu va primi „doar un avertisment”

Andronescu, aşteptată de liderii PSD cu „soluţia politică” pentru „Spiru Haret”

Citește și: