Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
8746 vizualizări 11 nov 2012

UPDATE 8.31 Deputatul PDL Alin Trăşculescu, reţinut sâmbătă noapte pentru suspiciunea de luare de mită, a fost eliberat azi dimineaţă din arestul Poliţiei Capitalei, în jurul orei 5.30, când i-a expirat avizul de reţinere pentru 24 de ore.

CITEŞTE AICI MAI MULTE.

Deputatul PDL de Vrancea Alin Trăşculescu a fost reţinut sâmbătă noaptea, după ce un om de afaceri care acţiona ca intermediar a pretins o mită de 50.000 de lei, în numele lui Trăşculescu. Flagrantul a avut loc în Focşani. Alin Trăşculescu se afla sub supravegherea DNA de 2 ani. El pretindea că poate obţine contracte cu statul, de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, condus de Elena Udrea.

Informaţia iniţială arăta că Alin Trăşculescu a fost cel prins în flagrant, luând mită, însă surse judiciare au confirmat pentru Mediafax că deputatul nu a atins banii, apoi DNA a comunicat că cel prins în flagrant a fost intermediarul lui Trăşculescu, un om de afaceri. Avocatul lui Trăşculescu a declarat că va depune plângere împotriva reţinerii clientului său, pentru că probele procurorilor nu ar justifica această măsură.

Flagrantul de la Focşani nu l-a vizat pe deputatul Alin Trăşculescu, ci pe omul de afaceri Marian Valeriu Calotă, administratorul firmei Maryna Exclusiv SRL, care acţiona ca intermediar şi cel care primea banii de mită, în numele deputatului PDL, informează DNA.

Alin Trăşculescu este acuzat de procurori de infracţiunile de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri private şi instigare la spălare de bani. Marian Calotă este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri private (5 acte materiale), şantaj şi spălare de bani (4 acte materiale).

Procurorii DNA susţin că în perioada noiembrie 2010-noiembrie 2012, Alin Trăşculescu a pretins de la un om de afaceri, cel care l-a denunţat, suma de 50.000 de euro, majorată ulterior la 150.000 de euro. Banii au fost pretinşi prin intermediul lui Marian Calotă, care l-a constrâns prin ameninţare pe afacerist să-i dea banii lui Trăşculescu.

Trăşculescu a susţinut că poate obţine contracte, având influenţă asupra autorităţilor locale din Vrancea şi asupra unor funcţionari din Ministerul Dezvoltării şi Turismului, condus de Elena Udrea.

"Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător", arată procurorii.

Trăşculescu ar fi primit iniţial în mai multe tranşe suma de 464.000 de lei, prin intermediul lui Calotă. Pentru a ascunde banii, Calotă a încheiat contracte fictive între firma sa şi cea a omului de afaceri care dădea şpaga. Banii au ajuns ulterior de la Calotă la Trăşculescu.

Ulterior, Alin Trăşuclescu ar fi cerut mai mulţi bani - încă 1,1 milioane de lei, în două tranşe - 50.000 de lei şi 1,05 milioane de lei. Firma lui Calotă a încheiat, pe 6 noiembrie 2012, un nou contract cu firma denunţătorului, pentru a transfera banii.

Pe 10 noiembrie, Calotă a primit de la denunţător 50.000 de lei, moment în care a fost prins în flagrant de procurori. Procurorii vor cere arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Marian Calotă.

CITEŞTE AICI COMUNICATUL DNA


Ce este PNDI şi care este legătura cu Elena Udrea

Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) a fost demarat în 2011 sub coordonarea Ministerului Dezvoltării şi Turismului, respectiv cel al Mediului. Principalul ordonator de credite era Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, apoi de deputatul PDL Cristian Petrescu (apropiat de Udrea), în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. O dată cu venirea USL la guvernare, premierul Victor Ponta a oprit acest program.

Opoziţia de atunci - USL, a acuzat că banii din acest program erau direcţionaţi către autorităţile locale şi firmele agreate de PDL. Delegaţia FMI a criticat de asemenea acest program, acuzând că nu respectă "bunele practici fiscale".

Prin acest program, PDL îşi propunea să reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local, să construiască reţele de apă şi canalizare sau creşe şi grădiniţe şi să dezvolte infrastructura în domeniul gospodăririi apelor. Finanţările urmau să se deruleze până în 2020.

Banii alocaţi acestui program, în etape, pe mai mulţi ani, însumau peste 3 miliarde de euro.

Ministerul Justiţiei cere avizul Parlamentului pentru ridicarea imunităţii

Conform procedurii, procurorii anticorupţie au informat-o pe Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei, care a trimis o notificare Camerei Deputaţilor. Deputaţii trebuie să decidă, în şedinţă de plen, dacă dau avizul pentru reţinere şi pentru ridicarea imunităţii lui Alin Trăşculescu. Parlamentarii nu beneficiază de imunitate în cazul infracţiunilor constatate în flagrant.

"Ministrul Justiţiei a informat preşedintele Camerei Deputaţilor asupra percheziţiei şi reţinerii domnului deputat Trăşculescu Alin-Silviu, acuzat de săvârşirea unei infracţiuni flagrante de corupţie ce face obiectul unui dosar penal instrumentat de către procurorii anticorupţie", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Potrivit Constituţiei "în caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri".

Ministerul Justiţiei nu menţionează o eventuală cerere de încuviinţare a arestării preventive. Procurorii DNA nu au comunicat dacă au de gând să ceară această măsură împotriva deputatului PDL.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că Ministerul Justiţiei a cerut avizul Parlamentului pentru ridicarea imunităţii lui Trăşculescu.

În arestul poliţiei de la Bucureşti. Trăşculescu nu ar fi atins banii de mită

Potrivit unor surse judiciare, Alin Trăşculescu a fost prins în flagrant în timp ce primea mită de la un om de afaceri. Potrivit televiziunilor de ştiri, este vorba de o sumă de 50.000 de lei.

Deputatul a fost adus în arestul Poliţiei de la Bucureşti, poliţiştii din Vrancea confirmând pentru gândul că instituţiile judiciare locale nu au ştiut de ancheta şi flagrantul DNA.

Deputatul s-a întâlnit cu denunţătorul şi cu un intermediar, pentru a primi suma de 50.000 de lei.

Potrivit surselor citate, Trăşculescu nu a atins propriu-zis banii folosiţi la flagrant, însă ar fi încuviinţat ca aceştia să ajungă la el.
Deputatul PDL a fost reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1.30.

Alin Trăşculescu este preşedintele PDL Vrancea şi candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 5 Mărăşeşti.

Blaga: În caz de arestare, va fi exclus din partid

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că Trăşculescu va fi exclus din partid dacă va fi arestat.

Au contribuit Clarice Dinu şi Cătălin Lupăşteanu.

Citește și: