Versiunea Beta

Cazul celor 36 de evrei ucişi de soldaţii români în 1941 a fost finalizat. Cine este responsabil de execuţii

de Andrei Dumitrescu - Mediafax
Procurorii Parchetului Militar Iaşi au finalizat ancheta în cazul unui masacru comis în vara anului 1941, în pădurea Vulturi, unde au fost ucişi 36 de evrei, şi au clasat dosarul după ce au stabilit că execuţiile au fost comise de către Detaşamentul 6 Vânători, potrivit INSH "Elie Wiesel".

Potrivit Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului (INSH) "Elie Wiesel", Parchetul Militar Iaşi a finalizat, în martie 2014, ancheta cu privire la masacrul comis în iunie 1941, de către Detaşamentul 6 Vânători, condus de generalul Gheorghe Stavrescu.

Ancheta în acest caz a fost începută în 2010, când în pădurea Vulturi, comuna Popricani, au fost găsite, într-o groapă comună, mai multe oseminte umane.

Iniţial, cercetările au fost susţinute de procurorii civili, după care, pentru că existau suspiciuni că este vorba despre crime de război, au fost preluate de procurorii militari.

În urma cercetării la faţa locului şi expertizelor criminalistice amănunţite, s-a stabilit că este vorba despre 36 de persoane, dintre care 15 bărbaţi, nouă femei şi 12 copii, unul având mai puţin de doi ani, care au murit cu mai mult de 30 de ani în urmă, toţi de origine semită.

În acelaşi timp, la faţa locului s-au descoperit şi mai multe tuburi de cartuşe, de producţie românească.

După audierea mai multor persoane, între care şi un martor cheie care, la data masacrului avea vârsta de 17 ani şi care a fost ridicat de acasă, de către soldaţii români, după ce a fost confundat cu un tânăr evreu, procurorii militari au stabilit cu certitudine că masacrul a fost comis de oamenii conduşi de generalul Stavrescu.

Procurorii au clasat dosarul, după ce au stabilit că, după mai bine de 70 de ani de la comiterea faptelor, este foarte greu să mai fie găsit vreun vinovat.

De altfel, potrivit arhivelor Ministerului Apărării Naţionale, general Gheorghe Stavrescu a murit de tuberculoză, în ianuarie 1951, în închisoarea de maximă siguranţă Aiud, unde fusese condamnat la detenţie pe viaţă şi muncă silnică, pentru crime de război legate de masacrul evreilor de la Iaşi.

Alţi doi ofiţeri aflaţi în subordinea sa, despre care s-a dovedit că au participat la uciderea victimelor, au murit pe front.

"Este foarte importantă finalizarea acestui dosar, pentru că este pentru prima dată din 1945, de la Stânca Roznovanu, când găsim o groapă comună care provine din al doilea Război Mondial şi care are legătură cu tragedia evreilor din România. Este primul act juridic care dovedeşte existenţa holocaustului din România", a declarat Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel".

 


 

 

20 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 constantin (un moldovean) 16.04.2014 17:38

Unde-s acuzatorii lui Vișinescu ?

Ați văzut ce fel de marfă era în pușcăriile ”comuniste”

 
#2 Ilie M 16.04.2014 17:45

@constantin (un moldovean) : Ei sint urmasii "eroilor" din 1941, ce ai cu ei, bre ? Fundatia regalista Romania viitoare sustine ca in vremea regelui Mihai problemele minoritatilor se rezolvau "democratic" asa ca...Ceausescu este vinovat, nu regele Mihai !!!

 
#3 bradolf pitler 16.04.2014 18:50

unde e sova sa ne zica adevarul?

 
#4 mircea 16.04.2014 19:32

Dar de romanii ucisi de securistii * din perioada Pauker, de ce nu vorbeste Fundatia Wiesel?

 
#5 nelu 16.04.2014 19:43

Adevărul istoric trebuie spus în totalitate. Trebuie spus şi despre masacrul făcut de armata română la Odessa, bănuiesc că autorii au înfundat temniţele comuniste, ca să se ştie cam cine era pe la Aiud, Sighet, Piteşti. În acelaşi timp trebuie spus adevărul şi despre banda de * a lui Ana Pauker, venită călare pe tancurile lui Stalin, să bolşevizeze România. În SUA este unul Tismăneanu care combate comunismul, numai că tatăl său era din banda lui Ana Pauker. Câtă neruşinării !

 
#6 anghelina 16.04.2014 20:22

este stiut ca Armata Romana (aceiasi armata care a tras in 1989)se face vinovata de crime de razboi si atrocitati impotriva populatiei evraiesi.
In Romania zeci de mii de * si-au gasit sfarsitul in gropile comune raspandite in jurul Iasului si bucurestiului.

 
#7 Gheorghe 16.04.2014 21:21

Poate ca sabotau Armata Romana, au fost multe cazuri de acest fel. Oricum, in acei ani toate partidele comuniste din lume erau pline de *, chiar si in Statele Unite ale Americii.

 
#8 GetoDan 16.04.2014 21:31

Va lamentati inutil! Adevarul este uneori incomod si de obicei doare! Daca vreti sa rezolvam problemele, trebuie sa ni-l asumam, luminos sau intunecat, asa cum a fost.

 
#9 brucan 16.04.2014 22:12

sunt 2 papagali basisti securisti pe aici care mint incontiuu.ignoratii!!!!sunt prosti!!!!

 
#10 ORBservatorAntena3ia 16.04.2014 22:54

@brucan
Iar tu esti un Copy-Paste gretos a criminalilor pastoriti de IliescuKGB si sustinuti de POaNTA grosul si gretosul !!!!

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
SURPRIZĂ! Oferta pe care Iranul i-a făcut-o României. Ce răspuns aşteaptă oficialii de la Teheran