4483 vizualizări 28 iul 2010

Renault şi Automobile Dacia se află la jumătatea proiectului pentru modelul ce va înlocui în 2012 actuala Dacia Logan. În ultimele luni au apărut mai multe variante şi fotografii a ceea ce ar putea fi varianta restilizată a celui mai bine vândut model Dacia, care a ajuns la peste 1,25 milioane de clienţi. Astfel, cea mai mare parte a celor 54 de furnizori locali şi 134 de furnizori externi negociază cu Renault contractele pentru furnizarea de componente pentru viitorul model sau deja desfăşoară teste şi încep implementarea şi modificarea fluxului de producţie, după ce au colaborat la concepţia pieselor, conform surselor citate de Ziarul Financiar. Noul Logan, nume de cod X52, este un proiect pe care grupul Dacia Renault îl ţine la secret, însă diferitele variante de caroserie apărute pe piaţă arată un model care aduce şi cu Renault Fluence, şi cu Ford Focus, şi cu Chevrolet Cruze.

De altfel, cei de la Dacia nu-şi asumă clar niciuna dintre versiunile apărute pe internet sau în diferite publicaţii auto, declarând mai mult neoficial că sunt doar încercări ale pasionaţilor care transpun pe hârtie aşa cum şi-ar dori ei să arate noul Logan. Un lucru interesant cu privire la aspectul exterior este că partea frontală a noului model Dacia Logan va primi faruri cu LED-uri. "Există posibilitatea implementării tehnologiei LED în farurile pentru Dacia. Trebuie însă să fie decizia lor. Totul ţine de adaptare. Acum ne gândim la viitoarea generaţie Logan, la viitoarele modele şi la comenzile pentru fabricile din Maroc şi Rusia. Acolo este bătălia între furnizori", a declarat pentru ZF Gheorghe Cocian, directorul general al Elba Timişoara, furnizorul blocurilor optice pentru întreaga familie Logan şi pentru Duster.

Fluxul la Mioveni, peste 300.000 de unităţi produse în 2010

Având în vedere că, în ultimii ani, Dacia a depus eforturi să aducă produse cu totul noi pe piaţă, ne putem aştepta ca echipa de design să dea o înfăţişare mai modernă robustului Logan, cu atât mai mult cu cât este un produs încă foarte cerut pe pieţele externe. În plus, inginerii vor lucra şi la îmbunătăţirea părţii tehnice mai ales pentru reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor de noxe. De asemenea, constructorul de la Mioveni a menţionat că lucrează la o serie de noi proiecte ce implică fabricanţii auto Volkswagen şi Renault, dar fără a da prea multe detalii cu privire la acest lucru. "Avem proiecte noi şi cu VW, şi cu Renault. În cazul viitorului model Dacia, avem în principiu aceleaşi motorizări, cu mici schimbări. Au devenit mai performante, cu emisii de carbon şi consum de combustibil mai scăzute", a declarat Cătălin Tischer, directorul general al Mahle, care produce filtre de aer pentru motoare.

Având în vedere că la uzina de la Mioveni fluxul se apropie de limită, adică peste 300.000 de unităţi produse pe parcursul acestui an, constructorul s-ar putea orienta către fabricile din Rusia şi Maroc. Primul semn a fost dublarea capacităţii de producţie a fabricii Avtoframos din Moscova, la 120.000 de unităţi anual. În plus, fabrica din Tanger care va fi gata în 2012 a fost proiectată să facă 400.000 de automobile anual, ceea ce poate însemna că echipa Dacia Renault are în plan producerea unui flux important de autoturisme.

Citește și: