Versiunea Beta

DOSARUL TRANSFERURILOR. Copos, Borcea, fraţii Becali, MM Stoica, Pădureanu, Neţoiu şi Gică Popescu scapă deocamdată de puşcărie

de Biro ATTILA

Curtea Supremă  a decis astăzi rejudecarea dosarului Transferurilor din fotbalul românesc. Astfel, dosarul va fi retrimis la Curtea de apel Bucureşti.

George Copos, Cristian Borcea, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu şi Gheorghe Neţoiu scapă deocamdată de condamnările cu închisoarea.

La ultimul termen procurorii ceruseră majorarea pedepselor iar cei opt grei ai fotbalului au pledat pentru achitare.

Curtea de Apel Bucureşti a decis anul trecut următoarele pedepse: Borcea - 7 ani de închisoare, Copos - 5 ani, MM Stoica - 4 ani, Giovanni Becali - 8 ani, Victor Becali - 7 ani, Gică Popescu - 3 ani cu suspendare, Neţoiu - 3 ani cu suspendare, Pădureanu - 3 ani cu suspendare.

După ce Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe cei opt la închisoare, acum, Curtea Supremă a judecat recursul care a fost finalizat vineri 17 mai.

Cât timp va mai dura judecarea dosarului

După această decizie a Curţii Supreme, Curtea de Apel Bucureşti va relua faza de apel. Câteva luni procesul nu va fi judecat până când Curtea Supremă emite motivarea deciziei de rejudecare. Faza de apel a durat în acest caz un an de zile. Astfel că o soluţie în acest caz ar putea fi emisă în 2014. După care soluţia de la Curtea de Apel Bucureşti va fi din nou judecată Curtea Supremă. 

Când se prescriu faptele în Dosarul Transferurilor

Toţi cei opt inculpaţi din dosarul Trofeul Calităţii sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinte deosebit de grave. Pentru această înfracţiune legea prevede o pedeapsă cuprinsă între 10  şi 20 de ani. Pentru aceste pedepse Codul Penal spune că termenul de prescripţie este de 15 ani. De menţionat însă că pentru unele dintre faptele reţinute în rechizitoriu prescripţia ar putea interveni în anul 2014.

George Copos acuzat de înselăciune cu consecinţe grave - pedeapsa maximă este de 20 de ani. Pentru acestă infracţiune termenul de prescripţie este de 15 ani. Ultimele fapte au fost comise în 2003. Astfel că termenul de prescripţie se împliuneşte în anul 2018

MM Stoica acuzat şi el de înselăciune cu consecinţe grave pentru anul 2001. Astfle în cazul săut termenul de prescripţie se împlineşte în 2016.

Cristi Bocea şi el acuzat de înselăciune cu consecinţe grave ultimele fapte fiind reţinut pentru anul 2005. Termenul de prescripţie se împlineşte în cazul său în anul 2020.

Pentru infracţiunile lui Ioan Becali  termenul de prescripţie este acelaşi ca şi în cazul lui Borcea adică 2020. Le fel şi în cazul fratelui său Victor Becali, acesta are termen de prescripţie pentru anul 2020.

Jean Pădureanu şi el este acuzat de înşelăciune cu consecinţe grave. Termenul de prescripţie pentru Jean Pădureanu este 2018 pentru că faptele comise de fostul conducător al Gloriei Bistriţa este anul 2003.

Acelaşi termen de prescripţie îl prevede legea şi pentru Gică Popescu, adică anul 2018. Potrivit procurorilor Gigi Neţoiu a comis faptele în anul 2004 astfel că în cazul său termenul de prescripţie este 2019.

În noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la 40 de ani de închisoare pe cei opt grei ai fotbalului românesc. În motivarea Curţii de Apel, judecătorii spun că cei opt au fost condamnaţi pentru că au avut o activitate infracţională intensă şi au adus prejudicii consistente statului. "Inculpatul Becali Ioan a fost iniţiatorul şi principalul beneficiar, împreună cu Becali Victor, al acestei activităţi ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuţie esenţială", se menţionează în motivare.

40 de ani de închisoare la Curtea de Apel

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui George Copos, principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înşelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an şi şase luni pentru evaziune fiscală. În sentinţa dată, judecătorii au reţinut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani şi încă una de trei ani pentru înşelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an şi jumătate de închisoare.

Fostul vicepreşedinte al clubului Oţelul Galaţi, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.

Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de şase ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit un an şi nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi jumătate pentru spălare de bani.

La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare şi şapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înşelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi a mai primit două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei şapte ani de închisoare cu executare şi şapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înşelăciune, a mai primit un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.

Fostul internaţional şi impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Fostul acţionar al FC Dinamo, Gheorghe Neţoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Neţoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători.

Decizia însă a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie a pronunţat sentinţa. Toţi cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.

 


 

 

75 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Jakson 20.05.2013 08:53

Ii salta pe infractori

 
#2 FRF 20.05.2013 08:55

circ basist eftin de deturnare a agendei publice ... similar camatarilor @ ferma de animale :) plimbata pe la tv de cate ori impunea situatiunea
luati bani (@ penalitati) la blana - pentru partea de * bal - ALTFEL pe noi CONTRIBUABILIII NU ne incalzeste cu NIMIC ...
credeti ca bugetul tarii vede vreo-un leu ???

copos DA pentru sifonarea loto - dar ar trebui la pachet cu multi altii

jiji cu terenul ? - doar la pachet cu popoviciu unde gaura data e de zeci de ori mai mare

PLUS - asteptam lotul romstrade (@ inclusiv boagioaica) FIINDCA acolo pagubele pentru TARA sunt imense: nem autostrada plus riscul de suspendare a finantarii pentru coridoru IV - pe stil vechi asta era GENOCID ECONOMIC si se lasa cu pac PAC :)))
aici sa vedem DENDATA celeritate (indiferent pe cine vom gasi la celalalt cap al firului !)
plus ca da un semnal extrem de puternic la comitie ...

 
#3 Viespea 20.05.2013 09:02

As propune ca ,,saracii,, impresari sa fie dusi la inchisoare cu avionul lui Goerge Copos. Ni se rade in fata de catre autoritati, ba chiar mai mult romanii sunt batjocoriti in fata, cu sloganul comunist al ceusestilor:VIERMILOR NU VA RIDICATI LA NIVELUL DE OAMENI?

 
#4 unul 20.05.2013 09:11

@FRF. DUTE LA SCOALA SI MAI INVATA SA SCRII ! AI PROBLEME MARI !! DAR VEZI SA NU IEI ORE DE LA TANTI MARIA ,FEMEIA DE SERVICIU. BAFTA!!

 
#5 felix 20.05.2013 10:11

dar cum se face ca infractoriii jean padureanu,netoiu si gica popescu cu suspendare,cin avem oameni care zac in puscarie pentru fapte infinit de minore.

 
#6 ion 20.05.2013 10:27

Ce figuri de mafioti au toti.Mafioti batrani si mafioti tineri.

 
#7 pt profesorul unul de mai sus 20.05.2013 10:29

@unul

te rog din suflet cand se duce FRF la scoala sa te iei de mana cu el si sa mergeti impreuna ... se scrie DU-TE nu DUTE

altadata cand mai faci pe smecherul si corectezi gramatica si romana altora incearca sa arunci o privire in ograda proprie ... esti penibil

 
#8 musiu 20.05.2013 11:31

Cred ca toti vor primi cu suspendare !

 
#9 alex 20.05.2013 12:27

executie,puscaria prea gentila pentru acesti viermi..si confiscarea averii..pac pac..

 
#10 geo 20.05.2013 12:56

Gica Popescu e campion si la constructii pe teren in litigiu ! CITITI ACADEMIA CATAVENCU DIN 15 MARTIE 2006! Revedeti emisiunea dl Sorin Ovidiu Balan - Echipa de investigatii - ianuarie-februarie 2006 despre "tepele " lui Gica Popescu
http://www.all-news.ro/societate/gica-popescu-are-mai-multe-dosare-la-dna-.html?1;288
http://www2.hotnews.ro/articol_21412-Gica-Popescu-evolueaza-pe-terenul-proprietarilor-de-drept.htm
Gica Popescu, a construit un complex de locuinte de lux, Complex Amfiteatru nr 123 in Iancu Nicolae, PE UN TEREN CARE NU-I APARTINE DE DREPT, TEREN CARE ESTE INCA IN LITIGIU! Apartamentele din acest complex rezidential dispuse in semicerc sunt construite ilegal si vindute prin Companiile Imobiliare CAGEAD, EUROINVEST-EUROEST, REGATA. Abuz a facut si cu un alt teren in Calafat! IN CIRDASIE CU PRIMARIA Voluntari si cu primarul, GICA POPESCU MITUIESTE EXPERTUL care trebuia sa masoare pamintul. Procesul dureaza de mai mult de 9 ani si desi avem 4 hotariri definitive si irevocabile in favoarea noastra inca ne mai judecam.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Scandalul care ne va face de râs în întreaga lume. O franţuzoaică de culoare a venit în România pentru a-şi îndeplini visul, dar trăieşte o dramă: "Nu se mai poate opri din plâns!"