Publicat

17

aprilie

2011

17:37

3743

vizualizări

CUM SĂ "SPARGI" UN MILION DE EURO. Poveştile unor tineri care nu mai visează să câştige la LOTO

CUM SĂ "SPARGI" UN MILION DE EURO. Poveştile unor tineri care nu mai visează să câştige la LOTO

Ce aş face dacă aş avea un milion de euro? Este o întrebare pe care mulţi dintre noi şi-au pus-o, măcar o dată în viaţă. Unii visează să-l câştige la loto, alţii (câţiva) îşi propun să joace la bursă şi să atingă la un moment dat acest prag, alţii se laudă că într-o singură zi au câştigat chiar mai mult de atât.

Când vine vorba să cheltuie un milion, un studiu de anul trecut arată că cei mai mulţi dintre români şi-ar lua o casă mai mare, pe locul doi între opţiunile exprimate fiind deschiderea unei afaceri. Cum să nimereşti însă afacerea potrivită astfel încât să n-o dai în bară? Le-am adresat această întrebare mai multor oameni de afaceri tineri din România, mulţi dintre ei la vârsta la care au depăşit de mult pragul de un milion. I-am găsit pe câţiva la Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, o asociaţie formată din tineri patroni în vârstă de până în 40 de ani. Prin urmare, cum ar "sparge" un milion un om de afaceri tânăr, obişnuit deja cu banii? Răspunsurile interlocutorilor noştri au început să curgă: de la înfiinţarea de aşa numite incubatoare de afaceri şi soluţii de touch screen la restaurant şi până la parcări supraetajate prevăzute cu spa auto.

Cum pot deveni întreprinzători 100 de tineri

Dacă ar avea un milion de euro cash şi ar porni o afacere de la zero, Radu Oprea, 31 de ani, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) din regiunea Sud-Est, ar opta pentru înfiinţarea unui incubator de afaceri, destinat întreprinderilor care încep activităţi economice noi. Denumirea pompoasă are însă o traducere foarte exactă când ajungem la detaliile afacerii: "O clădire să spunem cu 100 de încăperi, o reabilitezi, apoi închiriezi câte o încăpere fiecarei firme. Ei pun la comun o serie de cheltuieli cum ar fi cele cu întreţinerea, secretariat, poştă, sală de conferinţe. Partea de contabilitate ar putea fi făcută de 1-2 persoane pentru toate firmele din respectiva clădire", descrie afacerea, pentru gândul, Radu Oprea, manager Eco-Terra.


Firmele pot sta aici cu chirie timp de doi ani, apoi progresează şi se pot muta într-un nou sediu. "Astfel, în loc să caute un loc de muncă, 100 de tineri pot deveni întreprinzători", explică Radu Oprea. El a studiat în SUA la Universitatea Pepperdine din Los Angeles.

Te poţi considera bogat cu un milion de euro?

Pe de altă parte, cu un milion de euro te poţi stabili în orice ţară şi îţi poţi începe o afacere, sau poţi mai întâi să faci un MBA (Master of Business Administration) la Harvard după care demarezi un business, răspunde Radu Oprea. Oprea spune că s-ar considera bogat şi cu o sumă mult mai mică de un milion de euro. "Din punctul meu de vedere eşti bogat şi cu mult mai puţin de un milion de euro. Cu suma asta poţi să te stabileşti în orice ţară din lume, cumperi un spaţiu şi deschizi acolo o afacere. Pot să vă spun că în multe ţări preţurile la spaţii sunt mult mai mici decât în Bucureşti, inclusiv în SUA, unde am stat doi ani".

Îi amintim că un sondaj realizat de către corporaţia Fidelity Investments printre 1.000 de familii de oameni înstăriţi arată că 42% dintre aceştia s-ar simţi înstăriţi dacă ar avea în conturi peste 7,5 milioane de dolari.
"Cei care spun că abia la şapte milioane de euro se simt bogaţi probabil că se raportează la un mediu de afaceri şi un standard de viaţă de lux. În cazul nostru, am fi bucuroşi să iniţiem o afacere pe care să o vindem cu un milion mai târziu", zâmbeşte Oprea.

Chestionarul gândul: Ce ai face cu 1 milion de euro dacă ai porni "de la zero"

Adrian Badea, director executiv Zebra Pay, companie ce oferă servicii pentru plata facturilor şi reîncărcarea cartelelor preplătite GSM, ar merge pe varianta unei investiţii care ar conduce la reducerea cheltuielilor din restaurante. "Dacă aş porni de la zero cu un milion de euro aş investi în soluţii de touch screen la restaurant. Pe fiecare masă ar exista un dispozitiv prin care se poate face comanda. Nu mai este nevoie de chelneri pentru a prelua comanda. După ce comanzi pe ecran se pot derula reclame. Necesită o investiţie în soft", este de părere Adrian Badea.

Florin Jianu, manager Advice Group Media, o agenţie de servicii de publicitate, ar miza pe un fond de investiţii în afaceri de tip start up, adică firme ce încep afacerile de la zero. "Fondul poate deveni acţionar în noile firme, de la care ar lua şi dividende, sau există posibilitatea acordării unor împrumuturi către firme de tip start up care vor returna banii pe măsură ce ajung la profitabilitate", consideră Jianu.

Dan Alin Nicolau, director general NDA ProConsulting&Marketing SRL, firma de consultanţă ce oferă servicii de marketing şi soluţii personalizate pentru companii, spune că în prezent dezvoltă un portal prin care vrea să "elimine factorul uman". "Acest portal oferă în prezent posibilitatea de interacţionare între companii din diferite domenii de activitate. Dacă aş avea 1.000.000 euro aş dezvolta această afacere astfel încât prin acest portal fiecare agent economic să poată obţine cele mai bune servicii bancare, de brokeraj, asigurări. Acest program prin simpla introducere a unor date în sistem să-ţi poată oferi cele mai bune soluţii financiare de pe piaţa internă şi externă", a explicat, pentru gândul, Dan Alin Nicolau.

În cazul în care ar dispune de un milion de euro cash Cristi Neamţu, manager Look Suvenir, firmă care oferă, printre altele, servicii de imprimare pe diferite produse, ar investi într-o parcare supraetajată cu lift şi servicii de spa auto (spălat automobile, reglaj roţi).

Marius Andra, manager M.A.R.C. Invest, se gândeşte la o reţea naţională de terenuri de squash şi organizarea unei competiţii pe baza existenţei unor cluburi regionale de squash, având în vedere şi că peste doi ani acest sport va deveni sport olimpic.

Ana Patriciu, fiica miliardarului Dinu Patriciu: "Nu este nevoie de un milion de euro. Şi o sumă cu mult mai mică se poate înmulţi"

Am mers cu întrebarea şi la case mai mari. De pildă, Ana Patriciu, reprezentanta acţionarilor Heritage, cunoscut şi sub numele de "restaurantul bancherilor" şi fiica mai mare a omului de afaceri Dinu Patriciu, răspunde scurt la întrebarea ce ar face cu un milion de euro cash: "I-aş investi pe partea de Horeca (hoteluri, restaurante şi catering-n.r.)"

S-ar putea trăi cu un milion de euro, fără să mai munceşti? "Nu este nevoie de o sumă de un milion de euro. Este posibil să ajungă şi o sumă mult mai mică. Şi mai puţini bani poţi să investeti, să îi înmulteşti, o sumă mult mai mică decât un milion de euro", a declarat pentru gândul Ana Patriciu. Ce i-ar sfătui pe tinerii care vor să înceapă o afacere? "Să le placă munca, să aibă ambiţie şi să nu facă compromisuri".

Ionuţ Negoiţă ar "topi" un milion de euro demarând o afacere în servicii, comerţ sau imobiliare

Dacă ar fi să pornească de la zero, omul de afaceri Ionuţ Negoiţă, care împreună cu fratele său deţine, printre altele, patru hoteluri, spune că domeniul serviciilor ar putea fi o bună variantă de investiţii. "Pentru cineva care pleacă de la zero şi are doar idei şi un milion de euro cred că o primă variantă de investiţii ar fi în domeniul serviciilor. Acolo se mişcă banii, acolo vin banii repede, iar pe locul doi ca idee de investiţii ar fi domeniul comerţului, însă în această zonă concurenţa este foarte mare. Pe locul trei, ca variantă de investiţii este una în domeniul imobiliar. Consider că acum este un bun moment pentru achiziţii de terenuri", a declarat pentru gândul Ionuţ Negoiţă.

Însă, în primul rând, Negoiţă spune că ar investi în dezvoltarea afacerii pe care o are, aşa cum crede că ar gândi orice om de afaceri. "Mă gândesc pe termen lung. Un milion de euro ar veni să rezolve mai repede nişte probleme, se pot face nişte lucruri mai repede decât mi-am programat", conchide Negoiţă. Recent, firma Pro Hotels, deţinută de fraţii Negoiţă, a anunţat că îşi va reduce capitalul social cu 8,5 milioane de euro, decizia fiind una "specific contabilă", pe fondul reducerii activităţii firmei.

În urmă cu 50 de ani, cine avea un milion de dolari, putea trăi toată viaţa, fără să mai muncească şi fără să îşi mai bată prea mult capul unde să investească. În prezent, cu un milion de euro cineva poate opta pentru o croazieră de câţiva ani în jurul lumii sau îşi poate lua o vilă mai "răsărită", dar nu neapărat în centrul Bucureştiului unde preţurile pot trece de această valoare.
Un milion de euro poate însemna un bun început pentru persoane ce nu duc lipsă de inteligenţă, curaj, ambiţie şi spirit antreprenorial. Poţi să "spargi" un milion de euro cu folos, dacă îţi propui ca din el să faci de zece ori pe atât.

Ce aţi face cu un milion de dolari?
Vezi rezultatele
 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
SUA stau pe un butoi cu pulbere! Donald Trump, făcut PRAF de cine se aştepta mai puţin. Declaraţiile fac înconjurul planetei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info