Clarice DINU
14480 vizualizări 25 sep 2017

În comunicatul de presă în care se anunţă începerea urmăririi penale a vicepremierului Sevil Shhaideh şi se cere aviz pentru cercetarea Rovanei Plumb, DNA susţine că în adoptarea HG 858/2013 nu s-au respectat normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Finanţelor Publice. 

De asemenea, în cazul HG 943/2013, DNA susţine că nu s-a ţinut cont de obiecţiile de la Justiţie şi Finanţe. 

Cu toate acestea, Nota de fundamentare a HG-ului contrazice DNA. Documentul are semnăturile tuturor avizatorilor, respectiv Daniel Chitoiu în calitate de viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor; Robert Cazanciuc, în calitate de ministru al justiţiei; Liviu Voinea, în calitate de ministru delegat pentru buget.

În Monitorul Oficial, însă, pe cele două HG-uri nu apare semnătura Ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc. 

Ce susţine DNA: 

„Astfel, în şedinţa de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificaţie ale Insulei Belina şi Braţului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenenţa acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparenţa că trecerea lor în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern.Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripţiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Finanţelor Publice.Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, cu intenţie, a iniţiat şi promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normativ”, se arată în comunicatul DNA. 

„Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condiţiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh şi-a însuşit în totalitate conţinutul notei de fundamentare şi a proiectului de hotărâre de guvern, a iniţiat şi a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfinţea transmiterea unor părţi din imobilele Insula Belina şi Braţul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei”, se mai arată în comunicatul DNA. 

Citește și: