125 vizualizări 14 iun 2009

Potrivit statisticilor, 2008 a stabilit un record absolut în materie de divorţuri, 40.000 de cupluri separandu-se oficial. Anul trecut, doar în luna iulie au fost pronunţate prin hotărâre judecătorească definitivă 2.594 de despărţiri, pentru ca, la finalul anului, în noiembrie, 2.826 de cupluri să-şi spună “adio”. Situaţia matrimonială a lăsat urmări şi în starea financiară a românilor, fie ei politicieni, care s-au trezit în 2009 ceva mai săraci decât în urmă cu an pe vremea asta.

Zgonea a pierdut aproape toată averea în urma divorţului

Două case şi un teren intravilan, evaluate la 625 milioane lei vechi, a pierdut deputatul PSD, Valeriu Zgonea, în urma divorţului. Conform declaraţiei de avere reactualizate, liderul social-democrat a înstrăinat fostei soţii, Cristina Grigoreta, un apartament în Bucureşti, cu o suprafaţă de 70 metri pătraţi, o casă de vacanţă, în judeţul Dolj, de 84 metri pătraţi şi terenul aferent care se întinde pe 1375 metri pătraţi. În prezent, Zgonea mai are 24.000 euro în două conturi bancare, dar şi un credit de 23.000 euro, scadent în 2020.

Ministrul Gabriel Sandu, lefter după partaj

Divorţul l-a transformat pe Gabriel Sandu în cel mai sărac membru al Guvernului, ministrul Comunicaţiilor rămânând lefter în urma despărţirii de Ana Sandu. Declaraţia sa de avere actuală are aproape toate rubricile goale (fără case, fără terenuri, fără maşini, fără conturi, fără investiţii). Numai într-una dintre ele se menţionează că, la data de 26.07.2007, i-a înstrăinat Anei Sandu două clădiri în valoare de peste 90.000 lei şi un teren. Preţul acestuia nu mai este menţionat. Gabriel Sandu a contractat, în schimb, în 2008, un credit de 80.000 euro, scadent în anul 2033. Înainte de divorţ, în declaraţia sa de avere figurau doar un teren agricol, o casă şi un apartament, toate în Mizil.

Despărţirea de Cristina Andone în luna martie i-a golit şi fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, declaraţia de avere. Astfel, liberalul nu mai deţine nicio proprietate - el a rămas fără casa de 184 de metri pătraţi situată în sectorul 1 în Capitală şi fără casa de vacanţă din Adunaţii Copăceni. Olteanu s-a despărţit şi de maşina pe care o declara în decembrie, un Citroen C3, dar şi de două desene semnate Emilio Greco, în valoare de 10.000 de euro, şi 8 picturi semnate Carmen Nistorescu, în valoare de 1.500 de euro. În ce priveşte conturile bancare, Olteanu deţinea în decembrie 64.134 de lei şi 10.443 de euro, pe când în iunie mai avea doar 39.000 de lei. Liberalul a mai rămas cu două carduri de credit de 21.260 de lei, scăpând însă de un credit de 54.819 de euro. În schimb, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor s-a împrumutat de la Caterina Olteanu cu 200.000 de lei.

Fenechiu şi Boureanu şi-au revenit după partaj

Un destin matrimonialo-financiar mai fericit au avut foştii colegi de partid Relu Fenechiu şi Cristian Boureanu. Relu Fenechiu a divorţat de Liliana Fenechiu la începutul lui 2006, dar soţiei nu i-au revenit, după cum se poate deduce de pe baza declaraţiilor de avere, decât două apartamente în Iaşi - Fenechiu păstrând patru terenuri şi trei case - şi un autoturism BMW - soţul rămânând cu alte trei maşini plus un Hyundai. Liberalul s-a recăsătorit în octombrie 2007 cu Mariana Ivan, cântăreaţă de muzică populară, ceea ce i-a sporit averea cu două terenuri, un apartament şi o casă. Înaintea divorţului, deputatul declara bijuterii de 35.000 de euro, iar după, de 30.000 de euro. Cu cel de-al doilea mariaj însă, a crescut valoarea colecţiei de bijuterii şi obiecte de artă care a ajuns la 80.000 de euro. Şi actualul pedelist Cristian Boureanu a divorţat, în 2003, fără urmări grave pentru situaţia sa financiară. Actualmente este recăsătorit cu top-modelul Valentina Pelinel şi deţine o avere impresionantă la capitolul imobiliare, atât în ţară, cât şi în Manhattan. Mai puţin bine i-a mers unui alt fost liberal, Adrian Cioroianu, care a divorţat în 2003 şi s-a judecat ani de zile cu fosta soţie pe tema cuantumului pensiei alimentare. Avocatul lui Cioroianu a afirmat în instanţă că pe atunci senatorul a lăsat pe numele fiului său apartamenul câştigat în urma partajului. La capitolul divorţuri campion este însă fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, aflat la a patra nevastă.

Mioara Roman: “Mi-am ratat cariera, am rămas cu o casă în construcţie şi cu multe probleme”

Discuţii publice pe tema banilor au apărut şi în cazul fostului lider PD, actualmente membru PNL, Petre Roman. După o căsătorie de 33 de ani cu Mioara Roman, fostul premier a părăsit domiciliul conjugal, speculându-se că ar avea o aventură cu o solistă pop, Silvia Chifiriuc. Cea care a intentat divorţ a fost Mioara Roman, care spune că în cei doi ani care au trecut de la despărţire nu şi-a văzut tovarăşul de viaţă decât de două ori, odată fiind la pronunţarea divorţului. Din acest mariaj, doamna Roman, acum profesor la o universitate privată şi pensionar, nu s-a ales decât cu o casă aflată în construcţie la Sinaia, “şi cu multe probleme legate de imobilul din Gogol 2”, după cum afirmă. “Prima dată mi-a oferit doar jumătate din vila de la munte, dar înainte de nunta lui s-a răzgândit, oferindu-mi-o în totalitate. Oricum, spune Mioara Roman, vila de la Sinaia a fost ridicată cu banii obţinuţi din vânzarea unui imobil situat pe Bd. Dacia, moştenire de la părinţii Mioarei. În prezent, aceasta locuieşte în Gogol 2, într-o casă aflată în proprietatea RA – APPS, şi al cărei contractul expiră anul acesta. “Legea divorţurilor e aberantă”, spune Mioara Roman, care acuză absenţa unei obligaţii de întreţinere între doi foşti soţi: “Mi-am ratat cariera”, afirmă femeia, care a fost dată afară din Radio, în perioada conflictului deschis pe care fostul său socru, Valter Roman l-a avut cu Nicolae Ceauşescu.

În urmă cu două săptămâni, Petre Roman, acum în vârstă de 63 de ani, s-a căsătorit religios cu Silvia Chifiriuc (37 de ani). Cei doi aşteaptă un copil.

AFLĂ CE DREPTURI AI ÎN CAZ DE DIVORŢ

Nou: pensie de întreţinere la divorţ

Noul Cod Civil, aflat în curs de adoptare, reglementează în premieră, pensia de întreţinere în caz de divorţ (chiar dacă nu există copii minori) în cazul în care soţul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decât a celui care l-a câştigat. „Această chestiune s-a reglementat mai în detaliu. Ea exista şi în Codul trecut. La fel exista şi convenţia matrimonială, dar a fost şi ea reglementată în sens european”, ne-a declarat senatorul PSD, Ioan Chelaru, specialist în Codul civil pe chestiuni legate de divorţ şi căsătorie. Potrivit acestuia, convenţia matrimonială stabileşte modul de partajare în caz de divorţ a bunurilor dobândite după încheierea căsătoriei. Noile proceduri susţin că cei doi soţi pot cădea de acord ca doar unul dintre ei să primească imobilele dobândite pe parcursul căsătoriei sau ce procent săi fie acordat fiecăruia. Fiind un act civil liber consimţit de cei doi, convenţia poate include bunurile avute de fiecare înaintea căsătoriei, care în actualul Cod nu pot face obiectul partajului judiciar. De altfel, potrivit legii actuale, bunurile se împart în mod egal între soţi.

Citește și: