46876 vizualizări 2 feb 2016

"Mă bucură decizia Curţii Constituţionale a României şi faptul că legea a fost declarată constituţională cu unanimitate de voturi. Va  trebui acum să continuăm demeresurile în ceea ce priveşte implementarea legii", a spus deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea.

Aceasta spune că un studiu recent făcut de IRES privind percepţiile asupra fumatului şi asupra legii arată ca există un nivel de acceptanţă în societate de aproape 93% dintre cei intervievaţi.

"Acest lucru arată că societatea este pregătită, că avea nevoie de aceasta lege. Asteptăm promulgarea de către preşedinte", a spus Aurelia Cristea.

În actuala lege, faţă de vechiul act normativ, este prevăzută posibilitatea de a sesiza poliţia, inclusiv poliţia locală în cazul în care se fumează în spaţiile în care acest lucru este interzis, scrie citynews.ro. Apoi, pe lângă amenzile de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 de lei până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice, se pot aplica sancţiuni complementare care pot merge până la suspendare a activităţii unităţii unde nu se respecta legea.

"Va trebui să veghem cu toţii la respectarea legii pentru că vorbim de dreptul la sănătate. Nu este o lege împotriva cuiva, ci este o lege pentru protejarea sănatăţii tuturor. Este o lege pentru protejarea nefumătorilor, a celor care nu pot sa aleagă, care au locuri de muncă unde se fumează şi sunt nevoiţi să fumeze pasiv, şi pentru protejarea copiilor", a mai spus Aurelia Cristea.

Aceasta a mai spus şi că 150 de organizaţii de tineret doresc să se implice voluntar în implementarea acestei legi.

Citește și: