Publicat

15

februarie

2010

21:08

84

vizualizări

Cum calculează premierul Emil Boc pensiile: 18 – 16 = 4

Cum calculează premierul Emil Boc pensiile: 18 – 16 = 4

Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, premierul Emil Boc a explicat cum se vor economisi între 500 şi 800 de milioane de euro din recalcularea pensiilor speciale. Boc pleacă de la premisa că cei care vor pierde în urma recalculării o vor face "pe picior mare" - urmând a încasa, lunar, în medie, cu mai puţin de 1.500 de euro.

"Pe baza datelor pe care le avem de la Ministerul Muncii, dacă în medie să spunem că pentru cei 15% (din 180-200.000 de pensionari cu pensii speciale - n.r.) deci aproximativ 30.000 pensionari cu pensii speciale, ar fi o reducere cu 1.500 euro pe persoană ori 12 luni, veţi vedea că ies peste 500 şi ceva de milioane euro dintr-o simplă analiză, dar ele vor rezulta în concret după ce se vor recalcula toate pensiile, pentru că avem nevoie de toate datele de la toate casele de pensii, ca să ştim în total. De aceea am pus o limită minimă şi maximă - 500-800 milioane euro", precizează primul ministru.

Primul ministru se declară susţinut de pensionari

Boc susţine că se bucură de susţinerea pensionarilor de rând, chiar dacă proiectul legii unitare a pensiilor este puternic criticat de sindicate şi de federaţiile de pensionari: "Eu am coborât acolo, la nivelul de bază, la nivelul discuţiei cu omul de rând, cu pensionarul, şi ştiu câtă sete de dreptate există în rândul pensionarilor".

Încercând să explice raţiunile care au stat la baza deciziei de majorare a vârstei de pensionare a femeilor, Boc a prezentat o formulă de calcul conform căreia 18 - 16 = 4. "Astăzi, femeile trăiesc cu cel puţin 4 ani mai mult decât bărbaţii după ce ajung la vârsta de pensionare, deci trăiesc în medie 18-19 ani după ce se pensionează. Deci 54 ani plus 18 ani - femeile, respectiv 54 ani plus 16 ani - bărbaţii, după ce ajung la vârsta de pensionare", a spus Boc.

În 2025, media vârstei de pensionare în UE va fi 67 de ani

Actuala recesiune economică care nu a ocolit UE nu a făcut decât să reaprindă dezbaterile deja existente privind urcarea vârstei de pensionare. În lipsa acestei măsuri - intens contestate de sin­dicate - absolut toate sistemele de pensii ale celor 27 de state membre ar da fali­ment în următorii 15-20 de ani.

Confuntate cu un număr tot mai mare de şomeri care pune presiune asupra bugetelor naţionale, guvernele au decis deja (ori sunt pe cale să treacă astfel de legi prin parlamente) ca pensionarea pentru limită de vârstă să se facă la 67 de ani. Acest prag va fi instituit, progresiv, în Danemarca, Olanda, Germania şi Norvegia (care nu este membră a UE).

Potrivit unei legi din 2007, în Germania, vârsta va creşte progresiv până la 67 în 2029, când niciun angajat nu va putea cere o pensie fără să fi avut 45 de ani de contribuţie. Olandezii vor avea un prag crescut de la 65 la 66 de ani până în 2020, urmând ca acesta să devină 67 de ani în 2025.

Măsura este privită ca inevitabilă în Suedia, unde a existat un larg consens social pentru ca vârsta de pensionare la bărbaţi să fie urcată la 65 de ani încă din 1976. În Marea Britanie, diferenţa de vârstă în defavoarea bărbaţilor (momentan fixată la 65 de ani, respectiv 60 pentru femei) va fi suprimată până în 2020. În 2045, toţi britanicii trebuie să iasă la pensie la vârsta de 68 de ani.

Refuz vehement al sindicatelor

În Spania, limita se vrea fixată tot la 67 de ani, dar actualul Guvern socialist nu a reuşit încă să treacă o lege în acest sens. Potrivit unui sondaj din cotidianul El Pais, de săptămâna trecută, 84% dintre spanioli încă se opuneau acestei legi.

Nici în Grecia şi Franţa sindicatele nu doresc creşterea limitei de vârstă, dar executivele din cele două state vizează urcarea acesteia la 63 de ani, în primul caz Atena fixând drept ţintă anul 2015. În Finlanda, vârsta de pensionare ar fi trebuit să crească de la 63 la 65 de ani, în martie 2009. Din pricina mişcărilor sindicale puternice, Guvernul de la Helsinki a amânat decizia.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS! Serena Williams l-a făcut praf pe Ilie Năstase: ”Cam asta e tot!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info