1926 vizualizări 5 oct 2009

Criza i-a ajutat pe unii români să-şi multiplice milioanele de euro, în timp ce alţii au fost loviţi din plin de turbulenţele economice. Dinu Patriciu face parte din categoria câştigătorilor: după un an dificil, el rămâne cel mai bogat român, ca şi în 2008, cu o avere de 2,2 miliarde de euro, cu 200-300 milioane de euro mai mult faţă de 2008, potrivit clasamentului Top 500 de miliardari, realizat de Forbes România. Pe locul următor se află Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, cu 1,2 miliarde de euro, faţă de 600-650 milioane de euro anul trecut, în timp ce Ion Ţiriac este ocupantul locul trei, cu 850-900 milioane de euro, a cărui avere s-a micşorat cu 100 de milioane euro.

Becali: "Averea e ceea ce poţi să iei când vinzi"

Nu toţi au aplicat însă aceeaşi reţetă a succesului. Omul de afaceri Gigi Becali, de exemplu, unul dintre cei mai avuţi români în anii trecuţi, a ajuns să fie marele perdant al clasamentului. El are cu 525 de milioane de euro mai puţin după un an de criză, averea lui numărând doar 200 de milioane de euro, respectiv locul 27. Contactat de Gândul, Becali s-a arătat şocat de rezultatul evaluării, cu atât mai mult cu cât anul trecut fusese cel mai bogat român, potrivit clasamentului Top 300 cei mai bogaţi români, realizat de revista Capital - concurentul celui făcut de Forbes România. "Ce-au scris ei acolo sunt numai minciuni. Cum să mi se micşoreze averea cu 90%, de la peste 2 miliarde de euro la doar 200 de milioane de euro?", a declarat pentru Gândul finanţatorul Stelei. El are un principiu mult mai realist când vine vorba de valoarea propriei afaceri, şi care nu are nicio legătură cu evaluările specialiştilor. "Averea e ceea ce poţi să iei dacă vinzi". Şi totuşi, chiar şi la un calcul grosier, e mult mai bogat decât spune Forbes România. "Numai de la datornici am de recuperat 100 de milioane de euro, asta dacă nu adaug şi palatul meu, care face 30 de milioane de euro. Şi terenurile mele valorează, chiar dacă nu 800 de euro/mp, măcar 200 de euro/mp. Aşa că nu poţi spune că mi-a scăzut averea cu 90%, când preţul terenurilor s-a micşorat cu 60-70%", spune Becali, făcând un inventar al activelor deţinute. Deşi e mai sărac, din cauza prăbuşirii domeniului imobiliar, europarlamentarul nu are de gând să recupereze ce a pierdut. "Nu mai fac nimic, îmi ajunge ce am, mie şi familie mele, mulţumesc lui Dumnezeu!", încheie omul de afaceri.

Criza nu l-a ocolit nici pe Zoltan Teszari, cel care conduce indirect compania RCS&RDS şi care a pierdut 500 de milioane de euro în ultimul an, aproape la fel de mult ca Becali. Cu 425 milioane de euro mai puţin are şi Sorin Ovidiu Vântu, la fel ca soţii Rapotan, deţinătorii firmei de distribuţie de materiale de construcţii Arabesque. Nu în ultimul rând, ultimele 12 luni au fost mai grele şi pentru Veronica Drăgan, văduva lui Iosif Constantin Drăgan, cu o pierdere de 365 milioane de euro.

Reţetele de succes ale bogaţilor României

De cealaltă parte, ocupanţii podiumului au fiecare propria lui reţetă a succesului. "Criza poate fi o oportunitate, pentru că ea nu face decât să apropie statutul de victimă de cel de învingător", le-a spus Dinu Patriciu celor prezenţi la lansarea publicaţiei. Al doilea miliardar al României, Ioan Niculae, a explicat pentru Gândul că în 2009 a pariat pe chimie şi industria alimentară şi că preferă plasamentele diversificate, iar 2010 va fi în continuare un an bun pentru sectorul chimiei. Cât despre ascensiunea sa de la locul 11 la locul al doilea în top, prin dublarea averii, Niculae spune că nu este vorba decât "de o corecţie". "De fapt, nu mi s-a dublat averea, atât aveam şi anul trecut, doar că nu mi-au evaluat tot ce aveam", spune patronul companiei InterAgro. Ion Ţiriac, al treilea miliardar în topul Forbes România, a explicat pentru realizatorii clasamentului că acum se concentrează pe consolidarea tuturor pilonilor grupului - auto, imobiliar, banking/asigurări şi retail.

Chiar dacă nu se numără printre primii zece clasaţi, Adrian Porumboiu, patronul FC Vaslui, se poate lăuda cu performanţa de a-şi fi păstrat acelaşi loc 33 în top. "Clasamentele sunt mai puţin importante şi nu reflectă neapărat realitatea. Ce contează cu adevărat e să construieşti, să produci, să angajezi oameni şi să plăteşti taxe la stat. Aşa arată economia reală", ne mărturiseşte Porumboiu.

Cei mai bogaţi politicieni

Deşi a pierdut peste jumătate de miliard de euro în ultimul an, europarlamentarul Gigi Becali este cel mai bogat politician român. Urmează deputatul Robert Negoiţă, cu o avere de 120 milioane de euro, împreună cu fratele său Ionuţ. E drept că anul trecut cei doi aveau cu 280 milioane de euro mai mult. Pe locul al treilea în clasamentul politicienilor se află senatorul Attila Verestoy, cu o avere de 100 milioane de euro, faţă de 250 milioane de euro în 2008. O "gaură" de 77-80 milioane de euro în avuţie are şi deputatul Silviu Prigoană, iar după un an de criză, afacerile sale mai valorează 60-63 milioane euro. Un alt politician cu bani este Adriean Videanu, ministrul Economiei, cu o avere de 43-45 milioane euro (împreuna cu soţia), dublă faţă de 2008. În schimb, senatorul Dan Radu Ruşanu are cu aproape 40 milioane de euro mai puţin, averea sa numărând 28-30 milioane euro. Un politician cu bani mai puţini după un an de criză este şi deputatul Culiţă Tărâţă. El mai are doar 28-30 milioane euro, faţă de 180-200 milioane de euro anul trecut.

Citește și: