43 vizualizări 27 oct 2010

Fiasco la întâlnirea dintre liderii Coaliţiei de guvernământ şi reprezentanţii Fondului Monetar în România, veniţi să ia pulsul economiei româneşti şi să bată palma pe un viitor acord. Politicienii români s-au lovit de inflexibilitatea oficialilor FMI, fapt ce a condus la o iritare colectivă. "Am avut senzaţia că discut cu peretele acesta din faţă. Indiferent de ce spuneam. Da, dădeau din cap afirmativ în timp ce vorbeam, după care îşi spuneau poezia. Şi este îngrozitor să ai senzaţia că tu comunici cu cineva care înţelege ce-i spui, după care el spune acelaşi lucru", a povestit, pentru gândul, liderul minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian. Concluzia generală:
"Astăzi s-au enervat toţi. Pentru că nu poţi gândi dezvoltarea unei ţări, prin siguranţa rambursării unui împrumut la o bancă".

Întâlnirea de 2 ore şi jumătate, pe scurt:

-"De crescut, probabil că vom recupera consistent din tăierea cu 25%, undeva la 14% o să fie majorarea şi am fi putut să ajungem undeva la 18% cu scăderea cotei unice şi să avem speranţa că, în felul în care reacţionează economia, ca la sfârşitul anului viitor chiar să revenim la salariile dinainte de tăiere"

-"Le-a prezentat Adi Videanu foarte corect efectul pe care l-a avut cota unică faţă de efectul pe care îl prognozaseră ei. Şi aceasta a condus la o creştere a veniturilor bugetare, în condiţiile în care FMI-ul-când am făcut lucrul. ăsta prognoza o scădere dramatică a veniturilor bugetare.
Chiar în faţa unor lucruri care au dat rezultate în România oamenii ăştia preferă o poziţie foarte prudentă, de bancher, dar nu putem gândi ca bancherii"


Ce plan pentru resuscitarea economiei a propus Coaliţia

- Creşterea salariului minim de la 600 la 700 de lei. "Este un măreţ plan al Coaliţiei, care este un plan ok, moderat după părerea mea, dar cu şanse reale de a avea efecte în economie. Planul are trei componente corelate între ele şi anume: o creştere a salariului minim (la peste 700 de lei- n.r.) care este în dezavantajul angatorului. Ştim că majoritatea angajatorilor îşi pun salariul minim şi plătesc după aceea diferenţa în mână pentru că în România costurile locurilor de muncă sunt foarte ridicate. Dar făcând lucrul acesta reuşim o parte din banii aceştia care în momentul de faţă sunt plătiţi la negru să-i aducem în zona albă", a explicat deputatul.

- Scăderea contribuţiilor sociale de la 44% la 41%. "Pentru a compensa această dificultate pe care i-o dăm angajatorului scădem CAS-urile, făcând pentru angajatorii care nu procedează în felul acesta locul de muncă mai ieftin şi România mai atractivă, mai ales pentru corporaţiile străine în care nu se procedează în felul acesta. "Deci, pe de o parte mărim baza de impozitare fără să creăm dificultăţi întreprinderilor care procedează aşa, iar întreprinderilor care nu procedează aşa le creăm o facilitate eu zic rezonabilă", susţine Varujan Pambuccian.

- Scăderea cotei unice de la 16% la 12%. "Ceea ce pe de o parte pune 4% în buzunarul angajatului. (...) Din cei 25% (tăiaţi de la 1 iulie- n.r.) se recuperează numai din măsura asta de scădere a cotei unice. Eu o privesc ca o primă treaptă către o scădere mai semnificativă a cotei unice care să ne pună şi într-o situaţie de competiţie directă măcar cu ţările din jur. (...) Nu putem să rămânem pasivi şi să vedem cum alte state iau din taxele şi impozitele pe care ar trebui să le ia statul român, doar pentru că la noi taxele noastre sunt mai ridicate", ne-a creionat planul de bătaie al Coaliţiei liderul minorităţilor naţionale. "Creşterea salariului minim convine şi sindicatelor, nu convine neapărat tuturor angajatorilor, compensăm această creştere cu scăderea CAS-urilor de la 44% la 41% şi mai aducem o facilitate suplimentară cu scăderea cotei unice care cât de cât ne mai apropie de situaţia din ţările vecine,unde cota unică este de 10%", plusează acesta. ....citeşte mai depare în pagina următoare

Citește și: