Versiunea Beta

Chişinăul acceptă noul ambasador al României în Republica Moldova

Chişinăul acceptă noul ambasador al României în Republica Moldova

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, şi-a dat agrementul în privinţa propunerii înaintate de MAE de la Bucureşti, Marius Lazurcă, actualul ambasador român la Vatican

După nouă luni de "îngheţ diplomatic" între România şi Republica Moldova, fără un ambasador român la Chişinău, relaţiile intră în mod oficial pe un făgaş normal, odată ce preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a acceptat propunerea înaintată de MAE de la Bucureşti.

Ghimpu este de acord (şi-a dat "agrementul", în termeni diplomatici) ca Marius Lazurcă - actualul ambasador român la Vatican, la San Marino şi pe lângă Ordinul Militar Suveran de Malta - să conducă misiunea diplomatică a României de la Chişinău. Acordul său deschide calea ca preşedintele Traian Băsescu să-l desemneze pe noul ambasador.

Postul de ambasador al României la Chişinău este vacant din 8 aprilie 2009, când regimul condus de Vladimir Voronin l-a declarat persona non grata pe Filip Teodorescu, diplomatul aflat în funcţie. Decizia a survenit la o zi după devastarea Parlamentului şi a Preşedinţiei de la Chişinău, incidente pentru care Voronin a acuzat România. El nu şi-a putut proba vreodată acuzaţiile.

Tot la 8 aprilie, comisiile de politică Externă ale celor două Camere au avizat favorabil o propunere de ambasador, făcută foarte rapid. Este vorba de Mihnea Constantinescu, care a primit în aceeaşi zi scrisoarea de acreditare din partea preşedintelui Băsescu. Autorităţile de la Chişinău aveau să respingă numirea lui Constantinescu.

După alegerile din iulie 2009, "Alianţa pentru Intergrare Europeană" (AIE) a format un nou guvern în Moldova, însă, din pricina crizei politice prelungite la Bucureşti, s-a amânat înaintarea unei noi propuneri.

Lazurcă, "traseu comun" cu al lui Baconschi

Potrivit Mediafax, Marius Lazurcă a avut un "traseu comun" în cariera diplomatică cu actualul ministru de Externe, Teodor Baconschi. Lazurcă are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona, în timp ce Baconschi este doctor în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la aceeaşi universitate. Diplomatul este în prezent ambasador la Vatican, poziţie ocupată şi de Baconschi la finele anilor `90. Născut în 1971, la Timişoara, Marius Lazurcă este căsătorit şi are cinci copii.

Agrementul dat de preşedintele Ghimpu înseamnă că noul ambasador îi va putea prezenta scrisoriile de acreditare la Chişinău în câteva zile, în ajunul vizitei în Moldova a preşedintelui Băsescu, programată pentru 27-28 ianuarie.

Zile sumbre pentru Vladimir Voronin

Fostul preşedinte Vladimir Voronin, cel care spera că - prin acuzaţiile la adresa României - va putea să se menţină la putere, are tot mai mari probleme cu Justiţia din Moldova. Voronin este cercetat de procuratură în legătură cu evenimentele violente din aprilie anul trecut, când sute de tineri au fost arestaţi şi torturaţi în beciurile poliţiei.
El şi-a amânat deja o audiere la procuratură, motivând că are "un program foarte încărcat", însă nu va putea fi inculpat fără ridicarea imunităţii parlamentare. În acest sens, ar fi nevoie de voturile a 67 de parlamentari - mai mult decât cei 61 necesari desemnării unui preşedinte al Moldovei. Cum AIE nu dispune decât de 53 de mandate, imunitatea lui Voronin nu este ameninţată.
Noua putere de la Chişinău nu poate, deocamdată, decât să-l şicaneze pe Voronin, precum s-a încercat interzicerea desemnării lui în delegaţia Moldovei din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. 

 

15 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Anca 22.01.2010 21:54

Ambasada Romaniei la Chisinau este un cuib al spinajului rumanesc . Rumanii inca se mai gandesc cum sa puna din nou mana pe Moldova; ce uita rumanii este ca moldovenii au vazut intre 1918 si 1940 ce inseamna a fi sub ocupatie rumaneascai si nu mai vor sa repete experienta. O Moldova sub ocupatie rumaneasca insemna o condamnare la inapoiere pe vecie. Noi vrem sa fim europeni nu rumani.

 
#2 Gheo 22.01.2010 23:24

Anka, pe langa faptul ca esti idioata, mai esti si agramata: se spune "spionajului", nu "spinajului (Imbecilitatea ortografica "rumunesc" in loc de "romanesc", repetata pana la saturatie, nu o mai semnalez). Si Basarabia - pamant romanesc - nu a cunoscut decat ocupatia rusesca, scarboasa comunista indoctrinata ce esti!

 
#3 dhopital 23.01.2010 07:54

noi rumanii vrem sa epuram toata pleava adusa de fiul poporului rus stalin pe taramurile stramosesti romune.vrem sa-i epuram pe toti care nu vorbesc limba rumana,inapoi in poponichke-a lor tara,regatul odios al marelui rus si asia indepartata.si va spun asta in asazis-a limba moldoveana,corzilor.

 
#4 Anca 23.01.2010 17:25

Gheo si dhopital, doi rumani ignoranti si fanatici. Invatati niscai historie inainte de a va da cu parerea. Moldova e Moldova , Rumania, in special Valahia, este un amestec genetic turco ttiganesc. Nu va intrebati voi oare dece nimeni nu vrea sa auda de rumani in Europa ? Cat credeti voi ca o sa mai fiti suferiti pe pamintul sfant al Moldovei ? Moldoveni de sub ocupatia rumuneasca se trezesc si incep sa se inarmeze.

 
#5 Anco, 23.01.2010 19:04

Cu ce o fi gresit baiatul asta de l-au trimis (pedepsit), in RSS moldovineasca? Pai tara aia colcaie de Neanderthalieni, plini de paraziti si de boli venerice, ti-e si frica sa iesi pe strada. Cat am facut paza la ambasada din Kisinev, si manacarea o aduceam din Romania, nu mai viorbesc de medicamente. Farmaciile sunt pline de medicamente false, pastile din praf de creta, carnea de porc tre' s-o prajesti pana o arzi ca-i plina de Trichinela Spiralis, legumele sa le fierbi in drraci ca te umpli de paraziti. Acolo doar tuica de cartofi (samahoanca) si t'arfele sunt adevarate.

 
#6 @Anco 23.01.2010 19:43

Daca Moldova este plina de neanderthalieni atunci Rumania(Valahia) este plina de cimpanzei si urangutani. Majoritatea europenilor prefera Moldova Valahiei; orice diplomat european prefera Chisinaul Bucurestiului. In timp ce Bucurestiul este un oras balcano-oriental, Chisinaul este un oras european cu strazi mari, frumoase si curate. Mergand prin Bucuresti vezi numai fetze tuciurii iar in Chisnau vezi numai capete blonde. Mai rumani, va veti trezi voi vreodata ?

 
#7 dhopital 24.01.2010 00:45

@anca;capete blonde de tatari,papagali vopsiti si colonisti rusofoni.cat despre turistii din rm,sunt veniti la cordeala pedofila,poponauta si *.dupa vin,prostitutia este cel mai mare produs autohton din rm.si asa vor sta lucrurile in aceasta trista provincie pana cand se va intampla inevitabila unire cu tara muma si toti cei veniti in moldova dupa 1917 vor trebui sa treaca un test in limba romana pentru a-si obtine cetatenia.

 
#8 dhopital 24.01.2010 00:50

am vrut sa spun 'borfetista'.

 
#9 dhopital 24.01.2010 02:18

@anca;apropo',rusofono,ai dreptate in argumentul "vinicol/viticol".din pacate se pare ca si cei care traiesc in romania de azi vor trebui sa ia examenul.

 
#10 Anca 24.01.2010 17:30

De acord dhopital, toti cei veniti dupa 1917 sa plece din Moldova; asa am scapa Moldova de valahi care s-au aciut pe aici dupa 1917. Traiasca Moldova libera de valahi. De unit se va unii Moldova ocupata de rumani cu Moldova Libera si astfel Moldova lui Stefan cel Mare si Sfant va fi reintregita.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Sunt devastaţi! DNA a aruncat BOMBA: ajung din nou în faţa judecătorilor! De ce sunt acuzaţi acum