Versiunea Beta

Ce era putred în Danemarca: românii

Ştirile pozitive despre români nu răzbat prin torentul de ştiri negative /// Foto: Reuters/Christian Charisius


O sinteză a articolelor din presa occidentală a ultimilor ani, referitoare la România, ar arăta cam aşa: România este Cenuşăreasa Europei, dar o Cenuşăreasă leneşă şi psihopată, căreia nu-i place curăţenia, se zbate la limita sărăciei, dar se îmbulzeşte în mallurile care se construiesc pe bandă rulantă, îi place să jefuiască, să violeze, să ucidă… Puţinele ştiri pozitive despre români, cum ar fi cele despre regizorii din noul val, care au cucerit cam toate marile trofee europene sau cele despre oameni adevăraţi, care şi-au riscat chiar vieţile, pentru a-şi ajuta semenii, nu răzbat prin torentul de ştiri negative şi nu atrag vreun "prinţ salvator".

"Românii sunt criminali de top"

Zilele acestea, după Italia, Spania, Austria, Marea Britanie şi Franţa, ţări în care valul de antiromânism este în continuă creştere, după isprăvile în serie ale unor infractori români, este rândul Danemarcei să dezbată locul românilor printre europeni.

Ove Dahl, purtător de cuvânt şi investigator şef al Poliţiei din Copenhaga, a declarat după asasinatul comis de românul Marian Cliţă (criminalul dizidentului Gheorghe Ursu), care a răpus cu bestialitate o stewardesă într-un hotel din Copenhaga: "Românii nu au scrupule. Te vor omorî pentru 100 de coroane (15 euro). E o cultură complet diferită de a noastră. Problema cea mai mare o reprezintă graniţele deschise, prin care suntem năpădiţi de europenii din Est. Ei comit jafuri bancare, jafuri la domiciliu, furturi grave, cerşesc şi sparg magazinele - totul". Declaraţia a inflamat presa daneză, chiar şi cotidiane generaliste moderate, precum Berlingske (cel mai vechi ziar din Danemarca, publicat din 1749), titrând pe prima pagină: "Românii sunt criminali de top".

Berlingske a relatat şi reacţia rapidă a social-liberalilor danezi (Partidul Radical), care, prin vicepreşedintele Zenia Stampe i-au făcut plângere penală pentru rasism lui Dahl. Din păcate, ştirea a fost estompată de noi acte criminale comise tot de români - e vorba de tâlhării, una dintre victime fiind o bătrână. Li s-a dat apă la moară poliţiştilor, care s-au raliat colegului Ove Dahl. "Viaţa nu are aceeaşi valoare pentru ei (pentru români) cum are pentru noi", a opinat Rene Hansen, ofiţer de la secţia pentru combaterea prostituţiei. "Românii sunt cei mai bine reprezentaţi între infractorii care vin din afară. De când România a intrat în UE, problemele cu românii au crescut exponenţial", a completat Dan Sorensen, şeful unei secţii centrale de poliţie din Copenhaga.

Bucureşti - oraşul unde "nici păduchii nu supravieţuiesc"

Ekstra Bladet.dk - cel mai vândut tabloid al Danemarcei, cunoscut pentru articolele sale radicale (extremiste), scrie, citat de site-ul danemarca.dk, al jurnalistului de origine română Horia Bucuria: "Acceleratul escrocilor pleacă în fiecare săptămână din staţia de autocar a Gării centrale din Copenhaga. Autocarele au curse săptămânale şi fac legătura între Copenhaga şi Bucureşti, capitala României, unde nici păduchii nu supravieţuiesc. Aceste curse de autocar au devenit un adevărat robinet pentru gangsterii din România. Cala autocarului este întotdeauna plină cu obiecte provenite din furturi care ajung în 18 ore din Danemarca în fundătura Europei. Invazia de hoţi, escroci, bătăuşi, tâlhari a fost prevăzută atunci când UE s-a extins spre Est. Atunci însă, scepticilor care avertizau asupra pericolelor extinderii li s-a spus să tacă din gură. O Europa unită şi prosperă era în curs de formare, aşa au fost liniştiţi danezii. Nu s-a spus că vom participa la egalizarea economică a Europei, între ţările bogate şi cele sărace, fiind furaţi, bătuţi şi tâlhăriţi. Hoţii români îţi fură portofelul, îţi citesc codul pin şi apoi îţi mulg cartea de credit de bani. Companiile de transfer de bani (MoneyGram, Western Union) raportează sume considerabile care sunt transferate anual între Danemarca şi România - un hoţ român poate trimite acasă până la 100.000 de coroane (15.000 euro - n.n.) în câteva luni. Succesul hoţilor aflaţi deja aici va atrage şi mai mulţi criminali din Europa de Est, dacă nu vom pune frână acestui fenomen. O treime din prostituţia din Copenhaga aparţine românilor. Sunt greu de prins, iar atunci când sunt arestaţi şi expulzaţi se întorc cu uşurinţă înapoi".

Tăcere la MAE şi la Ambasadă

La ora redactării acestui articol, nici Ministerul Afacerilor Externe, nici Ambasada României din Danemarca nu au avut vreo reacţie la acuzele rasiste din presa daneză. Cam la fel s-au petrecut lucrurile şi în cazurile din Italia, Spania şi alte ţări europene, când reacţiile autorităţilor au venit tardiv, abia după ce românii au ajuns la rândul lor victime ale unor acte uneori aleatorii de agresiune "preventivă" din partea unor occidentali inflamaţi de infracţiunile comise de conaţionalii noştri.

ULTIMA ORĂ

Ove Dahl, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Copenhaga, şi-a cerut, ieri, scuze pentru declaraţiile anterioare rasiste, pe care susţine acum că le regretă. "Îmi pare rău că m-am adresat în mod specific despre români şi că declaraţiile mele au fost astfel interpretate", spune Ove Dahl, citat de danemarca.dk. Dahl precizează că n-ar fi vrut ca din declaraţiile sale să reiasă că românii au în mod special o cultură a criminalităţii.


 

 

105 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Romanian Gicolo 7.03.2010 17:21

Prostituate romance in Copen? Pai ca sa fi prostituata tre' sa te f'uta cineva. Danezii? Haida de! Am trait patru ani in Copen si am dus-o ca in sanu lui Avram. Danezii au in loc de p'ula un fel de obiect ca sa se p'ise. Uita de neveste cu anii. Asta e, nu-i ajuta scula. Prostituatele alea mor de foame. Prin port daca mai fac un ban, ca mai vin marinari straini.

 
#2 marina 7.03.2010 17:23

Cred ca e primul articol de acest fel. Da, or fi romanii sau tiganii de peste hotare violatori, talhari sau criminali, dar nu toti romanii sunt asa. Statul nostru nu ar trebui sa le permita autoritatilor lor sa se adreseze asa. Macar presa noastra sa ia atitudine impotriva unor astfel de manifestari.
Problema e alta, fratilor. Daca vin inapoi toti astia rasfirati prin Europa , ce se va intampla cu noi? La noi nici legea nu e de partea noastra si pana nu vor omori, viola, talhari la greu nu le va face nimeni nimic.

 
#3 PMS VICTORIE 7.03.2010 17:23

MISCAREA SOCIALISTA RO

 
#4 Anca 7.03.2010 17:26

Cam asa spun ruminii, ca moldovenii ii vorbesc der rau.
Pai ce altceva stiu sa faca urmasii bashbuzucilor; asa cum stramosii lor au jefuit, furat si violat intreaga * balcanica asa fac si urmasii lor, ruminii. Afara din Europa cu urmasii bashbuzucilor, ruminii !!!!

 
#5 Stefan Jicol 7.03.2010 17:27

Clita, fost colaborator al securitatii, a fost eliberat printr'un decret de gratiere semnat de Basescu.
De ce nu explica presedintele motivele gratierii ?

 
#6 Fifi 7.03.2010 17:29

nu, cea mai mare problema este ca intr-o tara cu o criminalitate atat de mare, ar fi trebuit ca pedeapsele cu moartea si inchisoarea pe viata sa fie la ordinea zilei. Prinzi unu care si-a omorat tatal cu toporu pt bautura ? 50 de ani direct pt start. unu care a violat o fetita de 12 ani si a omorat-o ? inchisoare pe viata sau moartea, instatnt. ia sa vezi dupa ai ce se cumintesc toti, cum toata lumea e fericita si nu e nici o problema. Dar nu, liderii nostrii iubiti nu vor asa ceva. de ce un senator ar tine in brate un rahat de violator sau criminal nu pot sa inteleg, dar din drepturile nespuse pe care le au aceste jigodii criminale, se pare ca sunt chiar iubiti acolo sus...

 
#7 Smaranda 7.03.2010 17:35

Ce ar ajunge Danemarca, daca le-am trimite clasa nosatra politica sa-i conduca ? In cel mai scurt timp ar ajunge mai rau decat grecii si ar trebui sa-si vanda regatul aceleiasi hulpave Germanii. Asa ca sa fie multumiti si sa taca !

 
#8 Iorgu 7.03.2010 17:38

Presedintele Basescu trebuie sa explice natiunii de ce a fost eleiberat criminalul dizidentului Ursu. De asemenea pentru recidiva in talharii, crime, jafuri trebuie pedeapsa pe viata pentru ca judecatorii si procurorii sa nu se mai teama de infractori,

 
#9 barrakuda 7.03.2010 17:56

Astia suntem noi romanii. Nu mai dati vina pe tigani si moldoveni. Indeferent ca ne convine sau nu asta este realitatea. Uitati-va in jurul vostru in Romania si veti vedea de ce suntem dispretuiti de toata lumea.

 
#10 NIMIC BUN IN ROMANIA 7.03.2010 18:00

Daca vesticii tuna si fulgera impotriva romanilor, nu s-ar putea sa aiba dreptate?
Nu va este clar ca in Romania nu se va schimba nimic in bine in urmatoarea suta de ani?

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Reacţie fermă a lui Ion Ţirac: "Trebuie interzise!" Afaceristul român cere intervenţia autorităţilor pentru a stopa un flagel