Petriana Condrut
18522 vizualizări 27 sep 2017

Raportul de activitate al SRTV pe 2016 a fost respins, miercuri, de plenul reunit, cu 203 voturilor „împotrivă” şi 74 de voturi „pentru”, fapt care a atras după sine demiterea Consiliului de Administraţie.

Ulterior, plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor a votat cu majoritate numirea Doinei Gradea în funcţia de director general interimar al TVR, după ce a fost avizată favorabil, cu unanimitate, de către Comisiile reunite de Cultură.

"Nu-mi place că oamenii, colegii din TVR, au opinii politice de o parte sau de alta. Noi trebuie să fim imparţiali, ca jurnalişti, toţi jurnaliştii, dar în special cei de la Televiziunea publică (...) Asta nu e reflectat pe post. Consider că ştirile de la TVR sunt cele mai corecte, îmi plac ştirile de la TVR, dar opţiunile pe care le exprimă în mediul online fac parte din statutul jurnalistului TVR şi atunci, personal, nu sunt de acord ca jurnaliştii, oriunde ar lucra, să îşi exprime poziţia politică. Ei trebuie să fie imparţiali”, a spus Gradea, care a precizat că ea nu are nicio legătură cu politicul, dimpotrivă.

„Sunt un profesionist, o spun fără modestie”, a subliniat Gradea.

Ea a menţionat că ar dori să nu mai existe emisiuni cu rating zero difuzate de TVR.

„Nu aş vrea să decid eliminarea lor până când nu identificăm care sunt problemele cu acele emisiuni. Sunt emisiuni care au rating foarte scăzut, aproape de zero, şi asta nu trebuie să se mai întâmple. Când ai rating aproape de zero înseamnă că nu se uită nimeni la tine, sau eventual doar membrii familiei”, a mai spus Gradea.

De asemenea, plenul comun al Parlamentului a votat cu 233 de voturi „pentru" şi 24 de voturi „împotrivă”, numirea lui Georgică Severin în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Votul a fost secret, cu bile.

Anterior, candidatura lui Severin a fost avizată favorabil, cu unanimitate, de către Comisiile reunite de Cultură.

Preşedintele interimar al SRTv, Irina Radu, preciza, săptămâna trecută, la şedinţa comună a comisiilor de cultură, care au dat aviz negativ Raportului instituţiei pe anul 2016, că în opinia sa s-a făcut faţă onorabil în acel an, în care datoriile TVR ajunseseră la suma de 150 de milioane de euro.

„A fost un an foarte greu (2016, n.r.) (...) Vorbim de acest raport în situaţia în care a fost ultimul an cu finanţare din taxa TV, a fost un an în care datoriile SRTv ajunseseră la circa 150 de milioane de euro, a fost un an în care au fost probleme foarte mari cu banii de producţie, cu lipsa finanţării pentru emisiuni, dar cu toate acestea cred că am făcut faţă onorabil”, a menţionat Irina Radu.

Potrivit acesteia, în 2015 s-a pornit „cu o televiziune distrusă, cu ştiri care se ratau, cu nenorociri care la TVR nu apăreau”.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda, afirma, la acel moment, că cifrele din Raportul pe 2016 nu arătau foarte bine.

„Dincolo de avizul negativ care s-a primit aici, Raportul a întrunit aviz negativ şi la Comisiile de buget. Aşteptările noastre, cel puţin în plan managerial, de la conducerea Televiziunii Române erau altele, cu atât mai mult cu cât se fac eforturi ca de la bugetul de stat să se asigure sursele de finanţare sustenabile. Aşteptăm acum ca o conducere nouă să ducă TVR la un standard al calităţii emisiunilor de aşa manieră încât să obţină un vot în unanimitate pozitiv în şedinţele reunite ale Parlamentului. Deocamdată aceste standarde nu au fost întrunite”, a spus Radu Preda.

Citește și: