1337 vizualizări 28 iun 2010

Reprezentanţii firmei care deţine serele de la Işalniţa se declară învinşi de legislaţia care le permite oamenilor să stea acasă şi să primească ajutoare sociale de la stat. Majoritatea preferă această variantă în loc să se angajeze. În judeţul Dolj, unde sunt amenajate serele, rata şomajului este de 13%.

Societatea exportă circa 10 mii de tone de castraveţi în toată Uniunea Europeană, iar acum afacerea stagnează din cauza personalului insuficient. Conducerea a cerut autorităţilor locale, prin mai multe memorii, desfiinţarea ajutorului social sau crearea unui protocol între stat şi privat, prin care primăriile să condiţioneze asistaţii social să presteze zile de muncă chiar şi la privat, iar societăţile să vireze bani în contul primăriilor.

Opt autobuze, trimise în patru judeţe după muncitori

"Acum avem 550 de angajaţi, toţi cu contracte de muncă. Dar ca să-i adunăm, am cumpărat opt autobuze şi le trimitem în satele din Dolj, Olt, Mehedinţi şi Gorj. Punem afişe pe stâlpii din comune, dăm anunţuri de angajare în ziarele locale, dar lumea nu se înghesuie să se angajeze. Preferă să stea acasă şi să primească ajutor social fără să facă nimic. În felul acesta, statul pierde bani de două ori: o dată pentru că acordă ajutoare sociale celor care nu fac nimic, iar a doua oară pentru că nu încasează contribuţii de la angajator pe venitul persoanei, impozit pe profit şi TVA la marfa produsă de muncitor", spune Florin Purcea, unicul acţionar de la SC SUD OIL SRL. În opinia lui, o altă problemă este sistemul de învăţământ. "Majoritatea angajaţilor sunt trecuţi de 50 de ani.

Cei tineri nu vin să se angajeze la sere. Pentru că până la 25 de ani strâng diplome de la două facultăţi, fac masterate, iar apoi preferă să stea acasă, că au studii superioare. Şi îi trimit pe cei bătrâni la muncă, pentru că ei nu vin să muncească în seră cu două facultăţi", mai spune Florin Purcea.

Cum a început afacerea

Firma craioveană, specializată în comerţul cu produse petroliere, a cumpărat serele Işalniţa la licitaţie în 2004, a păstrat obiectul de activitate şi a investit în reabilitare.

Aşa s-a ajuns ca din cele 10.000 t de castraveciori, aproximativ 90 la sută din producţie să meargă pe pieţele din Austria, Germania, Franţa, Cehia, Elveţia sau Polonia. Străinilor le plac castraveciorii româneşti, iar cererea a crescut de la an la an. Astfel că la serele de la Işalniţa nici nu s-a auzit de criză economică. Firma se zbate însă cu o altfel de criză, cea a forţei de muncă.

Citește și: