Publicat

22

iunie

2010

20:51

170

vizualizări

Ce probe au anchetatorii împotriva lui Dan Diaconescu. Cum contestă avocaţii săi actele procurorului Gheorghe Bocşan

Ce probe au anchetatorii împotriva lui Dan Diaconescu. Cum contestă avocaţii săi actele procurorului Gheorghe Bocşan

În rezoluţia de începere a urmăririi penale împotriva lui Dan Diaconescu - citată de Agenţia Mediafax - procurorii arată că acesta, "în calitate de administrator şi realizator de programe la postul OTV, a exercitat acte de ameninţare, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Dorel Petru Pârv, cu scopul de a determina persoana vătămată, Ion Moţ, primarul comunei Zărand, judeţul Arad, să dea o sumă totală de 200.000 euro". Anchetatorii susţin că sub presiunea acestor ameninţări, din suma pretinsă iniţial, primarul a plătit efectiv 30.000 euro şi 4.200 lei. În rezoluţie se mai precizează următoarele: "Ameninţarea constă în darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana vătămată, cum ar fi alegaţia că ar deţine o avere importantă, nejustificată, precum şi că ar efectua tranzacţii ilicite cu terenuri agricole, păgubind astfel cetăţenii comunei Zărand".

Patronul OTV spune că i s-a tras de la un promo

În afară de denunţul penal formulat de primarul Ion Moţ, procurorii îşi susţin acuzarea şi pe alte probe. În primul rând, este vorba de o casetă video - ridicată de la sediul OTV în timpul percheziţiei efectuate luni - pe care este înregistrat un promo în care Dan Diaconescu anunţa dezvăluiri incendiare despre primarul din Zărand. Ulterior, dezvăluirile nu au mai fost prezentate pe post. Surse judiciare susţin că o echipă de la OTV a realizat materialul jurnalistic anunţat. Alte probe ale procurorilor provin din înregistrările convorbirilor telefonice dispuse în dosar. Surse judiciare susţin că "paranormalul" Doru Pârv l-ar fi sunat, într-o singură zi, de patru ori pe patronul OTV. Acesta nu i-ar fi răspuns şi atunci i-a transmis un mesaj prin intermediul şoferului, spunându-i să fie sunat de Dan Diaconescu pentru a discuta despre primarul din Zărand. După ce a primit mesajul, Dan Diaconescu l-a sunat pe Doru Pârv.

Reţinut în sediul DNA înainte de a se da ordonanţa

Avocatul lui Dan Diaconescu a înaintat, ieri, şefului DNA o plângere - citată de Agenţia Mediafax - în care contestă actele de urmărire penală, susţinând că acestea s-au făcut cu încălcarea dispoziţiilor de procedură penală. Concret, apărarea contestă toate actele întocmite de procurorul Gheorghe Bocşan, respectiv: rezoluţia de începere a urmăririi penale, ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale şi ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore. "Vă rog să constataţi că această rezoluţie nu cuprinde motivele şi nu face vorbire despre indiciile sau probele care au fost de natură să ducă la schimbarea calităţii mele procesuale în acest dosar, din martor în învinuit", se arată în plângerea făcută în numele patronului OTV. Dan Diaconescu mai acuză faptul că nu i s-a comunicat un exemplar al rezoluţiei şi că aceasta este nemotivată. Avocatul mai susţine că Dan Diaconescu nu deţine calitatea de administrator la SC Oglinda Television SA şi SC Ocram Televiziune SA, ci doar calitatea de acţionar.

Vezi aici imagini cu Dan Diaconescu părăsind sediul DNA cu cătuşe la mâini

În plus, Dan Diaconescu mai reclamă şi faptul că a fost ţinut în sediul DNA înainte ca pe numele său să fi fost emisă ordonanţa de reţinere: "Am fost reţinut imediat după finalizarea audierii mele, fiindu-mi pus în vedere verbal, de către dl. procuror Bocşan Gheorghe, să nu părăsesc sediul DNA, până la aducerea inculpatului Doru Pârv, sub pretextul că ar urma o confruntare între mine şi acest inculpat, după reaudierea acestuia. Toate acestea s-au petrecut în condiţiile în care avocaţii lui Diaconescu au solicitat domnului procuror permisiunea de a-l lăsa să plece acasă pentru a se schimba de haine şi pentru a lua masa, fiind cunoscut la acel moment faptul că poliţiştii care îndeplineau mandatul de aducere a lui Doru Pârv se aflau la acel moment abia în localitatea Sebeş-Alba, iar drumul era aglomerat, urmând să ajungă la sediul DNA abia după 5-6 ore". De altfel, în momentul în care a părăsit încătuşat sediul DNA, Dan Diaconescu a declarat: "S-a dat arestarea lui Dan Diaconescu, în loc de pensii netăiate. Primul ziarist din România arestat pentru un promo. Am fost tras pe sfoară. Un şiretlic al procurorilor, m-au ţinut până acum".

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, şi realizatorul TV Doru Pârv au fost reţinuţi, ieri dimineaţă, de procurorii DNA, fiind acuzaţi de şantaj şi ameninţare. Anchetatorii au solicitat arestarea celor doi pentru 30 de zile, cerere care va fi judecată de către Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Citeşte şi:

Dan Diaconescu, acuzat de şantaj împreună cu un "clarvăzător" care n-a văzut DNA-ul: "În 2014, o să mă vedeţi candidând la preşedinţie"

Primarul din Zărand spune că era sunat la fiecare două săptămâni de Diaconescu, să îi ceară bani

Avocatul lui Dan Diaconescu a făcut plângere împotriva actelor de urmărire penală

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Asta le întrece pe toate! Un senator spune că este prieten cu Kim Jong-Un! Ce cadou incredibil vrea să-i ducă liderului nord-coreean

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info