no author
Mihai SCHIAU
33251 vizualizări 31 ian 2013

Cristian Tudor Popescu a comentat, la gândul LIVE, campania gândul şi GMP Advertising “Why don’t you come over”, prin care englezii sunt chemaţi să vadă care sunt bogăţiile României şi de ce ţara noastră este mai bună decât a lor.

Senior editorul gândul spune că mesajele campaniei gândul şi GMP sunt remarcabile pentru că sunt inventive şi pline de umor, nu de băşcălie. „Mi-am dat seama de amploarea fenomenului când fiul meu cel mare, care nu citeşte ziare, m-a sunat şi mi-a spus că gândul a ajuns în presa străină. A aflat de pe internet, campania s-a viralizat rapid”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul spune că succesul campaniei „Why don’t you come over” constă în simplul fapt că foloseşte umorul. „Imaginaţi-vă ce reacţie ar fi avut Ministerul nostru de Externe: una patriotică, băţoasă, de genul ‘Da’ ce, dom’ne, noi n-avem ce mânca în România?’. În locul acestei reacţii, care ar fi avut un efect nul pe plan internaţional, avem o reacţie care foloseşte o armă a comunicării şi manipulării extrem de eficientă, umorul. Astfel, campania se dovedeşte copleşitoare, virală, se întinde până la Huffington Post, Channel 4 ori Associated Press”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

Două dintre mesajele campaniei "Why don't you come over"

Două dintre mesajele cititorilor gândul, postate prin intermediul aplicaţiei de Facebook

Senior editorul gândul a mărturisit care sunt mesajele sale preferate ale campaniei gândul -GMP. „Motoraşul care a reprezentat succesul campaniei este faptul că le spunem că berea noastră e mai ieftină ca apa lor. Mesajul subliminal este că aici se poate bea bere până latri ca foca, fără limite, ştim că britanicii beau. Dar nu este jignitor, este umor, nu este băşcălie”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Un alt slogan care i-a plăcut jurnalistului este: „Jumătate dintre românce seamănă cu Kate, cealaltă jumătate, cu Pippa”. „Practic, îi taxăm pe britanici pentru înclinaţia lor către tabloid. Eu am spus încă de la nunta prinţului William cu Kate Middleton că este nunta dintre un plăvan cu chelie şi o pisi”, a comentat cu umor Cristian Tudor Popescu.

„Reacţia românilor e de premiul Nobel: to be or not to be versus ce-i în mână nu-i minciună. Parcă îi vezi pe Hamlet şi Becali faţă în faţă”

Senior editorul gândul spune că iniţiativa gândul şi GMP Advertising a produs un „scurt-circuit” între popoare. „Guvernul britanic, în tembelismul său, îi spune poporului să se ferească de români. Iar britanicii îşi bat joc de propriul guverni”, spune Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul se referă la faptul că, imediat după ce guvernul britanic a anunţat posibilitatea lansării unei campanii care să împiedice românii şi bulgarii să vină în ţară, cititorii au început să-şi ia peste picior ţara.  „Când un britanic spune că a votat cu Tony Blair, cu David Cameron şi cu Boris Johnson, dar că încă nu a plecat din Marea Britanie pentru că nu merge transportul în comun, e clar că britanicii fac ca în Caragiale: spun lucruri care par clare la suprafaţă, dar au exact sensul opus. Şi o fac cu umor. Tot cititorii britanici i-au spus Marii Britanii nu Great Britain, ci Grey Britain, adică Marea Britanie cenuşie”, a comentat editorialistul.

Cristian Tudor Popescu a comentat şi sloganurile create de cititorii români, cu ajutorul aplicaţiei gândul pe Facebook. „Reacţia cititorilor români e una de premiul Nobel: ‘To be or not to be versus Ce-i în mână nu-i minciună’. Parcă-l şi vezi pe Hamlet, faţă în faţă cu Gigi Becali. La fel de bun e şi sloganul ‚Bram Stoker e al vostru, Dracula e al nostru’, aici avem şi referinţe culturale”, a comentat jurnalistul.

Concluzia campaniei gândul-GMP „Why don’t you come over” a fost trasă tot de Cristian Tudor Popescu, care a spus că, practic, este vorba despre un dialog între popoare, purtat "pe sub guverne, ocolind canalele media tradiţionale". „În fond, ce ne spune toată campania asta? Ne spune ceva foarte simplu, cum spunea Caragiale: ‘Statele sunt mai vechi sau mai noi, dar neamurile sunt cam la fel de tinere sau de bătrâne’. Aşa că, dincolo de cei 700 de ani de acasă ai britanicilor, pe care noi nu îi avem, şi de diferenţa de civilizaţie şi de bani, britanicii şi românii nu sunt prea deosebiţi. Practic, sunt trimise în ridicol toate rasismele de o parte şi de cealaltă a Canalului Mânecii”, a încheiat senior editorul.

Ce este „Why don’t you come over?”

Campania gândul şi GMP Advertising „Why don’t you come over” vine ca răspuns la ideea guvernului britanic de a lansa o campanie de discreditare a propriei ţări, pentru a descuraja imigranţii români şi bulgari să vină să muncească în Marea Britanie.

Spre deosebire de potenţiala campanie a britanicilor, cea lansată de gândul şi GMP Advertising este una pozitivă, care vrea să identifice, cu umor şi fără jigniri, avantajele României în faţa Marii Britanii. Printre acestea, se numără fetele mai frumoase, berea mai ieftină sau peisajul idilic, apreciat chiar şi de Prinţul Charles.

La scurt timp de la apariţia afişelor, campania „Why don’t you come over” a ajuns în presa străină, pe Huffington Post, Guardian, Channel 4 şi Associated Press.

Citește și: