Maria TOADER
Maria TOADER
286 vizualizări 16 nov 2010

După o şedinţă de trei ore, liderii Coaliţiei au trasat axele salariale pentru bugetari pentru anul 2011. Sunt veşti bune, având în vedere că aceştia, în mod unitar, îşi vor recupera 15% din cei 25% pierduţi în cursul acestei veri. Mai mult, cei care au venituri sub 1.000 de RON vor beneficia de o atenţie specială din partea Guvernului pentru a trece peste această periodă dificilă.

"Toată lumea vrea să facă două lucruri: să majorăm veniturile pe care le au bugetarii şi pe cei care au venituri sub 1.000 de RON să-i ajutăm într-un fel să treacă peste această perioadă dificilă, pentru că o majorare cu 25%- cât ar însemna revenirea- pe veniturile pe care are statul astăzi este imposibil. Şi-atuncea majorarea pe care am încercat să o forţăm cu o doză destul de mare de risc după părerea mea ar fi de 15% unitar", a declarat, pentru Gândul, liderul minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

"Compensarea aceea poate să însemne multe lucruri pentru că, din păcate, nu o putem face ca pe o chestiune de natură salarială. Nu o putem să o facem deoarece atunci, în mod clar, intrăm în neconstituţionalitate, deja intrăm în procese interminabile pe care le pierdem şi nu rezolvă nimic. Şi-atunci noaptea este un sfetnic bun. Domnul Botiş (ministrul Muncii- n.r.) are deja nişte soluţii. Unele dintre ele mi se par foarte, foarte bune, dar prefer să vi le spună el, pentru că sunt ideile dânsului. Eu am să le susţin pentru că mi s-au părut foarte sănătoase şi de substanţă cu care putem face această compensare, fără ca ea să fie una de ordin salarial direct", ne-a explicat deputatul.

Încă o creştere până în 2012 şi un salariu minim de 690 de RON

Liderul minorităţilor a spus că românii trebuie să se mai aştepte şi la alte majorări, cea de 15% fiind doar o primă etapă în vederea recuperării tăierilor din acest an.

"Îmbinăm creşterea unitară pe grilă care nu are nicio dificultate de ordin juridic cu un lucru care până la urmă trebuie făcut pentru că oamenii sunt într-o dificultate extremă. Asta este ce se poate în momentul de faţă. (...) Asta e o primă etapă de creştere, pentru că noi trebuie să ajungem până la sfârşitul lui 2012, să ajungem din nou la ce a fost (nivelul salariilor înainte de tăierea cu 25%- n.r.).

Coaliţia va trece şi peste cei de la FMI cu care au convenit să nu crească mai mult de 650 RON (cât cu nivelul inflaţiei) salariul minim. "Cu salariul minim hotărârea noastră este următoarea: FMI-ul vrea neapărat 650 de RON, ori noi credem că putem 690 şi impunem 690 de RON", a explicat parlamentarul.

El ne-a explicat că situaţia oricum nu este roz, motiv pentru care s-a ales această variantă finală. "Problema cea mai proastă este, după părerea mea, şi realitatea cred că o să confirme, noi o să o avem o scădere economică în continuare, cum o să o aibă toată planeta Pământ. Şi eu o văd undeva între 2 şi 4% anul viitor. Asta e", spune Varujan Pambuccian.

Coaliţia vrea să se asigure că parlamentarii puterii sunt de acord cu varianta finală

El ne-a explicat că, din punct de vedere procedural, pentru ca această decizie politică să fie consfiinţită, miercuri va avea loc la Parlament pe varianta finală convenită de liderii Coaliţiei marţi seară, mai ales că Executivul îşi va asuma răspunderea pe acest act normativ.

"Mâine, la ora 13.00, la Parlament o să facem o întâlnire pentru că, până la urmă trebuie să fie o decizie asumată de fiecare parlamentar. E normal aşa. Ar trebui să li se prezinte exact restricţiile. Eu l-am rugat pe domnul Ialomiţianu ca mâine să facem o prezentare legată de veniturile bugetare. Să înţeleagă foarte clar oamenii câţi bani intră şi câţi bani pot cheltui", a spus Pambuccian.

CAS-urile ar putea fi reduse

Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale- de la 44% cât sunt în prezent- va fi pusă în discuţie în perioda următoare. "Astăzi eu am cerut chestiunea asta şi s-a spus că o să discutăm o reducere de CAS", ne-a explicat Pambuccian. "Scăderea de cotă unică nu o cer eu, pentru că la o creştere atât de mică a salariului minim ce ar însemna: să scădem cota unică încă o dată şi să o scădem încă de zece mii de ori ca să ajungem la un optim. Deci, chiar nu rezolvăm nimic dacă facem aşa. Nu putem să mergem cu feliuţa de salam la cota unică. Acolo, când faci scăderea o faci ca lumea", a conchis liderul minorităţilor naţionale din Parlament.


Citește și: