Publicat

30

august

2011

19:41

504

vizualizări

Drum roman din Munţii Apuseni, marcat turistic

Drum roman din Munţii Apuseni, marcat turistic

Primul drum roman din România omologat ca traseu turistic este marcat, în această perioadă, în judeţul Alba, de istorici, studenţi şi salvamontişti, în cadrul unei universităţi de vară care îşi propune să promoveze vechile rute construite de romani pe teritoriul ţării în urmă cu circa 2.000 de ani, relatează Mediafax.

Drumul roman se află în zona comunei Bucium din judeţul Alba, are o lungime de peste zece kilometri şi va fi marcat turistic în această perioadă de istorici, studenţi şi salvamontişti în cadrul Universităţii de Vară "Drumurile romane din Ţara Moţilor".

Coordonatorul Universităţii de Vară, arheologul Horia Ciugudean, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că traseul turistic va fi amenajat şi omologat, cu sprijinul direct al Consiliului Judeţean Alba, prin Serviciul Public Salvamont.

Ciugudean a spus că este vorba despre un tronson de zece kilometri, care începe în zona Bucium Cerbu, de la Drumul Naţional 74, şi urcă pe creastă până pe vârful muntelui Vulcoi - Corabia, la 1.200 de metri altitudine, "oferind vizitatorilor câteva zone de belvedere deosebite, cu posibilitatea de a vedea o bună parte a Ţării Moţilor".

Potrivit sursei citate, pe acest traseu au fost descoperite porţiuni ale fostului drum construit de romani, iar între localităţile Coleşeni şi Izbicioara sau spre Bucium Poieni există zone în care se poate vedea încă terasamentul vechiului drum, păstrat la peste un metru denivelare.

"Este absolut remarcabil să poţi constata după 2.000 de ani că ingineria romană este încă viabilă şi rezultatele ei sunt încă, practic, funcţionale", a spus Ciugudean.

Horia Ciugudean a adăugat că acesta va fi primul drum roman marcat turistic în România, iar în viitor se intenţionează marcarea turistică şi a altor drumuri romane identificate pe Valea Arieşului, în zona comunei Sălciua, şi pe teritoriul comunelor Ponor şi Râmeţ.

Universitatea de Vară "Drumurile romane din Ţara Moţilor" a ajuns în acest an la cea de-a treia ediţie şi este organizată cu sprijinul mai multor asociaţii din România şi din Europa. Universitatea se desfăşoară sub patronajul Academiei Române şi cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român.

Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Guvernul a făcut anunţul aşteptat de MILIOANE DE ROMÂNI! Totul este clar acum: ”Este o prioritate pentru noi!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info