Maria TOADER
Maria TOADER
133 vizualizări 28 nov 2010

Bugetul de stat pentru anul viitor pregătit de Cabinetul Boc se mulează în totalitate pe maxima ministrului Muncii: "Guvernul nu oferă fericire, ea trebuie căutată în muncă". Aşa încât, plecând de la un deficit de 27,679 miliarde de lei, la Finanţe s-a făcut împărţeala sărăciei. Doar şase membrii ai Executivului vor avea mai mulţi bani în conturi în 2011, în timp ce restul ministerelor vor avea scăderi de fonduri destul de mari comparativ cu anul în curs.

Fruntaşii proiecţiilor bugetare

Astfel, cea mai mare creştere, de 4,2 miliarde de lei, o va avea chiar bu-getul instituţiei conduse de Ioan Nelu Botiş. Ministerul Agriculturii va avea la dispoziţie, în raport cu 2010, un plus de 1,4 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Mediului va primi 510 milioane de lei peste suma din acest an - bani care vor merge cel mai probabil pentru co-finanţarea proiectelor europene.

Şi celor de la Finanţe li se alocă în plus 300 milioane de lei, în timp ce bugetul Ministerului Transporturilor va creşte uşor, de la 11,538 miliarde lei la 11,574 miliarde lei. Nici instituţia condusă de Elena Udrea nu va fi afectată de deficitul bugetar din 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului având alocat un buget de 2,78 miliarde de lei, cu 10 milioane de lei peste execuţia preliminată pentru anul 2010.

"Cenuşăresele" anului viitor

Proiecţiile bugetare pentru anul ur-mător prevăd o adâncire a sărăciei în unele sectoare, unele dintre ele şi-aşa subfinanţate. Cea mai drastică scădere va fi operată la Ministerul Sănătăţii, unde Guvernul Boc taie banii alocaţi de la buget cu aproape 40% faţă de execuţia preliminată din acest an, de la 7,14 miliarde lei la 4,4 miliarde lei, potrivit datelor din proiectul de buget pentru 2011, citat de Mediafax.

În ciuda angajamentelor pe care ni le-am asumat faţă de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică, Cabinetul Boc ciunteşte şi mai mult bugetul Ministerului Apărării Naţionale. Instituţia va primi 4,7 miliarde lei, cu 30% mai puţin comparativ cu suma de 6,7 miliarde de lei estimată pentru anul acesta. Mai puţini bani de la bugetul de stat vor avea şi cei de la Ministerul Afacerilor Externe după ce Executivul a redus alocaţia bugetară cu 278 de milioane lei.

Reduceri semnificative vor fi şi în cazul Ministerul Administraţiei şi Internelor: instituţia va pierde 1,5 miliarde de lei, respectiv cu14% comparativ cu ce s-a cheltuit în 2010.

Şi ministerele Educaţiei, Justiţiei, Economiei, Culturii şi Comunicaţiilor vor primi mai puţine fonduri, tăierile de bani la aceste instituţii variind între 51 şi o jumătate de miliard de lei.

Boc taie de la el, dar dă mai mult pentru Cotroceni

Cum era de aşteptat, bugetul draconic de anul viitor va fi pe măsură de prost aspectat şi pentru alte instituţii. Potrivit proiectului, Senatul va primi cu 3,9 mi-liarde de lei mai puţini, în timp ce la Camera Deputaţilor tăierea e şi mai ma-re, cu respectiv 16,4 miliarde de lei. Şi Secretariatul General al Guvernului va fi "văduvit" de 26 milioane de lei. Pe de altă parte, Administraţia Prezidenţială se diferenţiază de restul instituţiilor, urmând să primească o alocare ce la buget mai mare cu un milion de lei faţă de anul în curs.

STS-ul iese cu un buget... "ciuruit"

Nici principalele servicii de informaţii din România nu vor avea un 2011 mai plăcut din punct de vedere financiar. Cea mai spectaculoasă tăiere este operată de Guvernul Boc la STS (Serviciul Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), care este redus aproape la jumătate, respectiv de la 452 milioane lei (execuţie preliminară în 2010) la 235,6 milioane lei. Au fost reduse bugetele SRI (de la 1,17 miliarde lei la 907 milioane lei) şi SIE (de la 188 la 175 milioane de lei). Numai bugetul SPP (Serviciul de Protecţie şi Pază) va avea o mică creştere de 3,5 milioane de lei comparativ cu 2010.

Mai puţine milioane de lei vor avea şi Academia Română (-53 milioane de lei), Societatea Română de Televiziune (-12 milioane de lie), Societatea Română de Radiodifuziune (-3,5 milioane de lei), dar şi la Agenţia Agerpres (-2,2 milioane de lei). Alocări mai mici vor fi şi pentru CCR ( mai puţin cu un milion de lei), CSM (-10,9 milioane de lei) şi Curtea de Conturi (-7 milioane de lei).

Citește și: