Versiunea Beta

Dan Radu Ruşanu, reţinut de DNA în dosarul ASF. Procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu

de Biro ATTILA
DNA a solicitat Parlamentului încuviinţarea începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Liberalul este acuzat că a iniţiat o ordonanţă de urgenţă ”al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A”. Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore fiind acuzat că a fost cel care a redactat în realitate ordonanţa care favoriza interesele Carpatica Asig. Şeful ASF este acuzat şi de favorizarea infractorului însă procurorii nu au detaliat această acuzaţie.

Procurorii spun că Daniel Chiţoiu a fost cel care în calitate de ministru a semnat şi iniţiat ordonanţa 94/2013 prin care a fost modificată legea de funcţionare a Autorităţii de Supraveghere Financiară instituţie condusă de naşul său Radu Ruşanu şi el urmărit penal de DNA. Prin acestă ordonanţă Chiţoiu ar fi urmărit înlăturarea din cadrul consiliului ASF a lui ”Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A,” companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea. DNA a demarat la începutul anului o investigaţie extinsă privind ASF.  

În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia lui Daniel Chiţoiu, Laura Chiţoiu care este acuzată că a fost cea care a făcut legătură între interpuşii omului de afaceri Ilie Carabulea şi soţul ei. Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu (PNL) a fost audiat în dosarul în care este arestat preventiv omul de afaceri Ilie Carabulea. În acelaşi dosar a fost pusă sub acuzare şi soţia fostului ministru Daniel Chiţoiu finul lui Ruşanu. La începutul anului, DNA a demarat o amplă investigaţie la ASF care până în prezent a demonstrat că instituţia a fost penetrată de o reţea de trafic de influenţă complexă.

De ce este acuzat Daniel Chiţoiu

Anchetatorii spun că fostul ministru a iniţiat şi promovat în Guvern, Ordonanţa 94/2013 pentru modificarea OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară având ca ţintă introducerea unor criterii menite să-l elimine din conducerea ASF pe vicepreşedintele Tudor Daniel George. Procurorii spun că fostul ministru şi Radu Ruşanu au iniţiat această ordonanţă. Procurorii au explicat că ordonanţa a fost analizată în prealabil de MJ. ”Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justiţiei care a formulat observaţii de esenţă, invocând interdicţia constituţională a introducerii de incompatibilităţi care restrâng dreptul la muncă pe calea ordonanţei de urgenţă. Totodată, a fost invocat caracterul potenţial neconstituţional al unei ordonanţe urgenţă care modifică dispoziţiile referitoare la membrii consiliului, la mai puţin de trei luni de la adoptarea de către Parlament a unei legi care reglementa acelaşi domeniu” 

Radu Ruşanu a fost reţinut de DNA

Procurorii DNA au anunţat că preşedintele ASF, Radu Ruşanu a fost reţinut pentru 24 de ore. DNA susţine că Ruşanu a avizat ordonanţa de urgenţă 93 în interes propriu dar şi în interesul unui grup de interese din care făcea parte şi Carpatica Asig, compania lui Ilie Carabulea. Procurorii au mai anunţat şi că au extins cercetările în privinţa lui Ruşanu pentru ”favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor”. Procurorii nu au explicat în ce constau cele două acuzaţii pe cine a favorizat Ruşanu.

Procurorii susţin că Radu Ruşanu a fost parte activă a reţelei de corupţie şi trafic de influenţă care activa în interiorul ASF şi care proteja interesele Carpatica Asig, companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea. Unul dintre exemplele date de procurorii este şi ce al ordonanţei 93. Potrivit investigaţiilor DNA Marian Mîrzac fost director al Carpatica Asig împreună cu Laura Chiţoiu soţia fostului ministru Daniel Chiţoiu au promovat o ordonanţă al cărei scop era eliminarea din conducerea ASF a lui Tudor Daniel George. DNA spune că ordonanţa care a fost emisă în timp record adică în doar 24 de ore a fost promovată şi de către Dan Radu Ruşanu.

”De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta preşedintele ASF a acceptat implicit  protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A”, susţine DNA

De asemenea Ruşanu este acuzat că a făcut presiuni asupra unor companii de asigurări pentru a-l impune pe Radu Mustăţea în cadrul unei asociaţii profeionale. ”În cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde)”, susţin procurorii DNA

Dosarul ASF legăturile dintre Ruşanu - Chiţoiu şi Carabulea

Ilie Carabulea a fost reţinut de procurorii DNA pentru că a construit o reţea de influenţă la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţie are reglementează piaţa asigurărilor. Ilie Carabulea controlează Carpatica Asig.

Omul de afaceri este acuzat că a dat mită unor membri ai ASF pentru ca firma sa de asigurări să fie avantajată. Procurorii arată că Mîrzac Marian, membru ASF şi care alături de Carabulea conducea reţeaua de influenţă, a reuşit să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă care a dus la demisia unui vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Procurorii susţin că în schimbul mitei date de Carabulea, doi reprezentanţi ai ASF au modificat rapoartele de control astfel încât firma lui Carabulea să nu fie suspendată. Procurorii spun că din această reţea făcea partea şi soţia vicepremierului Daniel Chiţoiu.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă pentru Ilie Carabulea, procurorii vorbesc şi despre Dan Radu Ruşanu. Mîrzac Marian unul dintre capii reţelei de trafic de influenţă a lăsat să se inţeleagă că ordonanţa ASF ar fi fost emisă pentru Dan Radu Ruşanu.

Astfel, în data de 08.11.2013, inculpatul MÎRZAC MARIAN transmite inculpatului MUSTĂŢEA RADU un mesaj, având următorul conţinut:

Mi-am pus oameni în posturi cheie şi a aflat ca eu n-am mai vrut...ca e mai bine din spate...:D

În ziua de 08.11.2013, la ora 12:26:29, MÎRZAC MARIAN trimite următorul mesaj numitului MUSTĂŢEA RADU:

Prima dată i-a zis că ştia că nu o să ies eu ptr am facut echipa cu niste looseri..=)) . Dupa aia s a razgandit...ca de fapt eu cu unchiu (referire la Ruşanu Dan Radu, preşedintele A.S.F.) conducem acolo…

În ziua de 08.11.2013, la ora 12:27, MÎRZAC MARIAN primeşte următorul mesaj de la MUSTĂŢEA RADU
Cam nehotarat!mai vb luni

Procurorii arată că alături de Ilie Carabulea, personaj principal în cadrul grupării era Mîrzac Marian, membru ASF, fost director la Carpatica Asig. Potrivit referatului cu propunerea de arestare a lui Ilie Carabulea, Marian Mîrzac a fost promovat de Carabulea în cadrul ASF, dar şi acesta îşi exercita influenţa asupra omului de afaceri.

În acest sens procurorii spun că Mîrzac i-a cerut lui Carabulea să o pună în funcţia de directoare la Carpatica Asig, Crudu Ina. Numirea în funcţia de director era avizată de o comisie a ASF. Mîrzac a intervenit pe lângă soţia ministrului Daniel Chiţoiu, Laura Chiţoiu, pentru a se asigura că protejata sa va primi un aviz pozitiv. Laura Chiţoiu era director în cadrul ASF şi cea care se ocupa de comisia care urma să analizeze candidatura protejatei lui Mîrzac.

Procurorii DNA mai reţin şi un alt aspect grav, faptul că Marian Mîrzac, colaboratorul lui Carabulea a reuşit să îşi folosească influenţa pentru a promova o Ordonanţă de Urgenţă. Mîrzac a intervenit în acest sens tot la soţia ministrului Daniel Chiţoiu. Ordonanţa adoptată ulterior a fost solicitată de Mîrzac pentru a-l înlătura pe Tudor Daniel George de la conducerea ASF. ” Sub acest aspect, Mîrzac Marian şi-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un război făţiş învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit şi a susţinut prin prisma relaţiilor de partid şi personale pe care le avea iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care sub pretinsa îndeplinire a exigenţelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilităţi ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să îşi prezinte demisia”, se arată în referatul DNA.

Tudor Daniel George este şi el urmărit penal de DNA în dosarul reţelei Carabulea pentru că ar fi ”ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii A.S.F care evidenţia deficienţe grave la societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro şi suspendarea  autorizării de funcţionare, până la remedierea deficienţelor.”

Astfel, cercetările au evidenţiat că, deşi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unui act normativ de către Senatul României (for decizional), proiectul de lege a fost retras de la dezbaterea comisiilor şi introdus pe lista suplimentară în dimineaţa zilei următoare pe lista şedinţei de guvern, în vederea adoptării acestuia ca ordonanţă de urgenţă. Inculpatul Mîrzac Marian  cunoştea aceste demersuri şi urmărea şansele de reuşită ale adoptării acestui act normativ

 


 

 

53 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 al-romanu 25.02.2014 14:41

Adica inca un mafiot. Cu mafiotii nu trebuie negociat. Judecata sumara si executarea... sentintei. Altfel se inmultesc ca gandacii.

 
#2 Hilar 25.02.2014 14:48

Toata lumea da in Pnl, Ponta ii alunga de la Guvernare, Basescu pune Dna pe ei, oare in spatele acestor miscari nu sa gaseste vreo intelegere USD cu Basescu? Ne omaram dusmanii dupa care Koabitam?!?!

 
#3 lazy 25.02.2014 14:48

din ce in ce mai clar ca asta e cel mai cinstit guvern.

 
#4 miram 25.02.2014 14:50

Bai Firfizonul de Antonescu a avut in partid numai penali;FENECHIU,CAMPEANU,SILAGHI, RUSIANU,CHITOIU,celalalt ce a fost candva si ministru justitiei,etc?

 
#5 lazy 25.02.2014 14:53

@#2
trebuie sa remarci ca domnu' Chitoi era liberal doar pe carnet pentru ca in fapt era mai apropiat de Ponta.
orice infractor de genul asta, ocupant de functii inalte, e binevenit in puscarie indiferent de partidul din care face parte.

 
#6 radu 25.02.2014 14:53

Cel mai cinstit guvern de la Burebista incoace.

 
#7 DD 25.02.2014 14:54

Hehehehe..si aud pe aici ca DNA'ul e la comanda lui Base.?? imediat ce PNL'ul a inceput sa ameninte PSD'ul..a intrat inacctiune DNA'UL..hehehe..nu ma intereseaza personajul in cauza..pote merge pa puscarie de e vinovat..da voi nu vedeti ce coiincidenta d.r.a.c.u.l.i. e aici?????A pus Ponta mana pe toate butoanele in tara asta..am dat de d.r.a.c.u....

:(..:(..:(

 
#8 French fries dipped in Swiss chocolate 25.02.2014 14:57

Dear Romanians

Why would you torment yourself for so many years just by living in Romania?

Your life can be greatly improved and your personal happiness might even be achieved by the following simple steps:
1) - emigrate to a Western country like Denmark, Italy, Spain, France, UK, Switzerland, Germany, The Netherlands
2) - work hard and further improve your skills
3) - contribute to society by being honest citizens and by paying your taxes
4) - profit!!!!

What is the point of being a Romanian in Romania?
I just don't follow you guys.

Don't you want to escape corruption, crony politicians, backdoor deals, corrupt judges and policemen, gypsies that steal and annoy you every day?

In the West, we need highly educated people that want to contribute to humanity. Romania is a dump, always was and always will continue to be.
Better yourself and your family's life by emigrating. Do not be stupid!

 
#9 george 25.02.2014 14:58

Si pentru ca perversitatea trebuia sa poarte un nume, i s-a spus Basescu Traian !

 
#10 bio 25.02.2014 15:03

Domnul Antonescu isi vinde colaboratorii apropiati si membrii PNM precum Iuda pe Cristos.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
ULTIMA ORĂ! A FOST ARESTAT! Încă unul dintre milionarii României a ajuns în spatele gratiilor