Publicat

6

martie

2011

11:02

309

vizualizări

Care e prognoza "revizuită" a lui ION ŢIRIAC privind ieşirea din CRIZĂ. PLUS: De ce ar trebui Băsescu să-i închidă "pe toţi" într-o cameră

Care e prognoza "revizuită" a lui ION ŢIRIAC privind ieşirea din CRIZĂ. PLUS: De ce ar trebui Băsescu să-i închidă "pe toţi" într-o cameră

Preşedintele Traian Băsescu ar trebui să închidă politicienii puterii şi pe cei ai opoziţiei într-o cameră, unde să stea o săptămână şi la final să iasă cu un "plan Marshall" pentru România, afirmă omul de afaceri Ion Ţiriac.

"Ar trebui şi opoziţia şi puterea să stea măcar orele astea de groază pe care le trăim, de criză, la aceeaşi masă. Domnul Băsescu ar trebui să-i închidă pe ăia toţi într-o cameră, să-i ţină acolo o săptămână cu pâine şi apă, şi pe urmă când ar ieşi afară, domnul PSD ar avea o cicatrice, domnul liberal doi dinţi mai puţin, domnul PDL ar ieşi fără o mână, dar ar ieşi afară cu un plan Marshall (proiect de reconstrucţie pentru Europa de Vest conceput de SUA după cel de-Al Doilea Război Mondial, n.r.)", a spus Ţiriac, primul invitat din noul sezon al emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

Omul de afaceri a spus că, în cazul României, clasa politică s-a născut pe 1 ianurie 1990 şi este foarte tânară.

"Pe 1 ianuarie 1990 au început să meargă la şcoală şi au terminat prin 2000 clasa I, a II-a, poate a III-a. (...) Întotdeauna am spus că nu tot ceea ce a fost în trecut a fost rău. Şcoala a fost senzaţională, sportul a fost extraordinar, însă nu poţi în 20 de ani să-ţi creezi o clasă politică ca a englezilor, francezilor sau nemţilor", a afirmat Ţiriac.

El a adăugat că nu crede că românii sunt nostalgici după perioada comunistă, punctând că principalele drepturi câştigate după 1989 au fost libera circulaţie şi accesul la informaţie.

Referind-se de poziţia de premier, omul de afaceri a spus că atunci când o persoană este numită în acest post trebuie lăsată să-şi facă treaba.

"Un om care vine prim-ministru, sau un om care se duce antrenor la Steaua, sau în altă parte, trebuie să-l laşi să-şi facă treaba. Nu poate într-o zi să facă o echipă, nu poate într-o zi să fie apărarea în patru linii ca la Mourinho, şi atacul «trei plus unu». Exact aşa şi cu politica. Ar trebui să iei nişte măsuri foarte drastice, nepopulare, pe care Guvernul ăsta văd că a început să le ia, dar târziu, şi-ar trebui să începi să faci un lucru aproape de neconceput: să lamureşti liderii sindicali că dacă mergem înainte aşa, sindicaliştii lor o să plătească oalele sparte încă 20 de ani. Ne trebuie bani pentru pensii, ne trebuie bani pentru salarii, a salariaţilor de la stat, dar ne trebuie oarecum şi bani pentru viitor", a continuat Ţiriac.

Întrebat cum îşi explică nominalizarea sa printre persoanele pe care românii le-ar prefera în fruntea Guvernului, alături de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, omul de afaceri a afirmat că neimplicarea sa în politică a fost o decizie apreciată de români.

"Guvernatorul a fost o periodă foarte scurtă politician şi în perioada aia foarte scurtă a făcut treburile matematic. N-a avut de luat decizii majore", a adăugat Ţiriac.

Omul de afaceri a afirmat că de fiecare dată înainte de alegeri a avut probleme "de toate felurile", nu este interesat de politică şi nu vrea nicio funcţie, dar dacă ar fi acceptat totuşi această poziţie şi-ar fi adus o echipă internaţională pe care ar fi plătit-o din banii săi.

"Orice prim-ministru, orice Papă ai aduce aici, singur nu poate să facă nimic. (...) Prin absurd, eu aş fi acceptat să fiu prim-ministru. Mâine dimineaţă aş fi avut cinci nemţi, trei francezi, doi italieni, nu ştiu câţi englezi, o echipă de 20 de oameni pe care aş fi plătit-o singur din buzunare. Ce-ar fi spus ţara? Ăsta a vândut ţara!", a continuat Ţiriac.

Totodată, omul de afaceri a spus că este nevoie de mult timp pentru ca un român să devină politician, şi deşi există mulţi tineri care "de-abia aşteaptă să zboare", nimeni nu le permite. Pe de altă parte, el a spus că "un prim-ministru ar fi trebuit în viaţa lui să aibă o tutungerie, sau o băcănie, sau ceva să ştie ce este un business plan".

PRIMA AFACERE A LUI ŢIRIAC

Întrebat ce afacere ar începe dacă ar avea 30 de ani şi 10.000 de euro, Ţiriac a spus că suma este una mare, cu care pot fi derulate diverse activităţi.

"Eu am început o afacere, când aveam 30 de ani, sau mai puţin chiar, şi mă duceam cu 40-50 de kilograme de conserve în Egipt, ca să nu cheltuiesc lira aia egipteană, şi mâncam conserve două-trei săptămâni (...). Şi atunci am început să fac afaceri. Cu banii pe care mi-i dădea cumpăram pantofi pe care-i vindeam în România, după care cumpăram corzi de tenis care erau făcute în Franţa şi le vindeam în Franţa, pentru că le cumpăram mai ieftin în România, şi aşa mai departe", a spus Ţiriac.

INFRASTRUCTURA- "Poate apuc şi eu să fac patru ore pana la Oradea"

"Poate mai prind şi eu să fac patru ore de aici la Oradea cu maşina, nu 12. Toate treburile astea noi le plătim acum", a mai declarat Ion Ţiriac.

La întrebarea unuia dintre moderatori cu privire la destinaţia fondurilor alocate de autorităţi pentru lucrările de infrastructură, omul de afaceri a spus că nu ştie unde au ajuns banii.

"Spune-mi te rog unde s-a dus vreo jumătate de trilion, 500 de miliarde, să zic numai o parte din PIB-ul ultimilor 20 de ani. Banii ăştia ar trebui să-mi arate ceva. Unde sunt? Eu nu ştiu", a spus omul de afaceri.

El a adăugat că a încercat să afle, în calitate de mare contribuabil la buget, la ce sunt folosiţi banii încasaţi din taxe, însă nu a primit un răspuns.

"Niciodată nu mi s-a răspuns nici direct, nici indirect, iar să fiu sincer eu nu cred că ştie cineva pe unde s-au scurs toţi aceşti bani", a mai spus Ţiriac.

CORUPŢIA DIN VĂMI

Omul de afaceri crede că scandalul generat de arestările din vămi din ultima perioadă este "un foc de paie", în condiţiile în care se cunoaşte de foarte mult timp că în administraţie există şi "mere putrede".

"Ăsta iaraşi este un foc de paie. N-am ştiut noi că în 20 de ani, şi înainte, în 60 de ani, de când mergeam eu ca jucător de tenis sau de hochei în străinătate, că în vamă sau în miliţie sau în poliţie s-ar putea întâmpla să fie şi mere putrede? (...) Presa n-ar trebui să facă judecăţile pe ecran. Dumneavoastră ar trebui să obligaţi justiţia să aplice legile care sunt foarte bune în România", susţine Ţiriac.

Întrebat dacă i s-a cerut mită, omul de afaceri a afirmat că se îndoieşte că ar exista astfel de solicitări atunci când "s-ar putea să dea greş".

Ţiriac a rememorat o întâlnire la care a fost martor acum zece ani, la care a participat baroneasa Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului European pentru România, alături de "nişte persoane din conducere".

"Baronesa spune: «Mai băieţi, voi imi spuneţi mie că uite ce-aţi progresat. Voi ne luaţi pe toţi de tâmpiţi? Păi mâine dimineaţă trimit trei maşini cu turişti şi filmez şi vă arăt exact ce se întâmplă la graniţe»", a povestit Ţiriac.

El a mai spus că se îndoieşte că actele de corupţie se fac cu acceptul clasei politice, însă dacă este aşa "este un sacrilegiu". "Dar nu poţi să acuzi pe nimeni până când nu ai probele în mână şi până când ultimul judecător spune că este vinovat", a adăugat omul de afaceri.

CRIZA ECONOMICĂ

"Socotelile mele în 2007-2008 au fost că această criză ţine până în 2010. Mi-am revizuit atitudinea, să spun, dacă nu moralitatea, şi pe urmă am spus că 2011 o să fie pe undeva la fel ca 2010, dar în 2012 începem să plutim.

Singura veste bună este că noi avem atât spaţiu de recuperat, încât în momentul în care Europa îşi revine oarecum, ţările emergente cum suntem noi, dar în special noi, o să avem mult mai mult de mâncat din bucata de caşcaval decât ceilalţi", crede Ion Ţiriac.

Întrebat despre impactul măsurilor luate de Guvern, precum împrumuturile externe, tăierea salariilor şi majorarea TVA, Ţiriac a spus că ar împrumuta alţi bani, pe care i-ar folosi însă pentru a genera beneficii viitoare.

"Eu m-aş împrumuta cu 10 sau 20 de miliarde în luna martie sau aprilie, dar aceste miliarde le-aş şi folosi într-un fel oarecare ca să-mi vină şi înapoi. (...) Datoria noastră publică nu-i atât de mare, având în vedere că totuşi am avut un PIB pe undeva la 120-130 de miliarde (euro - n.r.)", a spus el.

Ţiriac a adăugat că România, ca şi Bulgaria, a împrumutat bani pentru a avea "cu ce să trăiască", iar creditele ar fi trebuit accesate mai devreme.

"Nu am folosit nimic din aceste împrumuturi să punem maşina în mişcare, adică să mă facă pe mine, cetăţean care fac negoţ, comerţ, ce doreşti dumneata, şi plătesc încă şi astăzi mii de oameni, ca să-i ţin pe aceşti mii de oameni şi să nu-i bag în braţele Guvernului în şomaj. Aceşti bani au fost investiţi, e foarte adevărat că ai problema cu pensionarii, ai problema cu funcţionarii de stat, dar asta pe mine nu mă încălzeşte. Pe mine m-ar încălzi să-mi facă mie nişte facilităţi ca să pot să ţin oamenii, pentru că dacă nu-mi face mie facilităţi să ţin oamenii se trezeşte cu toţi în braţe şi mai trebuie să împrumute nu un miliard, două pe lună că să le dea numai salarii şi-atunci suntem morţi", a spus omul de afaceri.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS! Serena Williams l-a făcut praf pe Ilie Năstase: ”Cam asta e tot!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info