Publicat

17

februarie

2008

20:09

28

vizualizări

Doar 10% dintre români ştiu engleza foarte bine

Doar 10% dintre români ştiu engleza foarte bine

Mai bine de un sfert dintre români nu cunosc engleza deloc şi doar 10,5% ştiu această limbă foarte bine, faţă de 22%, cât este media în Uniunea Europeană. Datele sunt cuprinse într-un studiu realizat de firma de cercetări D&D Research pentru International House, în perioada 29 ianuarie - 7 februarie, care mai arată că şi numărul românilor care consideră că ştiu engleza bine este foarte scăzut (17,8%) în comparaţie cu media europeană (47%).

Eşantionul studiului a fost de 912 persoane, cu vârste între 18 şi 65 de ani, marja de eroare a sondajului fiind de 3%. Şcoala rămâne principala sursă de învăţare a limbii engleze pentru 40,1% dintre persoanele intervievate, alţi 19,7% chestionaţi precizând că au învăţat engleză de la meditatorul particular.

Potrivit barometrului, 22,4% dintre subiecţi consideră că este necesară modernizarea metodei de predare în şcolile de stat, iar 20,4% au fost de părere că e nevoie de creşterea performanţelor şi abilităţilor profesorilor, care ar trebui să se implice mai mult.

Directorul International House România şi al Fastrackids, Mihai Gânj, crede că situaţia reală este mult mai gravă, precizând că “instituţia noastră a predat engleza la cerere pentru peste 5.000 de oameni de afaceri români, în ultimii 5 ani, care aveau la bază cel puţin studii universitare”.

Mihai Gânj spune că sistemul de pregătire a profesorilor de limbi străine este lipsit de practica predării la clasă, sub supravegherea unui formator, care să ofere şi un feed-back.

Acesta mai adaugă că predarea limbilor străine unui număr foarte mare de elevi, aşa cum se întâmplă la şcoală, mai ales pentru clasele primare, este ineficientă. International House a adresat un memoriu Ministerului Educaţiei, în care spune că va pune la dispoziţie expertiza necesară pentru elaborarea şi aducerea în dezbatere publică a planului naţional de acţiune pentru îmbunătăţirea învăţării limbilor străine pentru perioada 2008-2013. (R. I. N.)

“Studiul ELAN referitor la impactul asupra economiei europene datorat necunoaşterii limbilor străine de către factorii de decizie din întreprinderi a scos la iveală că 91 dintre întreprinderile mici şi mijloci luate în studiu au pierdut contracte estimate între 24,5 şi 38,8 milioane de euro. Între ţările luate în studiu s-a numărat şi România.”  -  Mihai Gânj (managing director International House România)

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Jelena Ostapenko a lovit din nou, la patru luni de la meciul istoric cu Halep! Ce a făcut duminică

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info