7931 vizualizări 25 apr 2013

ELLA FITZGERALD, cunoscuta cântăreaţă de jazz americană, este omagiată de Google printr-un Doodle, la 96 de ani de la naştere. ELLA FITZGERALD, supranumită "Prima doamnă a cântecului", a rămas în memoria publicului prin registrul său vocal excepţional, ELLA FITZGERALD fiind capabilă să atingă trei octave, dar şi prin capacitatea de a improviza.

ELLA FITZGERALD, născută pe 25 aprilie 1917 în Virginia, a primit de-a lungul carierei de 13 ori premiul Grammy şi a colaborat cu artişti precum Louis Armstrong, Duke Ellington sau Count Basie. Printre hiturile interpretate de ELLA FITZGERALD se numără "If you can't sing it, you'll have to swing it", "Take the A train", "Cry me a river" sau "Are you here to stay".

ELLA FITZGERALD a fost nevoită să-şi întrerupă cariera timp de mai mulţi ani, după ce în 1966 a suferit o dezlipire de retină. În anii '70, ELLA FITZGERALD a revenit şi a înregistrat mai multe albume care au readus-o în atenţia publicului.

ELLA FITZGERALD se îmbolnăveşte de diabet, iar în 1993 face complicaţii cardio-vasculare, fiind nevoită să-şi întrerupă cariera. În acelaşi an, din cauza unor complicaţii cardio-vasculare şi a unor obstrucţii arteriale, ELLEI FITZGERALD i se amputează ambele gambe. ELLA FITZGERALD a murit pe 15 iunie 1996, în California.

Google Doodle-ul pentru ELLA FITZGERALD o prezintă pe celebra interpretă în mijlocul unei scene, zâmbind în timp ce interpretează una dintre melodiile sale.

ELLA FITZGERALD Google Doodle - Cum a fost creat Doodle-ul pentru ELLA FITZGERALD. Foto Google

Logo-ul pentru ELLA FITZGERALD a fost creat de Betty Bauer de la Google, iar imaginea pe care sute de milioane de oameni o văd în această dimineaţă cu ELLA FITZGERALD este o fotografie, nu un desen.

ELLA FITZGERALD a fost "decupată" din hârtie, la fel ca şi muzicienii şi literele care formează cuvântul Google. Apoi, ELLA FITZGERALD şi muzicienii săi au fost aşezaţi în picioare, "scena" fiind dotată cu LED-uri.

La final, ansamblul dedicat cântăreţei ELLA FITZGERALD a fost fotografiat şi postat pe site-urile Google din întreaga lume. "La mulţi ani, ELLA FITZGERALD. Sunt onorată că am avut ocazia să îi aduc un omagiu uneia dintre cele mai bune cântăreţe din toate timpurile, ELLA FITZGERALD", a scris Betty Bauer de la Google.

ELLA FITZGERALD Google Doodle - Cum a fost creat Doodle-ul pentru ELLA FITZGERALD. Foto Google

ELLA FITZGERALD Google Doodle - Cum a fost creat Doodle-ul pentru ELLA FITZGERALD. Foto Google

Citește și: