1128 vizualizări 4 oct 2017
În urma discuţiilor dintre reprezentanţii sindicatelor şi premierul Tudose, s-a stabilit ca aceştia să aibă o întâlnire vineri în care se vor căuta măsuri financiare compensatorii privind transferarea contribuţiilor sociale. Mihai Tudose susţine că nu se renunţă la transfer.
 
„Nu ne gândim, nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer. Găsim o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării", a declarat Mihai Tudose după discuţii.
 
Astfel, vineri dimineaţa va avea loc o nouă întânire între confederaţiile sindicale şi premierul României.
 
„A rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, sa se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară şi să se găsească soluţii. Vineri dimineaţa o să avem o întâlnire cu domnul premier şi cu restul colegilor domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, legea 62, modificarea, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicaţii în construcţia legislativă şi în termen de o lună reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor cu echipa respectivă să finalizeze un proiect de act normativ care să facă modificarea legii dialogului social", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hosu.
 
Întrebat despre posibilitatea unei greve a transportatorilor, Tudose a spus: „Preţul carburnatului nu a crescut din cauza accizei. O să continuăm discuţiile. Ameninta cu greva, ce să le spunem, să nu facă?".
 
Liderii sindicatelor AU AVUT au discuţii cu premierul Mihai Tudose, cu vicepremierul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.
 
În acelaşi timp, mii de oamenii au protestat în faţa Guvernului, nemulţumiţi de transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, aceştia susţinând că ar urma să le scadă şi veniturile.
 
„Noi reprezentăm Universitatea Politehnica din Timişoara şi spunem nu transferului de contribuţii de la angajator la angajat. Nu avem certitudinea că ni se vor plăti la timp asigurările de sănătate, şomajul, protecţia socială, ceea ce ne afectează direct. Pentru toată lumea mărirea va fi de doar 4,26%, indiferent de salariu, iar pentru mine asta ar însemna maximum 200 de lei", spune unul dintre protestatari.
 
„Ne-au promis ceva şi au întors-o la 180 de grade. Vrem să ne dea ceea ce ne-au promis în campanie. Campania nu a fost demult şi au schimbat totul. Să ni se respecte munca pentru că noi suntem într-un spital de psihiatrie şi într-un astfel de loc noi nu trebuie să lucrăm fără sporuri. Riscurile sunt mari pentru că muncim cu bolnavii psihic. Noi suntem personalul Tesa şi facem tot ce ţine de clădire. După 25 de ani de muncă, am 2000 de lei şi vor să ne aducă la 1400-1200 de lei", susţine Remus, participant la prostet.
 
„Protestăm faţă de deciziile pe care vrea să le ia guvernul, de a transfera taxele sociale în spinarea noastră, a angajaţilor. Vreau să reamintesc că în zona Gorj, în secolul 21, nu avem salvări, poate aude şi ministrul Sănătăţii şi Raed Arafat. Nu avem canalizari, nu avem gaze şi, din cauza acestui transfer, în loc să fie o majorare a salariului o să fie o micşorare. Timp de şase ani s-au tăiat multe drepturi şi acum va fi o diminuare drastică", spune un alt protestatar.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor se referă la blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar şi la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

„Vom avea încă o bilă neagră pentru că vom fi, de fapt, ţara care încearcă să distrugă modelul social-european”, a spus, marţi, Preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, în cadrul conferinţei de presă, făcând referire la deciziile Guvernului.

Liderul sindicatului poliţiştilor a subliniat că, cel mai probabil, salariile din sistemul public vor scădea din 2018 şi vor ajunge la nivelul din 2009.

„Avem nemulţumiri legate de Legea 153/2017, lege a salarizării din sistemul public, şi Legea 63 privind dialogul social. Cu privire la salarizare, este clar că prin acest transfer de contribuţii vor fi neutralizate acele majorări de 25%. Mai mult de atât, noi avem nişte particularităţi în această lege şi mă refer la articolul 25, cu acele plafoane. Această lege, în siste,mul de apărare şi sigurnaţă publică nu va produce efecte în 2018, pentru că legiuitorul, în mod necosntituţional, a făcut inaplicabilă legea. Practic, poliţiştii, militarii nu vor fi beneficiarii salariului prevăzut în Legea 153, ci ne vom întoarce la salariul de bază din 2009”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă.

Acţiunile de protest au început în 11 septembrie şi au fost organizate în mai multe oraşe din ţară.

„Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecinţele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul şi reprezentanţii acestuia (patronii şi angajatorii). Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători, iar transferul integral al contribuţiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”, susţin sindicaliştii.

De asemenea, sursa citată atrage atenţia şi cu privire efectele negative ale modificării legislaţiei dialogului social din 2011 prin desfiinţarea negocierii colective la nivel superior şi restrângerea dreptului la acţiune colectivă au condus la accentuarea inegalităţilor sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa.

„Astfel, în cei şapte ani de la intrarea în vigoare a condiţionărilor abuzive din Legea dialogului social (62/2011) nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate – peste 85% - sunt semnate de reprezentanţii salariaţilor, de cele mai multe ori desemnaţi de însuşi managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de faţadă este minimă. Efectele sunt vizibile şi au stârnit îngrijorarea instituţiilor internaţionale, precum Organizaţia Internaţională a Muncii sau Comisia Europeană”, conform „Cartel Alfa”.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă că 3.000 de membri vor participa la protest, ulterior organizând Marşul pentru sănătate, traseul Piaţa Victoriei – Ministerul Muncii – Ministerul Sănătăţii.

"Motivul protestelor îl constituie nemulţumirea justificată a membrilor de sindicat şi a tuturor salariaţilor faţă de scăderea veniturilor prin aplicarea legii 153/2017 şi prin intenţia Guvernului de a creşte impozitarea salariului de bază", transmit sindicaliştii „Solidaritatea Sanitară.

Citește și: