Publicat

29

februarie

2016

12:45

3622

vizualizări

Cum arată monumentul Aripi, instalat în Piaţa Presei

Monumentul "Aripi", care înlocuieşte fosta statuie a lui Lenin din Piaţa Presei, va fi inaugurat în luna aprilie, în cadrul unui eveniment care va omagia demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului.

Cum arată monumentul Aripi, instalat în Piaţa Presei

Monumentul "Aripi", care înlocuieşte fosta statuie a lui Lenin din Piaţa Presei, va fi inaugurat în luna aprilie, în cadrul unui eveniment care va omagia demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului.

Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste şi înălţat în Piaţa Presei Libere în locul fostei statui a lui Lenin, are o greutate de peste 100 de tone şi o înălţime de peste 20 de metri. Acesta a fost creat de sculptorul Mihai Buculei, având forma a trei aripi, realizate din oţel inoxidabil importat din Germania. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ.

În prezent, după finalizarea instalării celor trei aripi, urmează finalizarea soclului, lucrările fiind sistate din cauza frigului. Astfel, "Aripile" create de Mihai Buculei se vor sprijini pe o movilă, care va fi, de fapt, simbolul unui mormânt, precum tumulii precreştini. Artistul a explicat în cadrul unui interviu recent ca soclul face parte din compoziţe, fiind folosit chiar granitul din dalele soclului lui Lenin.

Sursa foto b365.ro

Potrivit lui Mihai Buculei, monumentul "Aripi" va fi inaugurat în primăvară, la sfârşitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, în cadrul unui eveniment internaţional dedicat foştilor deţinuţi politici, organizat de Emil Constantinescu, cel care a susţinut încă de pe vremea când era preşedinte al României realizarea acestei lucrări, scrie b365.ro. Demararea efectivă a proiectului a început în 1999, când ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, a organizat un concurs care a fost câştigat de Ioan Buculei cu opera de artă "Aripi".

Proiectul "Aripi" a demarat în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergura. Astfel, în prezent, datele oficiale spun că bugetul a fost de 9 milioane de lei, plus TVA la care se adauga lucrările de amplasare, transport şi montaj în Piaţa Presei Libere, cu un bugetul de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus.

Sursa foto b365.ro

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
În ce direcţie circulă autobuzul? 80% dintre copii ştiu răspunsul! Testul de logică care îi frustrează pe adulţi. Care e varianta corectă

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info