Cristina ANDREI
89086 vizualizări 1 sep 2017
„La ora la care a avut loc discuţia filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienţii nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obişnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10:00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operaţională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul şi restituindu-i suma", explică reprezentanţii hipermarketului.
 
„Detaliul" esenţial pe care clientul l-a uitat, însă, camerele de supraveghere, arată că autorului filmului i s-a comunicat înainte orarul de funcţionare şi că acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, chiar înainte de începerea zilei de lucru, între 9:31 şi 9:47. 
 
„Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră şi din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acestea, el a revenit a doua oară la ora 9:37 şi apoi a treia oară la ora 9:47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacţie ca urmare a unor interacţiuni anterioare", este explicat în detaliu în comunicatul dat publicităţii de echipa retailerului.
 
Ceea ce a „omis" să precizeze clientul este că filmarea care a devenit virală pe Internet este, de fapt, cea de-a treia discuţie cu angajata hipermarketului, arată reprezentanţii magazinului, iar reacţia acesteia vine ca urmare a conversaţiilor anterioare în care clientul, deşi îi fusese explicat clar că nu poate fi încă servit, a insistat de mai multe ori, de fiecare dată înaintea începerii programului. 
 
 
Compania a precizat şi că, indiferent de situaţie sau de regiunea ţării, vor fi luate măsuri potrivit regulemantului intern, a declanşat o anchetă internă şi va lua în calcul chiar şi posibilitatea introducerii de cursuri de limba română pentru angajaţi. 
 
Referitor la amenda aplicată de ANPC, retailerul a transmis că reprezentanţii Protecţiei Consumatorului au făcut verificări la magazinul în care a avut loc incidentul şi, la final, au aplicat o amendă de 10.000 de lei, trecută şi în procesul verbal, în care se specifică foarte clar faptul că aceasta se aplică doar pe baza materialului video, nu din cauza vreunui alt incident similar. 
 
În filmuleţul apărut iniţial, care a devenit viral pe Internet, un clujean susţine că a vrut să îşi cumpere mici de la un supermarket, din Odorheiu Secuiesc, însă vânzătoarea a refuzat să îl servească, dându-i banii înapoi şi fără să îi ofere explicaţii pentru gestul său. În plus, mai mulţi oameni care aşteptau la coadă l-au apostrofat, întrebându-l de ce nu ştie ungureşte, dacă a venit în Ţinutul Secuiesc.
 
Aflând de la o cunoştinţă că la toneta unde se vând mici, din incinta unui supermarket din Odorheiu Secuiesc, nu eşti servit dacă nu cunoşti limba maghiară, un vlogger clujean a vrut să vadă cu propriii ochi dacă aşa este, potrivit Adevărul.
 
După ce bărbatul cere o porţie de mici şi îi întinde vânzătoarei o hârtie de 10 lei, acesta vede cum îşi primeşte banii înapoi. Deşi îi cere explicaţii vânzătoarei, nu primeşte niciun răspuns. Un domn, aflat în apropiere, intervine:
 
„- Este fiica mea, dacă nu ştie româneşte, nicio problemă.. Dar măcar să ştiţi dumneavoastră ungureşte.
 
- Să ştiu eu ungureşte, de ce să ştiu eu ungureşte?
 
- Fiindcă sunteţi aici la Ţinutul Secuiesc.
 
- Suntem în Ţinutul Secuiesc, dar suntem în România."
 
În cele din urmă, clujeanul îl cheamă pe un manager al supermarketului, fiind între timp apostrofat de un alt client.
 
„De ce nu ştii ungureşte?", se răsteşte bărbatul la clujean, care părăseşte ulterior supermarketul.
 
 

Citește și: